Ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας θα γίνει Τούρκος υπήκοος

ImageΟ Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας, Διευθυντής του «Αθηναγορείου» Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

Ο Μητροπολίτης Νικήτας είναι ο πρώτος και ο μόνος μέχρι στιγμής ιεράρχης εξ Αμερικής, ο οποίος έχει υποβάλλει αίτηση για να γίνει Τούρκος υπήκοος.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα στην Κωνσταντινούπολη όπου έχει μεταβεί για τη διευθέτηση γραφειοκρατικών θεμάτων για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας, και στην ερώτηση γιατί κάνει κάτι τέτοιο, είπε πως «αν είναι για να ενισχύσουμε το Πατριαρχείο θα κάνω τα πάντα».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ εγκατέλειψα σπίτι και γονείς και πήγα στην Ασία για δέκα χρόνια για το Πατριαρχείο μας και την Ορθοδοξία». Διατέλεσε επί δεκαετία Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ.

«Δεν την πήραμε ακόμα την υπηκοότητα, αλλά ζήτησαν οι τουρκικές Αρχές να έλθουμε να συμπληρώσουμε κάποια χαρτιά και να υπογράψουμε», τόνισε, ενώ σε σχετική ερώτηση είπε ότι «μας συμπεριφέρονται με τον καλύτερο τρόπο, ήλθαν στο Πατριαρχείο».

Στην ερώτηση, αν θα πάρει άλλος ιεράρχης από την Αμερική την τουρκική υπηκοότητα, απάντησε: «Δεν ξέρω αν ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής έχουν καταθέσει αίτηση».

Πρόσθεσε δε, πως «επειδή δεν ανήκω στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αλλά απευθείας στο Πατριαρχείο και στον Πατριάρχη, δεν ρώτησα διότι δεν θέλω να έχω προβλήματα ούτε και παρεξηγήσεις».

Και συνέχισε: «Και μιας που το Πατριαρχείο μου έστειλε τα χαρτιά, το θεώρησα σωστό να απαντήσω, διότι αφού είμαστε του Πατριαρχείου, δεν θα το βοηθήσω, δεν θα το ενισχύσω»;

Αναφορικά με το τι θα γίνει αν στις 25 Μαρτίου τον καλέσει ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον να πάει να διαμαρτυρηθεί εναντίον της Ελλάδος. Τι θα κάνει; ο Μητροπολίτης Νικήτας απάντησε ότι «θα του πω ‘έχω υποχρεώσεις, διδάσκω στο πανεπιστήμιο και δεν μπορώ να παρευρεθώ’».

Στην ερώτηση «αποκτώντας την τουρκική υπηκοότητα δεν σας δημιουργεί θέμα συνείδησης;», είπε ότι «από μία άποψη ναι, αλλά ο Πατριάρχης ποια υπηκοότητα έχει;», ενώ στην επισήμανση ότι «εκείνος είναι γεννημένος εκεί στην Τουρκία, ενώ εσείς είστε γεννημένος στην Αμερική πώς τώρα γίνεστε Τούρκος», ο Μητροπολίτης Νικήτας υπογράμμισε ότι «εγώ θα κάνω τα πάντα για το Πατριαρχείο».

Και συμπλήρωσε: «Είμαι γεννημένος στην Αμερική, αλλά πήρα και την ελληνική υπηκοότητα και έχω και την κινεζική μόνιμη άδεια παραμονής».

Στην ερώτηση, αν θέλει να είναι υποψήφιος για Οικουμενικός Πατριάρχης, ο κ. Νικήτας απάντησε: «Δεν ήθελα να γίνω Μητροπολίτης και Επίσκοπος, θα ήμουν ικανοποιημένος να είχα παραμείνει στην ενορία μου και να υπηρετήσω τον λαό του Θεού» και συμπλήρωσε «δεν έχω αυτή τη στιγμή διοικητική θέση, θέλω να είμαι απλώς ένας ιεράρχης του Πατριαρχείου μας, τίποτε άλλο».

Στην ερώτηση: «Νομίζετε πως εάν οι Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να γίνουν κι αυτοί Τούρκοι υπήκοοι;», είπε «να ρωτήσετε τους ίδιους».

Ο Μητροπολίτης Νικήτας ανταποκρίνεται σε σχετική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ικανοποίησε αίτημά του να δώσει την τουρκική υπηκοότητα σε ιεράρχες που ανήκουν στο εκκλησιαστικό και κανονικό κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι οποίοι υπηρετούν εκτός Τουρκίας, δηλαδή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα Κρήτη και Δωδεκάνησα (εξαιρούνται των Νέων Χωρών), Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ουδείς εκ των ιεραρχών της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου υπέβαλλε –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αίτηση για τη λήψη της τουρκικής υπηκοότητας επειδή φοβούνται βασικά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και την κατακραυγή της Ομογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της εθελούσιας τουρκοποίησης των ιεραρχών του εξωτερικού αποκάλυψε πρώτος ο «Εθνικός Κήρυξ» το Νοέμβριο του 2009 κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Συμπόσιο Προστασίας του Περιβάλλοντος και τον καθαρισμό του ποταμού Μισισιπή, σε συνδυασμό με την δέκατη επέτειο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα του «Ε.Κ.» ανέφερε πως «όσοι από τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι υπηρετούν εκτός Τουρκίας, επιθυμούν, θα μπορούν να αποκτήσουν και την τουρκική υπηκοότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν ανεμπόδιστα σ' όλη τη διοικητική δομή και ζωή του Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας να είναι υποψήφιοι για τον Οικουμενικό Θρόνο και να συμμετέχουν στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οπως ελέχθη χαρακτηριστικά, θα έχουν το δικαίωμα ‘του εκλέγειν και εκλέγεσθαι’ στον Οικουμενικό Θρόνο.Image

Την εξέλιξη αυτή ανέφερε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη διάρκεια του γεύματος με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και τους αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στο επιφανές εστιατόριο του ξενοδοχείου ‘Carlyle’ της Νέας Υόρκης, έπειτα από την Πατριαρχική Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.

Ερχόμενος ο Πατριάρχης στις Ηνωμένες Πολιτείες για την δεκαπενθήμερη επίσκεψή του τον Οκτώβριο του 2009 έφερε μαζί του και τις επιστολές για τους εν Αμερική ιεράρχες, τις οποίες παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για να τις στείλει στους ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής».

Εκτός από τον Μητροπολίτη Νικήτα πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι και οι ακόλουθοι Μητροπολίτες κλήθηκαν από τις τουρκικές Αρχές για να υπογράψουν: Ιεραπύτνης Ευγένιος, Πέτρας Νεκτάριος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και Κίσσαμου Αμφιλόχιος, από την Κρήτη.

Από τα Δωδεκάνησα ο Καρπάθου Αμβρόσιος, ο Σύμης Χρυσόστομος.

Από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ο Ιταλίας Γεννάδιος και Αυστρίας Μιχαήλ ο οποίος μάλιστα έχει και την αυστριακή υπηκοότητα.

Ο Μπουένος Αϊρες Ταράσιος (Νοτίου Αμερικής) υπήκοος Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την Ασία ο πρώην Μητροπολίτης Κορέας και σημερινός Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος και από την Ωκεανία ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι συνολικά περί τους σαράντα ιεράρχες υπέβαλλαν αιτήσεις.

Σε πρώτη φάση κλήθηκαν οι προαναφερθέντες δέκα πέντε για την οριστικοποίηση της διαδικασίας και υπογραφή.

Εμφανίσεις: 81036
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!