Ακολουθία του Νυμφίου στον Άγιο Γεώργιο Ακ. Πλάτωνος

 

akadimia.platonos-7

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατανύξεως στην Ακολουθία του Νυμφίου,που έγινε στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Χριστόδουλο Κατσαντωνόπουλο.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας πήρε αφορμή απο τον στίχο του Δοξαςτικου των Αποστίχων: "αλλ'αυτός καταλιπών τον χιτώνα έφυγε την αμαρτίαν" που αναφέρεται στην ιστορία του Ιωσήφ, που δι ολίγων υπενθύμισε ο Σεβασμιώτατος.

"Και γυμνός ουκ ησχύνετο ως ο πρωτόπλαστος προ της παρακοής" συνεχίζει ο Υμνωδός. Οι πρωτόπλαστοι προ της παρακοής ήσαν" ενδεδυμένοι την θεοΰφαντον στολής της Χάριτος,"όπως λένε οι Πατέρες.

Μετά την πτώση χάνουν αυτήν την στολή. Και συνειδητοποιούν την γυμνότητά τους. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη γύμνια, από το να είμαστε απογυμνωμένοι απο την Χάρη του Θεού.

Αυτήν την "θεοΰφαντον στολήν" την ξαξαντυνόμαστε με το Βάπτισμα.  "Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε,Χρισόν ενεδύσασθε" μας λέγει ο Απ. Παύλος. 

Και ο Ιερός Φώτιος ερμηνεύει: "Τον Χριστόν ουχ ως ιμάτιον περβαλλόμεθα,αλλ' ως την καρδίαν πληρούμενοί τε φωτός και το πρόσωπον χάριτος." 

Αυτήν την στολή καλούμεθα να διατηρούμε καθαρή. Με τον πνευματικό μας αγώνα και με το επαναλαμβανόμενο βάπτισμα της Μετανοίας. 

Για να μη βρεθούμε στην δύσκολη θέση και ακούσουμε το "πως εισήλθες ώδε μη έχων ένδυμα γάμου;" της γνωστής παραβολής.

Γι'αυτό όσο τα μάτια μας ατενίζουν το φως της ημέρας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ας στρεφόμαστε προς το ανέσπερο Φως της Βασιλείας του Θεού και ας ικετεύουμε εκτενώς τον Κύριο: "Λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής,Φωτοδότα και σώσον με."

akadimia.platonos-1

akadimia.platonos-2

akadimia.platonos-3

akadimia.platonos-4

akadimia.platonos-5

akadimia.platonos-6

akadimia.platonos-8

akadimia.platonos-9

Εμφανίσεις: 18830
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!