Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας - πρώην Φινλανδίας

ImageΗ πρωτόθρονος Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, πενθεί από εχθές 1 Ιουλίου 2010, των εκ των Γερόντων Μητροπολιτών Της, Μακαριστό Μητροπολίτη Γέροντα Νικαίας κυρό Ιωάννη Rinne.

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης κατά κόσμον John Wilho Rinne εκοιμήθη στην γενέθλια πόλη του, το Turku όπου εφησύχαζε. 

Γεννημένος στις 16 Αύγουστο του 1923 με λαμπρές Ακαδημαϊκές σπουδές, ο Λουθηρανός τότε Ιωάννης, Διδάκτωρ Θεολογίας των Διαμαρτυρομένων στο Åbo Akademi University, εντάχθηκε στην Ορθοδοξία το 1966 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και έγινε Διδάκτωρ Εκκλησιαστικού δικαίου το 1971.

Ο διάδοχος Του Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ Λέων δήλωσε για τον Μακαριστό Μητροπολίτη « Η σταδιοδρομία του Μητροπολίτου Ιωάννου στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν μοναδική. Ήταν ένας θεολόγος, μεταφραστής, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στον εκκλησιαστικό δίκαιο".

Επίσης, ο κ. Λέων συμπλήρωσε "Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Φινλανδίας θα μνημονεύει τον Μητροπολίτη Ιωάννη ως τον σεβαστό Ποιμένα και σωστό δάσκαλο της αλήθειας του λόγου του Θεού".

Το Βιογραφικό από την ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερων Νικαίας, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Βιθυνίας, κ.  Ιωάννης (Rinne) εγεννήθη εν Τurku Φιλλανδίας το έτος 1923.  Εσπούδασε την ιεράν επιστήμην εν Φιλλανδία, Νεα  Υόρκῃ,  Αγγλίᾳ,  Ελλάδι και  Αγίᾳ Πετρουπόλει.

Ανεδείχθη Διδάκτωρ Θεολογίας το 1966 εν Φιλλανδία, και το 1971 εκ του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσεν Καθηγητής των θρησκευτικών εις διάφορα Λυκεια, ως και  Υφηγητής της Θεολογίας εις Φιλλανδικά Πανεπιστήμια.

Το 1967 εκάρη Μοναχός εν τη κατά Πατμον  Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή  Αγίου  Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, χειροτονηθείς είτα Διάκονος και Πρεσβύτερος εν Κωνσταντινουπόλει.

Την 26ην Μαΐου 1969 εχειροτονήθη  Επίσκοπος Λαπωνίας, ως Βοηθός παρά τω  Αρχιεπισκόπῳ Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας, καταστάς το επόμενον έτος  Επαρχιοῦχος  Επίσκοπος  Ελσιγκίου.  Από του έτους 1972, ανυψωθεισών των  Επισκοπῶν της  Εκκλησίας Φιλλανδίας εις την τάξιν των Μητροπόλεων, ωνομάσθη Μητροπολίτης  Ελσιγκίου.

Κατ’  Οκτώβριον του έτους 1987 εξελέγη  Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας, καταστάς ούτω Προκαθήμενος της Αυτονόμου  Εκκλησίας της Φιλλανδίας, ην εποίμανεν έως του έτους 2001, ότε και, παραιτηθείς οικειοθελώς του Θρόνου αυτής, μετετέθη εις την Γεροντικήν  Ιεράν Μητρόπολιν Νικαίας.

Εμφανίσεις: 43653
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!