Θεολογική Σχολή Χάλκης – Σπάνε τριάντα χρόνια σιωπής

ImageΤα ίχνη της Κωνσταντινούπολης ακολουθούν 101 έλληνες εικαστικοί δημιουργοί που «ανοίγουν» ύστερα από 30 χρόνια σιωπής τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Η ιδέα µε ενθουσίασε», λέει στα «ΝΕΑ» ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, που έκανε ειδικά για την έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» µια οικογένεια να περπατά πλάι στον Βόσπορο και πίσω να αστράφτει στο φως του ήλιου η Αγιά Σοφιά.

«Είναι µια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή ο ελληνικός και ο τουρκικός κόσµος. Ιδιαίτερα σηµαντικό δε είναι που ξανανοίγει και η Σχολή της Χάλκης. Είναι µια ευκαιρία να συνδεθεί ο Ελληνισµός µε το παρελθόν του. Η Τέχνη είναι ο µοναδικός τρόπος για να έρθουν κοντά οι δύο λαοί. 

Μόνο όταν θα χτίσουν µια ανιδιοτελή, πνευµατική σχέση θα καταφέρουν να έχουν και υλική σχέση. Οταν υπάρχει εχθρική στάση, σηµαίνει πως δεν υπάρχει πνευµατικός σύνδεσµος». 

«Τα έργα, που δηµιουργήθηκαν στο µεγαλύτερο ποσοστό τους για τις ανάγκες της έκθεσης, ιχνηλατούν και αναγιγνώσκουν στιγµιότυπα µυθολογικά, ιστορικά και καθηµερινά, ενθυµήσεις από την αρχαιότητα, βυζαντινές µνήµες, βίους αυτοκρατόρων και αγίων, χορούς δερβίσηδων, ροµαντικές περιπλανήσεις περιηγητών, χειρόγραφα σηµειωµατάρια και χάρτες, νεώτερα ενθυµήµατα και ιστορικές φωτογραφίες και κειµήλια, παράδοξα οικείες ζωγραφιές του Μελίν, παράδοξα οικείες φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ, καθηµερινές εικόνες από την Πόλη, σπίτια, εκκλησίες, δρόµους, καφενεία, αγορές και παράλια αλλά και έργα περισσότερο νοηµατικά και αφαιρετικά, που ως αφετηρία έµπνευσής τους έχουν τα αρχετυπικά ψήγµατα του πολιτισµού της Πόλης», επισηµαίνει η επιµελήτρια της έκθεσης Ιρις Κρητικού. 

Την έκθεση διοργανώνει η εταιρεία White Fox σε συνεργασία µε την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και την «Τεχνόπολι» του Δήµου Αθηναίων.

Στην «Τεχνόπολι», δε, η ίδια έκθεση θα φιλοξενηθεί στις αρχές Οκτωβρίου εµπλουτισµένη µε εκθέµατα από το Μουσείο Αdalar στα Πριγκιπόννησα που αφορούν στη γεωµορφολογία και την ιστορία της Χάλκης.Image

Αγνωστες πτυχές της Πόλης θα έχουν επιπλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης πέρα από τις 101 διαφορετικές µατιές των ελλήνων εικαστικών.

Η γεµάτη γωνιές µε ιστορία Πόλη αποκαλύπτει κάµποσα από τα µυστικά της στο 50λεπτο ντοκιµαντέρ «Ιχνηλατώντας την Πόλη» που θα προβληθεί για πρώτη φορά σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο στη Χάλκη.

«Εστιάζουµε σε σηµεία που ο επισκέπτης της Κωνσταντινούπολης δεν θα εντοπίσει µέσα στα τουριστικά αξιοθέατα», εξηγεί η παραγωγός του ντοκιμαντέρ Αναστασία Μάνου.

«Πόσοι γνωρίζουν για παράδειγµα τη Μονή Παντοκράτορος που βρίσκεται µόλις πέντε λεπτά από την Αγιά Σοφιά; Κι όµως, εκεί λειτουργούσε ένα από τα πρώτα νοσοκοµεία της Ευρώπης µε γυναίκες γιατρούς πριν από 1.000 χρόνια για γυναίκες ασθενείς. Επίσης στεκόµαστε σε αγιάσµατα που βρίσκονται δίπλα σε γνωστά µνηµεία, ενώ σηµαντικές προσωπικότητες όπως ο διευθυντής του Τοπ Καπί, Ιµπέλ Ορταϊλί, µιλούν για την ιστορία της Πόλης».

ImageΤο ντοκιµαντέρ υλοποιήθηκε µε την επιµέλεια της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύµπου.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Καραγιάννη και κυκλοφορεί σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά και ρωσικά) και απευθύνεται και σε άτοµα µε αναπηρίες.

Εμφανίσεις: 38728
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!