Εναρκτήρια Σύσκεψη της Πανορθοδόξου Συνελεύσεως των Επισκόπων των Βρετανικών Νήσων

ImageΗ Εναρκτήριος Σύσκεψις της Πανορθοδόξου Συνελεύσεως των Επισκόπων των Εκκλησιών εις τας Βρετανικάς Νήσους επραγματοποιήθη την 21ην Ιουνίου 2010 εις τον Οίκο Θυατείρων, την έδραν της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Η Συνέλευσις λειτουργεί συμφώνως προς την Απόφασιν που ελήφθη εις την 4ην Προσυνοδικήν Πανορθόδοξον Διάσκεψιν εν Chambésy (Ελβετίας) την 13ην Ιουνίου 2009.

Παρόντες ήταν οι εξής Επίσκοποι:

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος (Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κ. Ιωάννης (Πατριαρχείον Αντιοχείας)

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σουρόζ κ. Ελισαίος (Πατριαρχείον Μόσχας)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας και Σκανδιναβίας κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείον Σερβίας)

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Δυτικής και Νοτίου Ευρώπης κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείον Ρουμανίας)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Dmanisi και Μεγάλης Βρετανίας κ. Ζήνων (Πατριαρχείον Γεωργίας)

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου, Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας κ. Μάρκος (Υπερόριος Ρωσική Ορθόδοξος Εκκλησία)

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Kerch κ. Ανατόλιος (Επισκοπή Σουρόζ)

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος (Αρχιεπισκοπή Θυατείρων)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος (Αρχιεπισκοπή Θυατείρων)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος (Αρχιεπισκοπή Θυατείρων)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης κ. Συμεών (Πατριαρχείον Βουλγαρίας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Παρνασσού κ. Ιωάννης (Ουκρανική Ορθόδοξος Επισκοπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου) δεν ηδυνήθησαν να παραστούν.

Άπαντες οι παρόντες εσημείωσαν την σημασίαν αυτής της Συνάξεως: μέχρι της σήμερον δεν υπήρχε εις τας Βρετανικάς Νήσους Διορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευσις.

Οι Επίσκοποι συνεζήτησαν την μελλοντικήν οργάνωσιν της εργασίας των, και εδημιουργήθη μία εκτελεστική Επιτροπή, έχουσα τον Αρχιεπίσκοπον Γρηγόριον ως Πρόεδρο, τον Μητροπολίτην Ιωάννην και τον Αρχιεπίσκοπον Ελισαίον ως Αντιπροέδρους, τον Επίσκοπον Δοσίθεον ως Ταμίαν και τον Αρχιεπίσκοπον Ιωσήφ ως Γενικό Γραμματέα.

Ο Επίσκοπος Ζήνων, ο Αρχιεπίσκοπος Μάρκος και ο Μητροπολίτης Κάλλιστος ορίσθησαν Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η Γραμματεία της Επιτροπής αποτελείται από τον Αρχιμανδρίτην Βασίλειον Παπαβασιλείου και τον Πρωτοπρεσβύτερον Samir Gholam.

Συνεστήθησαν τρεις Επιτροπές:

1) Θεολογική Επιτροπή. ΠρόεδροςΜητροπολίτης Κάλλιστος (Εις την παρούσαν φάσιν θα ασχοληθεί επίσης με λειτουργικά, κανονικά και οικουμενικά ζητήματα,  και με την προετοιμασίαν μίας συμπεφωνημένης λίστας Αγίων των Βρετανικών Νήσων)

2) Επιτροπή Ποιμαντικής. Πρόεδρος: Αρχιεπίσκοπος Ελισαίος (Θα ασχοληθεί με τας Διορθοδόξους σχέσεις και την διοργάνωσιν των Πανορθοδόξων εκδηλώσεων)

3) Επιτροπή Εκπαίδευσης. Πρόεδρος: Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος (Θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τους Ιερείς των πανεπιστημίων, την κατήχησιν και τας εκδόσεις)

Εις κάθε επιτροπήν, εκάστη Ορθόδοξος Επισκοπή θα διορίσει έναν αντιπρόσωπο κληρικό η λαϊκό.

Κατά την διάρκειαν της συζητήσεως, οι Επίσκοποι ετόνισαν ιδιαιτέρως την ανάγκην διατηρήσεως των παιδιών και των νέων εντός της Εκκλησίας. Ανέφεραν τα ποιμαντικά προβλήματα που προκύπτουν από τους μικτούς γάμους και τα κανονικά προβλήματα σχετικώς προς την μετάθεσιν κληρικών από μίαν Επισκοπήν εις μίαν άλλην.

Εσημείωσαν πως υπάρχει ανάγκη να συζητήσουν τα τρέχοντα θέματα της βιοηθικής και τα ζητήματα που συνδέονται με τη θεολογία του ανθρώπου.

Απεφασίσθη όπως η επομένη Σύσκεψις πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριον του 2010.

Η Σύσκεψις έληξε με εόρτιον γεύμα παρατεθέν υπό του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου εις τον Οίκον Θυατείρων.

Την 22αν Ιουνίου, οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι εγένοντο δεκτοί υπό της Αυτού Χάριτος του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας Δρος Rowan Williams εν τω Παλατίω του Lambeth ένθα και παρεκάθησαν εις δείπνον.

 

Εμφανίσεις: 32205
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!