Η Αρχιεπισκοπή αισθάνθηκε την οικονομική κρίση, ομολόγησε ο Δημήτριος

ImageΑτλάντα - Την ομολογία στην εισηγητική του ομιλία στην έναρξη της Κληρικολαϊκής για πρώτη φορά έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πως λόγω της γενικής οικονομικής κρίσης στην Αμερική «αντιμετωπίσαμε άμεσα την απειλή της δραματικής μειώσεως ή ακόμη και αναστολής ζωτικών τμημάτων των ιερών εθνικών Διακονιών μας ως Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας», πλην όμως αυτό απεφεύχθη «χάρη στην πρόνοια του Θεού και την καταπληκτική αποφασιστικότητα και δημιουργικότητα κλήρου και λαού», όπως είπε.

Εν τω μεταξύ, με γενική και αόριστη ομιλία του ξεκίνησε η 40ή Κληρικολαϊκή Συνέλευση τις εργασίες της χτες, Δευτέρα, το πρωί.

Ο Αρχιεπίσκοπος επιδόθηκε στο σχολιασμό τριών αρνητικών και τριών θετικών γεγονότων στην εισηγητική του ομιλία, με θέμα «Συνάγετε τον Λαόν μου εις τον Οίκον μου – Ερχου και Ιδε», καθώς επίσης στην εφαρμογή του θέματος στη ζωή της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στα εξής τρία αρνητικά θέματα: Οικονομική κρίση που έπληξε την Αμερική από το 2008 αμέσως μετά την λήξη της Κληρικολαϊκής και τόνισε πως «επέδρασε άμεσα στις Ενορίες, Μητροπόλεις, Εθνικές Οργανώσεις και σ’ ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή με πολλούς τρόπους».

Τα δύο άλλα αρνητικά σημεία ήταν οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στο Ιράκ και Αφγανιστάν και η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Τα θετικά ήταν η Σύναξη το 2008 των αρχηγών των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2009 και η προ δύο μηνών Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων Βορείου και Κεντρικής Αμερικής.

Οσον αφορά το θέμα της Κληρικολαϊκής ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στα λεχθέντα στην προηγούμενη Κληρικολαϊκή του 2008 στην Ουάσιγκτον με την προσθήκη «Ερχου και Ιδε» για την οποία ανάμεσα στα άλλα είπε διερωτηθείς «και όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να ελθόν στον οίκο του Θεού, τι αντικρίζουν; ‘Η, μάλλον, ποιον βλέπουν; Βλέπουν τον Χριστό όπως ο Ναθαναήλ όταν απάντησε στην πρόσκληση του Φιλίππου ‘Ερχου και Ιδε’; Συναντούν τον Θεό στον Οίκο Του; Αυτές οι ερωτήσεις έχουν συγκεκριμένη εφαρμογή στους τομείς λατρείας, διδασκαλίας, ποιμαντικής φροντίδος και φιλανθρωπίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμα πως η λατρεία μας πρέπει ν’ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για συνάντηση με τον Χριστό, τόσο προσωπική όσο και συλλογική. Είναι όμως έτσι; Εάν όχι, ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Οι διδακτικές δραστηριότητες των ενοριών μας με την μορφή της κατηχήσεως, κατηχητικού Σχολείου ή θρησκευτικής παιδείας, πρέπει επίσης να εστιάζονται στον Χριστό και να τον αποκαλύπτουν. Η ποιμαντική φροντίδα η οποία προσφέρεται από την ενορία πρέπει να διαποτίζεται από το θεραπευτικό πνεύμα του Χριστού, έτσι ώστε όσοι έρχονται στην εκκλησία να μπορούν να αναγνωρίσουν τον Χριστό ως μοναδικό θεραπευτή όπως ο Ναθαναήλ».

Είπε επίσης, πως «μετά από την πολύ σημαντική Συνέλευση όλων των κανονικών επισκόπων Βορείου και Κεντρικής Αμερικής τον παρελθόντα Μάιο, νέες λεωφόροι είναι προσβάσιμοι για δράση», τονίζοντας πως «σ’ εμάς ως Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, έχει δοθεί η πρωτοβουλία και η αυξημένη ευθύνη να καταστήσουμε τη σύναξη του λαού του Θεού στον Οίκο του δυναμική πραγματικότητα για όλους τους Ορθοδόξους στην Αμερική».

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το οποίο διάβασε ο εκπρόσωπός του Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι «είσθε οστούν εκ των οστέων και σαρξ εκ της σαρκός ημών και διά τούτο η αγάπη ήν έχομεν προς υμάς, ουδέποτε εκπίπτει».

Στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ανάμεσα στα άλλα είπε πως «αυτό το έτος ήταν γεμάτο από πρόοδο σε εθνικά και διεθνή θέματα που αφορούν την Εκκλησία» και τόνισε πως «πιστεύω ότι η μοναδική μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι το πώς να κρατήσουμε τους πιστούς και ιδιαίτερα τους νέους συνδεδεμένους με την Εκκλησία».

Η Candace Byrd μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου Ατλάντας Kasim Reed.

Μετά την περάτωση της εισηγητικής ομιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, οι σύνεδροι χωρίστηκαν σε οκτώ ομάδες. Επικεφαλής σε κάθε μία ήταν κι ένας Μητροπολίτης και συζήτησαν περαιτέρω την Αρχιεπισκοπική ομιλία, εκ της οποίας αναμενόταν να προκύψει και η θεματολογία της Κληρικολαϊκής, καθότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη θεματολογία, πράγμα το οποίο επισήμαναν αρκετοί ιερείς στον «Ε.Κ.» πλην όμως δεν επιθυμούσαν να μιλήσουν ονομαστικώς για ευνόητους λόγους.

Εξάλλου, την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Ατλάντας στην οποία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με συλλειτουργούς τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής απουσιάζοντος του Μητροπολίτη Πιτσβούργου Μαξίμου.

Συμπροσευχόμενοι στον σολέα του ναού ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο οποίος εκπροσωπεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος είναι προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιου και κατάγεται από την Πάτρα. Τους ύμνους έψαλλε πολυμελής χορωδία του Καθεδρικού και της ευρύτερης περιφέρειας της Ατλάντα.

Στη Λειτουργία συμμετείχαν περί τα οκτακόσια με χίλια άτομα τόσο στο ναό όσο και στο κοινοτικό κέντρο όπου είχε τοποθετηθεί κλειστό κύκλωμα τηλεοράσεως. Στο τέλος της Λειτουργίας αναπέμφθηκε Δοξολογία για τη γιορτή της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Ακολούθησε γεύμα στο κοινοτικό κέντρο για όλο το εκκλησίασμα με παραδοσιακά εδέσματα της εδώ περιοχής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το απόγευμα της Κυριακής έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τα εγκαίνια της Εκθεσης στο χώρο της Κληρικολαϊκής. Συμμετέχουν πάνω από πενήντα εκθέτες εκκλησιαστικών και θρησκευτικών ειδών, καθώς επίσης αγιογράφοι, ξυλογλύπτες, βιβλιοπώλες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, το εσπέρας της Κυριακής, η Εθνική Φιλόπτωχος της Αρχιεπισκοπής είχε την πρώτη της συνεδρίαση, ενώ ο Σύνδεσμος χορωδιών και εκκλησιαστικής μουσικής είχε δεξίωση.

Εμφανίσεις: 41993
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!