Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού για την εγκαταλειμμένη Μονή Δαφνίου

ImageΕρώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, έκανε η Ανανεωτική Πτέρυγα όσον αφορά την εγκαταλειμμένη Μονή Δαφνίου – μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει έντεκα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 κατά τον οποίο η Μονή Δαφνίου υπέστη σοβαρές ζημιές τόσο στο καθολικό όσο και στον περίβολό της και έκλεισε λόγω επικινδυνότητας, ωστόσο παραμένει εγκαταλειμμένη μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μνημείο του 11ου αιώνα που συγκαταλέγεται στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με ιδιαίτερα περίτεχνο καθολικό με εντοίχια ψηφιδωτά και εξίσου εντυπωσιακό εσωτερικό που κοσμείται με θαυμάσια μωσαϊκά της μεσοβυζαντινής περιόδου. 

Λόγω της ιδιαίτερης θέσης της πάνω σε γεωλογικό ρήμα -βρίσκεται στα όρια του δήμου Χαϊδαρίου, πάνω στην αρχαία Ιερά Οδό που οδηγούσε από την Ελευσίνα στην Αθήνα- η Μονή έχει επανειλημμένα πληγεί από τους σεισμούς, τους κραδασμούς της παρακείμενης εθνικής οδού, αλλά και τις πλημμύρες των τελευταίων ετών. 

Από τον Οκτώβριο του 2008 αποτελεί «επισκέψιμο εργοτάξιο», με το κοινό να έχει πρόσβαση μόνο στον προαύλειο χώρο, καθώς οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης του πάσχοντος καθολικού παραμένουν στάσιμες. 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Για ποιους λόγους δεν έχει συνταχθεί ακόμη μελέτη για την αναστήλωση του καθολικού της Μονής Δαφνίου, όπως προκύπτει από πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ; 

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα το ΥΠ.ΠΟ.Τ. προκειμένου να επιταχυνθούν και να αποπερατωθούν οι εργασίες αποκατάστασης τόσο του περιβόλου όσο και τους πάσχοντος καθολικού της Μονής Δαφνίου; 

Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι κάτωθι:

Θανάσης Λεβέντης, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός

Εμφανίσεις: 36780
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!