Προτάσεις Τζαχάρη για τη χρήση της Αγγλικής στην Εκκλησία

ImageΑΤΛΑΝΤΑ. Σε προτάσεις για τη χρήση της αγγλικής γλώσσας στη Θεία Λειτουργία και τη λατρεία της Εκκλησίας γενικότερα σε κοινότητες που συγκροτούνται εν πολλοίς από ελληνόφωνες, προέβη ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Τζαχάρης, στην ομιλία του κατά την έναρξη της 40ής Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής ενώπιον του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και εκατοντάδων συνέδρων κληρικών και λαϊκών. Από την άλλη μεριά, εμφανίσθηκε ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής γλώσσας και του Ελληνισμού.

Ο κ. Εμμανουήλ Τζαχάρης, ο οποίος είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών από το χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου, ανάμεσα στα άλλα στην ομιλία του η οποία έχει προφανή στοιχεία θεολογικών και εκκλησιαστικών γνώσεων και ορολογίας, τόνισε, πως «ενώ επαινούμε την πρόοδο της Αρχιεπισκοπής και τις μεγάλες σύγχρονες εξελίξεις εσωτερικώς και εξωτερικώς, πιστεύω ότι είναι επίσης σπουδαίο να υποβάλλουμε την ερώτηση τι χρειάζεται να γίνει για να οικοδομήσουμε πάνω σ’ αυτή την επιτυχία ώστε να βεβαιωθούμε πως τίποτε δεν θα ανακόψει τη δυνατότητα της διαρκούς επιτυχίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τι χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να συνεχίσουν ‘να συνάγονται οι άνθρωποι στον πνευματικόν μας Οίκο;’».

Ο κ. Τζαχάρης τόνισε πως «πιστεύω ότι ‘η μοναδική μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πώς να κρατήσουμε τους πιστούς – ιδιαίτερα τα νέα παιδιά συνδεδεμένα και ενεργά εντός της Εκκλησίας. Η ανάπτυξη και το μέλλον της Εκκλησίας μας στην Αμερική εξαρτάται από την ικανότητά μας να κρατήσουμε τα νέα παιδιά συνδεδεμένα και δραστηριοποιούμενα μέσα στην Εκκλησία και Κοινότητα και επίσης η ικανότητά μας να υποδεχθούμε εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να μεταστραφούν στην Ελληνική Ορθοδοξία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζαχάρης, όπως και τα λοιπά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου διορίζονται από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Ο κ. Τζαχάρης είπε πως «θα ήθελα να προτείνω δύο θέματα βασισμένα πάνω σε μερικές προσωπικές μου σκέψεις και παρατηρήσεις για μελέτη εκ μέρους σας για περαιτέρω συζήτηση: Το πρώτο θέμα είναι γλωσσικό και μελετά το πώς θα εξακολουθήσουμε να μεταδίδουμε το μήνυμα του Χριστού στο σημερινό διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτιστικό τοπίο.

Το δεύτερο θέμα είναι μία εκπαιδευτική, πολιτιστική ή κοινωνιολογική αναζήτηση για το πώς θα κάνουμε να συμμετάσχουν τα νέα παιδιά και να τα φέρουμε πλησιέστερα στην Εκκλησία και την ελληνική τους κληρονομιά».

Ο κ. Τζαχάρης στη συνέχεια τόνισε, πως «στο πρώτο θέμα θα ήθελα να θέσω το ερώτημα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προσεύχονται στη γλώσσα τους; Πιστεύω ότι είμαστε σ’ ένα σημείο για έναν αυξανόμενο αριθμό ενοριών στις οποίες θα πρέπει να γίνονται οι Ακολουθίες επίσης και στην Αγγλική, κάτι το οποίο ήδη γίνεται. Παρακαλώ σημειώστε ότι προτείνω αυτό, φυσικά, για τις πρόδηλες περιπτώσεις ενοριών οι οποίες συγκροτούνται από μέλη που ομιλούν εν πολλοίς την ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, η σύγχρονη πραγματικότητα είναι πως η πλειοψηφία των νεότερων ενοριτών μας, καθώς και πολλών μεγαλύτερων ενοριτών και παιδιών είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς και επίσης πολλοί προέρχονται από μεικτούς γάμους οπότε δεν καταλαβαίνουν την ελληνική γλώσσα.Image

Υπάρχει μία συνεχώς αυξανόμενη και πιστεύω μη αναστρέψιμη τάση για σύναψη διαθρησκειακών και διαπολιτισμικών γάμων και είναι απαραιτήτως σπουδαίο να καλωσορίσουμε αυτά τα νέα ζεύγη και τις νέες οικογένειες στην Εκκλησία μας, αλλιώς κινδυνεύουμε να τις χάσουμε».

Είπε ακόμα, πως «σήμερα υπάρχουν ασυγκρίτως περισσότεροι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πολλοί δεν βρίσκονται στους καταλόγους των εκκλησιών μας. Πώς μπορούμε να τους συναντήσουμε και να τους δεχθούμε στον Ελληνορθόδοξο πνευματικό μας Οίκο με το να μεταδίδουμε ευσεβάστως το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης του Χριστού κατά τρόπο που να μπορούν να το ζήσουν πλήρως και να εκτιμήσουν το κάλλος της προσευχής και της πίστης μας; Εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν αυτά που λέγονται στη Λειτουργία όχι μόνο θα χάσουν την βαθιά και βαθυστόχαστη πνευματική εμπειρία, αλλά επίσης θα χάσουν σε μεγαλύτερο επίπεδο το θεμέλιο και την ομορφιά της πίστης, της κουλτούρας και της ελληνικής μας γλώσσας, μία κληρονομιά η οποία υπερέχει και καλύπτει δύο χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, η επέκταση της Ανατολικής Ορθόδοξης Πίστης έχει βασιστεί σε διάφορες γλωσσικές εναλλαγές με σκοπό να κάνει το Ευαγγέλιο περισσότερο προσβάσιμο σε καινούργιους εθνικούς πληθυσμούς».

Ο κ. Τζαχάρης επικαλέστηκε το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος μίλησε στην αγγλική γλώσσα όταν επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε πως «δεν οφείλουμε να ξεχνούμε εν προκειμένω πως όλες οι δημόσιες ομιλίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κατά την επίσκεψή του το περασμένο Φθινόπωρο έγιναν στην Αγγλική διότι επιθυμούσε να επικοινωνήσει το μήνυμά του απευθείας στους πιστούς, κι αυτό είχε πολύ θετική ανταπόκριση στους ανθρώπους».

Ο κ. Τζαχάρης διευκρίνισε ωστόσο πως «προτείνοντας αυτό, δεν συνηγορώ στην εκρίζωση της ελληνικής γλώσσας από τις ενορίες μας και τα κοινοτικά μας σχολεία, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Είναι υπέρτατης σπουδαιότητας να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα και τα πολιτιστικά προγράμματα και να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά να μαθαίνουν τη γλώσσα. Επί πλέον, η ελληνική γλώσσα αισθητικώς είναι ανυπέρβλητη αναφορικά με το ακουστικό της κάλλος, ιδιαίτερα όταν την ακούμε σε διάφορες Λειτουργικές αιτήσεις και στίχους.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι στο γεγονός πως οι Ακολουθίες μας οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενορίτες μας και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα πρέπει να είναι συγκροτημένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων παιδιών που μεγαλώνουν σ’ αυτή τη χώρα».

ImageΣε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τζαχάρης τόνισε πως «περισσότερο από ποτέ, υπάρχει αδήριτη ανάγκη υποστήριξης των υπαρχόντων εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ελληνικής Γλώσσας και Κουλτούρας στις τοπικές ενορίες...» και συμπλήρωσε πως «ένας από τους αρχικούς ιδρυτές της ‘Ηγεσίας των 100’ και της ‘Πίστης’ για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, μπορώ να βεβαιώσω πως ήταν αυτή η ανάγκη για την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα νέα παιδιά το κίνητρο για τη δημιουργία τέτοιων κληροδοτημάτων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε πως «δυστυχώς η Ελλάδα με δεδομένη την παρούσα οικονομική κρίση και τη ζοφερή οικονομική προοπτική ίσως να μη δυνηθεί να εξακολουθήσει την οικονομική συντήρηση και υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επί πλέον, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναπτύσσεται με άνευ προηγουμένου ταχύτητα και οικονομική υποστήριξη. Εδώ στην Αμερική, έχομε ευλογηθεί να μπορούμε να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας και επίσης να προσφέρουμε σημαντική υποστήριξη στο Πατριαρχείο. Ωστόσο, η μελλοντική μας πρόοδος έγκειται στην δυνατότητά μας να διατηρήσουμε τους πιστούς μας και να καλωσορίσουμε τους νεοφερμένους στην πίστη. Ο δρόμος που επιλέγουμε αναμφίβολα θα ορίσει το μέλλον της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας όχι μόνο στην Αμερική, αλλά θα έχει τεράστια απήχηση παγκοσμίως».

Ταυτόχρονα ο κ. Τζαχάρης έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, λέγοντας πως «κατά την διαρρεύσασα δεκαετία της Αρχιεπισκοπίας του μας έχει εμπνεύσει και ενώσει με την αξιοσημείωτη διανοητικότητα και την οικουμενική του φιλοσοφία να υπηρετήσουμε την Εκκλησία με την βαθύτερη αίσθηση σεβασμού, υπερηφάνειας και χριστιανικής αγάπης».Image

Είπε επίσης, πως «αυτή η Συνέλευση μου φαίνεται είναι μοναδική αυτό το Σαββατοκύριακο, διότι γιορτάζουμε δύο επετείους. Ως χώρα γιορτάζουμε την Αμερικανική Ανεξαρτησία, τη γέννηση του μεγάλου μας έθνους και το ίδιο σπουδαίος για όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε σ’ αυτή τη Συνέλευση και επίσης για την ευρύτερη Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, ως Εκκλησία, είναι ο εορτασμός της δεκάτης επετείου της αρχιεπισκοπίας του πνευματικού μας ηγέτη, του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου».

Εμφανίσεις: 48028
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!