Με επιτυχία η επέτειος 110 χρόνων ορθόδοξης μαρτυρίας στην Κορέα

ImageΜε πολλές ευλογίες από τον Θεό έληξε το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας με αφορμή την συμπλήρωση 110 χρόνων ορθόδοξης μαρτυρίας στην χώρα της Πρωινής Γαλήνης.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν, το Σάββατο 29 Μαΐου ε.έ., ένα Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: “Φίλος ή Εχθρός; Ο θάνατος στην ορθόδοξη θεολογία και παράδοση”.

Την έναρξη του Συμποσίου έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος και ακολούθησαν οι κάτωθι τέσσερις εισηγήσεις:

1η Εισήγηση: Η φύση και η έννοια του θανάτου μέσα σ᾽ ένα ορθόδοξο θεολογικό πλαίσιο.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Dr. Perry Hamalis, Ph.D (North Central College, Naperville, IL USA).

2η Εισήγηση: Θάνατος, τεχνολογία και ιατρικές αποφάσεις για τον τερματισμο της ζωής.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Dr. Gayle Woloschak, Ph.D (Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Evanston, IL USA).

3η Εισήγηση: Η ορθόδοξη μυστηριακή και οικογενειακή ζωή ως “καθ᾽ ημέραν” θάνατος.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Dr. Philip Mamalakis, Ph.D, (Holy Cross School of Theology: Brookline, MA USA).

4η Εισήγηση: Μετάνοια, “μνήμη θανάτου” και η ελπίδα της Αναστάσεως.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: V. Rev. Dr. Nikolai Sakharov, Ph.D, Very Rev. Dr. Nikolai Sakharov, (Community of St. John the Baptist, Essex, England).

Στο Διεθνές Συμπόσιο είχαν προσκληθεί εκτός των προαναφερομένων ξένων εισηγητών και ειδικοί ντόπιοι επιστήμονες από τον βουδιστικό, κομφουκιανιστικό, ρωμαιοκαθολικό και προτεσταντικό χώρο, οι οποίοι μετά από κάθε εισήγηση έκριναν τις εισηγήσεις και απηύθυναν ερωτήσεις στους ομιλιτές σύμφωνα με τις φιλοσοφικές και θεολογικές τους πεποιθήσεις. Στο τέλος δε του Συμποσίου έγινε ευρεία συζήτηση στην οποία συμμετείχαν πολλοί από το ακροατήριο.

Κατά την διάρκεια του Συμποσίου έγινε επίσης η πρώτη παρουσίαση του μεταφρασθέντος από τα ελληνικά στα κορεατικά και εκδοθέντος υπό του εκδοτικού οίκου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας “Korean Orthodox Editions” βιβλίου του γνωστού θεολόγου κ. Νικόλαου Βασιλειάδη “Το μυστήριο του θανάτου”.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου, που διήρκησε από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον διακόσιοι περίπου σύνεδροι, μεταξύ αυτών πολλοί φοιτητές και πανεπιστημιακοί.

Μετά το πέρας του Συμποσίου τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός στο καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Σεούλ, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βλαδιβοστόκ κ. Βενιαμίν, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων συνεχίστηκε την επομένη μέρα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, 30 Μαΐου με την πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου.

Σ᾽ αυτή προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου, με συλλειτουργούς τους Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Βλαδιβοστόκ κ. Βενιαμίν, ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κυρίου Κυρίλλου, Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτήριο, Ν. Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο, και Κορέας κ. Αμβρόσιο.

Το θ. Λόγο κήρυξε μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Κορεάτης πρωτοπρ. π. Δανιήλ Να. Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας επακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ιεραποστολικώς εργασθέντων στην εν Κορέᾳ Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τα περασμένα 110 χρόνια και η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση και μουσικό πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Νικολάου.

Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν η μεικτή χορωδία του Αγίου Νικολάου Σεούλ, η παιδική χορωδία και η παιδική ομάδα Taekwon-do της Ενορίας “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” Πουσάν, Ρώσοι μουσικοί, που μένουν στην Κορέα και ανήκουν στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σεούλ και τέλος κορεατικό παραδοσιακό μουσικό και χορευτικό συγκρότημα.

Κατωτέρω παραθέτουμε την προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας  π. Αμβροσίου μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας:

Η επέτειος συμπληρώσεως 110 χρόνων ορθόδοξης μαρτυρίας στην Κορέα, η οποία μας συγκέντρωσε στην σημερινή ευχαριστιακή σύναξη, είναι ένα πνευματικό και ιστορικό γεγονός μεγίστης σημασίας.

Το χαρμόσυνο αυτό γεγονός είναι κατ᾽ αρχήν μία ευκαιρία εκ βαθέων ευχαριστίας και ακατάπαυστης δοξολογίας προς τον Θεό για το θαύμα της ιδρύσεως αλλά και της αδιάκοπης μέχρι σήμερα συνέχειας της εν Κορέᾳ Εκκλησίας, παρ᾽ όλες τις αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες

Η θ. Εὐχαριστία που τελέσθηκε για πρώτη φορά στην κορεατική γη στις 17 Φεβρουαρίου του 1900 και η σημερινή σχηματίζουν την νοητή γέφυρα που μας ενώνει με το παρελθόν και μας οδηγεί, με συνοδοιπόρους το πλήρωμα της ανά τον κόσμο Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο πανευφρόσυνο Δείπνο της Βασιλείας του Θεού. Μας ενώνει με τους σκαπανεις της Κορεατικής Αμπέλου, οι οποίοι βρίσκονται είτε στην θριαμβεύουσα είτε στην στρατευομένη Εκκλησία.

Γι᾽ αυτό η παρούσα επέτειος είναι επίσης, σύμφωνα με την προτροπή του συγγραφέως της προς Εβραίους επιστολής, επέτειος ευγνωμόνου μνήμης όλων όσων εκήρυξαν σε μας “τον λόγον του Θεού” (Ἑβρ.13:7) κατά την διαρρεύσασα εκατονταδεκαετία.

Οι πνευματικοί εργάτες, κληρικοί και λαϊκοί, των 110 χρόνων, που ήρθαν στην Κορέα από την Ρωσσία, την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Αμερική, την Μ. Βρεταννία, την Ν. Ζηλανδία και την Κύπρο, αγωνίστηκαν με ζήλο και θυσιαστικη αγάπη, μαζί με τους Κορεάτες κληρικούς και λαϊκούς, για την θεμελίωση και αύξηση της Εκκλησίας μας. Όλοι είναι πάντοτε στην καρδιά μας και στην προσευχή μας. Σε κάθε θ. Λειτουργία μνημονεύουμε στην αγία Πρόθεση τα ονόματά τους.

Δεν ξεχνούμε ποτέ τους κόπους και τις θυσίες τους για να κρατηθεί αναμμένη η δάδα της Ορθοδόξου Πίστεως στην Κορέα. Για να λατρεύεται ο αληθινός Θεός και να τελείται ακατάπαυστα η αναίμακτος θ. Ευχαριστία, το σημαντικότερο δηλαδή έργο που τελείται επὶ της γης, “εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καὶ ζωὴν αἰώνιον”.

Παρακαλουμε θερμώς τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας κυρίου Κυρίλλου, Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Βλαδιβοστόκ κ. Βενιαμίν να μεταφέρει στον Μακαριώτατο ότι πάντοτε με ευγνωμοσύνη μνημονεύουμε των πρώτων εκ Ρωσσίας προερχομένων ιεραποστόλων για όλα όσα έπραξαν την δύσκολη εκείνη εποχή για τον ορθόδοξο ευαγγελισμό της Κορέας. Ιδιαιτέρως παρακαλούμε τον εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού ημών Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου, Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κύριο Γρηγόριο να μεταφέρει στον Παναγιώτατο τις εκ βαθέων άπειρες ευχαριστίες όλων των μελών της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας για την αδιάκοπη και ανύστακτη επὶ 56 έτη ποιμαντική μέριμνα και μητρική στοργή της εν Κωνσταντινουπόλει Μητρός Εκκλησίας προς τους Κορεάτες, αλλὰ και προς όλους τους Ορθοδόξους Ρώσσους, Ουκρανούς, Ρουμάνους, Βουλγάρους, Έλληνες, Αμερικανους και Ευρωπαίους, οι οποίοι διαμένουν εδώ ή επισκέπτονται την Κορέα.

Τέλος, θα ήταν ασυγχώρητη παράλειψη, εάν στους αποδέκτες των ευχαριστιών μας δεν συμπεριλαμβάναμε επίσης και τον παρευρισκόμενο ανάμεσά μας Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας π. Σωτήριο, τον πνευματικό πατέρα των περισσοτέρων Κορεατών ορθοδόξων, για την ανεκτίμητη προσφορά του στην Εκκλησία μας απὸ το έτος 1975 μέχρι σήμερα.

Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί μου, σας παρακαλώ εύχεσθε ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον με πίστη, αγάπη και ενότητα για να συνεχίσουμε να δίνουμε με θεάρεστο τρόπο  την μαρτυρία της Οἰκουμενικής Ορθοδοξίας στην κορεατική κοινωνία, αλλὰ και για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της παροικούσης εν Κορέᾳ στην δεύτερη εκατονταετία της. Σας ευχαριστώ θερμώς.

Image

Image

Εμφανίσεις: 48949
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!