Κοινός κατανυκτικός Εσπερινός από τις Ορθόδοξες κοινότητες του Λόουελ

KATANYKTIKOS-ESPERINOS-1-620x300

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΛΟΟΥΕΛ. Παρά τη σφοδρή κακοκαιρία που ξέσπασε ξαφνικά το εσπέρας της Κυριακής 15 Μαρτίου με χιονόπτωση και παγωμένη βροχή, συνεχίστηκε η παράδοση πολλών δεκαετιών της τέλεσης των Κατανυκτικών Εσπερινών στην πόλη του Λόουελ εναλλάξ στις κοινότητες που συγκροτούν τον Σύνδεσμο Ορθοδόξων Κοινοτήτων, ο οποίος ιδρύθηκε με πρωτουργούς τον αείμνηστο π. Φίλιππο Γιαλεψό, από την κοινότητα της Αγίας Τριάδος, τον αείμνηστο π. Ιωάννη Σαράντο από την κοινότητα της Μεταμόρφωσης και λαϊκούς συνεργάτες τους.

Στον Σύνδεσμο συμμετέχουν τέσσερις ελληνικές κοινότητες και μία των Αντιοχειανών ως εξής: Αγίας Τριάδος, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Αγίου Γεωργίου της πόλης του Λόουελ, Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλης του Ντρέικετ και του Αγίου Γεωργίου των Αντιοχειανών στο Λόουελ.

Κατά τα περασμένα χρόνια γίνονταν μεγαλόπρεπες κοινές Ακολουθίες και ιδιαίτερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ σήμερα έχουν ατονήσει και περιορίζονται στους κοινούς κατανυκτικούς εσπερινούς.

Το εσπέρας της Κυριακής τελέστηκε ο κατανυκτικός εσπερινός στον Αντιοχειανό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου στον οποίον συμμετείχαν οι εξής ιερείς: Αρχιμανδρίτης Λέοναρντ Φάρης ιερατικός προϊστάμενος της Αντιοχειανής κοινότητας, πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ρίζος, ιερατικός προϊστάμενος της Ελληνικής κοινότητας του Αγίου Γεωργίου, ο π. Αθανάσιος Τσινίνης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Μεταμόρφωσης, ο πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Κουλουράς συνταξιούχος και ο π. Στέφεν Baljian της Αρμενικής Ορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Γρηγορίου της πόλης Αντόβερ της Μασαχουσέτης. Απουσίαζαν οι ιερείς των Ελληνικών κοινοτήτων της Αγίας Τριάδος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στον εσπερινό παρευρέθηκαν πιστοί αντιπροσωπευτικά από όλες τις κοινότητες.

Ο Εσπερινός τελέστηκε σε τρεις γλώσσες Ελληνική, Αγγλική και Αραβική, ενώ ο Αρχιμανδρίτης Λέοναρντ Φάρης καλωσόρισε όλο το εκκλησίασμα και τους επαίνεσε διότι αψήφησαν την κακοκαιρία και παρευρέθηκαν στον εσπερινό.

Ο π. Φάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και καλωσόρισμα στην παρουσία του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο π. Φάρης είναι τακτικός αναγνώστης της Αγγλικής μας έκδοσης «The National Herald». Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» κατά την ολιγοήμερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον θείον λόγο κήρυξε ο π. Στέφεν Baljian, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία των παραβολών της Καινής Διαθήκης και τα μηνύματα που εμπεριέχονται σ' αυτές, κάνοντας αναφορά στην παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, ενώ κάποια στιγμή απηχώντας την ίδια ερώτηση που υπάρχει στη Γραφή, διερωτήθηκε: «άραγε όταν έλθει ο Χριστός θα βρει πίστη πάνω στη Γη;»

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «σήμερα δίνουμε μεγάλη σημασία στους αθλητές, αναφορικά από πού ξεκίνησαν, πώς ξεκίνησαν, πού έφτασαν, αλλά μιλούμε λίγο για το γεγονός ότι για να φτάσουν εκεί που έφτασαν έπρεπε να αθληθούν πολύ» και συμπλήρωσε πως «οι Χριστιανοί σήμερα έχομε παραμελήσει τον πνευματικό αθλητισμό, την προσευχή, την αγάπη για τους αδελφούς μας, την αλληλεγγύη».

Είπε ακόμα, πως «σήμερα εκπέμπομε μία πνευματική περηφάνια, ξεχνώντας ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί» και υπενθύμισε το Αγιογραφικό «ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται».

Αναφέρθηκε επίσης στην εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως και τόνισε ότι «ο Χριστός φανέρωσε την αγάπη του με τον σταυρό του».

Ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα.

KATANYKTIKOS-ESPERINOS-2-448x300

Εμφανίσεις: 17725
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!