Παρουσίαση του βιβλίου ''Αββά Ισαάκ του Σύρου, Λόγοι Ασκητικοί''

isaak.surosΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 1 Απριλίου, στις δύο κατάμεστες αίθουσες της Στοάς του βιβλίου η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «ΕΝ ΠΛΩ», υπό την αιγίδα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οποία παρουσιάστηκε το μνημειώδες έργο της κριτικής εκδόσεως των "Ασκητικών Λόγων του Αββά Ισαάκ του Σύρου".

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Πέτρος Θωμαΐδης, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλως Κορίνθου.

Στην παρουσίαση μίλησαν ο Βέλγος Φιλόλογος κ. Μάρκελλος Πιράρ, στον οποίο ανέθεσε η Ι. Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους να εκπονήσει την κριτική έκδοση των Ασκητικών Λόγων, ο Θεολόγος συγγραφέας και εκδότης κ. Δημήτριος Μαυρόπουλος, που επιμελήθηκε την έκδοση και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος (Γοντικάκης), Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους.

Ο καθένας από τους ομιλητές κατέθεσε τις μαρτυρίες του για το σημαντικό αυτό έργο του ασκητού του 7ου μ.χ. αιώνα Ισαάκ του Σύρου.

Ο κ. Πιράρ, ως φιλόλογος, μίλησε για τον μεγάλο αριθμών χειρογράφων με τις μεταφράσεις αυτού του μοναδικού έργου και για τον σημαντικό όγκο πληροφοριών που χειρίστηκε από το έτος 2000 για να ολοκληρώσει αυτή την Κριτική Έκδοση των Ασκητικών Λόγων του Αββά Ισαάκ.

Ο κ. Μαυρόπουλος μίλησε για την σημασία αυτής της εκδόσεως στην πνευματική οικοδομή και πρόοδο ως και στην διαμόρφωση ήθους αυτών που μελετούν τον Αββά Ισαάκ, φέρων σαν παράδειγμα τον Ντοστογιέφσκι, το έργο του οποίου σφραγίστηκε από τους Ασκητικούς Λόγους του Αββά Ισαάκ, μην παραλείποντας μάλιστα ν’ αναφέρει στα νεοελληνικά και χαρακτηριστικά χωρία από τους Λόγους του.

Ο βαθύνους και πολιός Γέροντας Βασίλειος αναφέρθηκε στην ταπείνωση, που πρέπει να χαρακτηρίζει τον Χριστιανό που επιδίδεται στην καλλιέργεια των αρετών και ότι οι Ασκητικοί Λόγοι του Αββά Ισαάκ είναι η παρηγορία και η διαβεβαίωση συνάμα για μία «άλλη ζωή» ποιότητας και αγιασμού που Αγιοπνευματικά χαρίζεται σε όλους αυτούς οι οποίοι κάθονται «εν τη πόλει Ιερουσαλήμ έως ου ενδύσωνται δύναμιν εξ ύψους» (πρβλ. Λουκ. κδ’, 49).

Έτσι ο άνθρωπος «αδύναμος και κάτωχρος» σαν την Αιμορροούσα του Ευαγγελίου πλησιάζει τον Χριστόν στην Εκκλησία και θεραπεύεται και την μαρτυρία αυτή εκφράζουν τα Ασκητικά του Αββά Ισαάκ, ο οποίος έμπλεως αγάπης δεν εξουθενώνει, δεν εκμηδενίζει αλλά παρηγορεί και στηρίζει μηνύων την πραγματικότητα της «άλλης βιωτής», που χαρίζει ο Χριστός.

Στην εκδήλωση παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, που προσέθεσε στο τέλος δυο λόγια για την αξία του έργου του Αββά Ισαάκ για τον σύγχρονο άνθρωπο, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη.

Το βιβλίο διατίθεται στο νέο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων “Εν πλω”, στο εμπορικό κέντρο Αtrium, Χαριλάου Τρικούπη 6-10, στην Αθήνα.
τηλ. παραγγελιών 210 32 26 343

en.plo-1

en.plo-2

en.plo-3

en.plo-4

en.plo-5

en.plo-6

en.plo-7

en.plo-8

en.plo-9

en.plo-10

en.plo-11

Εμφανίσεις: 21898
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!