Χωρίς εκπλήξεις έληξε η Συνέλευση των Επισκόπων

ImageΜε τη διάλυση της Μόνιμης Επιτροπής Κανονικών Επισκόπων Αμερικής, γνωστής ευρύτερα ως «SCOBA», ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της πρώτης Συνέλευσης των Επισκόπων των διαφόρων Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής, που συνήλθε στο ξενοδοχείο «Helsley Park Lane Hotel» της Νέας Υόρκης, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Οι οργανώσεις και οι τομείς κοινής δράσης της «SCOBA», όπως είναι η οργάνωση «IOCC» ήτοι Ορθόδοξων Φιλανθρωπιών θα υπαχθούν από εδώ και στο εξής στη Συνέλευση των Επισκόπων.

Σημειώνεται ότι η «SCOBA», είχε ιδρυθεί το έτος 1960 προκειμένου να φέρει τους ιεράρχες των διαφόρων Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών κοντά τον έναν στον άλλον για καλύτερη συνεργασία και συντονισμό στα πλαίσια της διακονίας τους.

Ο μακαριστός Ιάκωβος είχε παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ίδρυσή της, καθώς και ο Αντιοχειανός Μητροπολίτης Φίλιππος.

Ενώ γραφόταν το παρόν κείμενο, ετελείτο Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας ως επιστέγασμα της αδελφοσύνης και ενότητας που επεδείχθησαν στη Συνέλευση.

Oπως ήδη επισήμανε ο «Εθνικός Κήρυξ» στη χτεσινή του έκδοση, κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου η Συνέλευση ήταν κλειστή στον Τύπο, ενώ υπήρξε δέσμευση από τους αρχιερείς να μη μιλήσουν στα Μέσα Ενημέρωσης.

Μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η ανά χείρας έκδοση δεν είχε εκδοθεί το ανακοινωθέν.

Ο Αντιοχειανός Μητροπολίτης Φίλιππος (Σαλίμπα) στην αρχή εξέφρασε αντιρρήσεις για τη διάλυση της «SCOBA», αλλά τη δεύτερη μέρα της Συνέλευσης, την Πέμπτη δηλαδή, κάμφθηκε και συμφώνησε με την πλειοψηφία των ιεραρχών.

Συζητήθηκαν τα αιτήματα των Μητροπολιτών Τορόντο και παντός Καναδά Σωτηρίου, καθώς και του Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής Αθηναγόρα να αποκοπούν από τις Συνελεύσεις των Επισκόπων Βορείου Αμερικής και να λειτουργήσουν αυτόνομες Συνελεύσεις τόσο στον Καναδά όσο και στη Νότιο Αμερική στην οποία να υπαχθεί και η Μητρόπολη Μεξικού.

Υπενθυμίζεται ότι αμφότεροι οι ιεράρχες είχαν εξαγγείλει τις προθέσεις και τα αιτήματά τους μέσω των συνεντεύξεών τους στην εφημερίδα μας, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης. Τα αιτήματά τους εγκρίθηκαν και θα σταλούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα περαιτέρω.

Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αντιπρόεδροι ο Μητροπολίτης Φίλιππος της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής και ο Μητροπολίτης Ιουστίνος της Ρωσικής που έχει την υπαγωγή του στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Γραμματέας εκλέχτηκε ο Επίσκοπος Γουίτσιτα Βασίλειος (Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής) και ταμίας ο Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος (Ουκρανικής).

Στη Συνέλευση συμμετείχε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, και η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική, γνωστή ως «OCA» υπό τον Μητροπολίτη Ιωνά, ο οποίος είχε εξαγγείλει τη συμμετοχή τους στη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» στην οποία είχε τονίσει ότι η «OCA» έχει κοινωνία με όλες τις Ορθόδοξες της Εκκλησίες παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα στη συνέντευξη του Μητροπολίτη Φιλίππου και του πρωτοπρεσβύτερου Μάρκου Αρέι, επικεφαλής του Τομέα Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής ότι δεν τους αναγνωρίζει κανείς εκτός από τη Μόσχα.

Δημιουργήθηκαν επί μέρους Επιτροπές, οι οποίες θα συνεδριάζουν κατά τακτά διαστήματα και θα συζητούν θέματα που απασχολούν τις Δικαιοδοσίες.

Δεν έγινε ανοιχτά λόγος περί αυτοκεφαλίας ή αυτονομίας, εκτός από ελάχιστες έμμεσες αναφορές από τον Αντιοχειανό Μητροπολίτη Φίλιππο στην αναφορά του για την Ορθόδοξη Διασπορά και του Σέρβου Μητροπολίτη Χριστοφόρου, ο οποίος έκανε λόγο ότι υπάρχει ωριμότητα πλέον σήμερα για κάτι τέτοιο, πλην όμως τον αντέκρουσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Τονίζεται ότι ουδείς εκ των ιεραρχών της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής Αμερικής τόλμησε να κάνει λόγο για αυτοκεφαλία ή αυτονομία, ενώ όπως ήδη σημείωσε ο «Ε.Κ.» στη χτεσινή του έκδοση, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διευκρίνισε εξ υπαρχής το ρόλο, την αρμοδιότητα και τις στοχεύσεις της Συνέλευσης, που ήταν η κατάδειξη της συντονισμένης συνεργασίας των επί μέρους Ορθοδόξων Δικαιοδοσιών, ενώ ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χειρίσθηκε με δεξιοτεχνία τη ροή και διεξαγωγή της Συνέλευσης.

Δεν έγινε γνωστό πότε θα συγκληθεί και πάλι παρόμοια Συνέλευση.

Φώτο: Πανάγος - Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Εμφανίσεις: 28686
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!