Μητροπολίτης Ιωνάς: Είμαστε σε κοινωνία με όλες τις Εκκλησίες

ImageΩς Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική, γνωστή ως [OCA], ελπίζει ότι θα μπορέσει να συμμετάσχει ο Μητροπολίτης Ιωνάς στην Πανορθόδοξη Συνέλευση Επισκόπων Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής, η οποία αρχίζει σήμερα Τετάρτη στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, είπε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα».

Τόνισε ωστόσο ότι επιθυμεί «να προσεγγίσει το θέμα με ταπείνωση». Οπως ήδη απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε δώσει εντολή στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να μην προσκαλέσει τον Μητροπολίτη Ιωνά διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία της [OCA], η οποία δόθηκε μονομερώς το 1970 από το Πατριαρχείο της Μόσχας στην μέχρι τότε ονομαζόμενη Ρωσική Μετροπόλια Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν εφάρμοσε την εντολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Ιωνά, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Πατριάρχη, ενώ κατά την τελευταία επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε μία μέση λύση για να σωθούν τα προσχήματα.

Επισημαίνεται ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, όσο και άλλοι Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν υπακούουν στις υποδείξεις, ενίοτε και στις εντολές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με αποτέλεσμα να διαλύονται ολόκληρες κοινότητες από άσκοπες ενέργειές τους, ενώ πλήττεται το γόητρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη προσωπικά.

Ο Μητροπολίτης Ιωνάς στη συνέντευξή του ισχυρίσθηκε ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνωρίζουν το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας του.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο π. Μάρκος Αρέι διευθυντής του Τομέα Διορθόδοξων και Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όσο και ο Αντιοχειανός Αρχιεπίσκοπος Φίλιππος στις συνεντεύξεις τους στον «Ε.Κ.» είπαν ότι ουδείς, πλην του Πατριαρχείου της Μόσχας, αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της [OCA].

Στην ερώτηση ποιες είναι οι σκέψεις του για την επικείμενη Συνέλευση των Επισκόπων, ο Μητροπολίτης Ιωνάς είπε: «Νομίζω πως είναι κάτι το οποίο μου δίνει μεγάλη ελπίδα» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν δοκιμασίες και πειρασμοί διότι όποτε επιχειρούμε κάτι καλό και άγιο ο διάβολος παίζει μαζί μας, αλλά έχω μεγάλη ελπίδα και επίσης γνωρίζω πως πολλές χιλιάδες Χριστιανών ανά την χώρα έχουν μεγάλη ελπίδα γι’ αυτή τη συνάντηση».

Είπε ότι «το πιο σπουδαίο πράγμα είναι απλώς να συγκεντρωθούμε, να γνωριστούμε, να διαλύσουμε όλων των ειδών τις ανασφάλειες που δημιουργούνται από το να μη γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και από έλλειψη επικοινωνίας».

Αναφορικά με το αν θα συμμετάσχει και υπό ποία ιδιότητα, απάντησε: «Φυσικά θα συμμετάσχω ως ένας κανονικός Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική» ενώ στην επισήμανση ότι δεν είναι ένας απλός Επίσκοπος, αλλά ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική, ο Μητροπολίτης Ιωνάς είπε: «Ναι, πράγματι, και η ελπίδα μου είναι να συμμετάσχω με αυτή την ιδιότητα» και συμπλήρωσε «αυτό που επιθυμώ να κάνω είναι να προσεγγίσω το θέμα με πολλή ταπείνωση».

Στην επισήμανση ότι δεν πρόκειται για διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά για θεσμικές εκκλησιαστικές σχέσεις, και πώς αισθάνεται με την αρχική εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να μην προσκληθεί, ο Μητροπολίτης Ιωνάς, τόνισε ότι «κατανοώ το θέμα της αυτοκεφαλίας μας και κατανοώ τις ερωτήσεις και τα θέματα που εγείρονται κι από τις δύο πλευρές και νομίζω ότι σίγουρα ήταν το ζήτημα της αυτοκεφαλίας» και πρόσθεσε «έχω διαβεβαιώσει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο πως δεν θέλω το θέμα αυτό να γίνει εμπόδιο για την συμμετοχή μας στη Συνέλευση και πως επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επιλύσουμε οποιοδήποτε ζήτημα».

Σχετικά με το αν θα συζητηθεί το θέμα της Ορθόδοξης Διασποράς, είπε «δεν πιστεύω, νομίζω πως κάτι τέτοιο επιφυλάσσεται για αργότερα», ενώ στην ερώτηση εάν θα θέσει τα θεμέλια στη Συνέλευση για την δημιουργία Αμερικανικής Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Αμερική, τόνισε πως «φυσικά αυτό είναι πάντοτε μέρος της ελπίδας μας, αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά νωρίς για κάτι τέτοιο». Συμπλήρωσε δε, πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτα είναι να ανακαλύψουμε την πραγματικότητα της αδελφοσύνης και της ενότητάς μας».

Στην ερώτηση «αισθάνεστε αποκομμένοι στην [OCA] με το θέμα της αυτοκεφαλίας με την υπόλοιπη Εκκλησία; Ο Μητροπολίτης Φίλιππος είπε σε συνέντευξή του στον "Ε.Κ." ότι δεν έχετε κοινωνία με καμία αυτοκέφαλη Εκκλησία, εκτός από την Μόσχα», ο Μητροπολίτης Ιωνάς ανέφερε πως «φοβάμαι ότι ο Μητροπολίτης Φίλιππος κάνει λάθος, είμαστε σε πλήρη κοινωνία με όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Στην ερώτηση αν μπορεί να συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δήλωσε πως «οι Επίσκοποί μας συλλειτουργούν μαζί του», ενώ στην ερώτηση εάν ο ίδιος μπορεί να συλλειτουργήσει, είπε, «αυτή τη στιγμή λόγω του ζητήματος της αυτοκεφαλίας δεν νομίζω πως είναι δυνατόν, αλλά ελπίζουμε ότι θα καταστεί δυνατόν στο μέλλον».

Αναφορικά με το αν βλέπει κάποια υποκρισία εν προκειμένω που οι Επίσκοποί του συλλειτουργούν, αλλά όχι ο ίδιος που εξυπακούεται πως είναι ο Αρχιεπίσκοπός τους, ο Μητροπολίτης Ιωνάς είπε ότι «θα προτιμούσα να μην απαντήσω γι’ αυτό το θέμα».

Σχετικά αν μπορεί να συλλειτουργήσει με τους Αρχιεπισκόπους της Ελλάδας ή της Κύπρου είπε, «εάν με προσκαλέσουν και βέβαια θα πάω, και εάν έλθουν εδώ σίγουρα θα τους προσκαλούσα».

Μιλώντας για την σχέση του με τους υπόλοιπους Επισκόπους των διαφόρων Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών εν Αμερική, τόνισε ότι «είναι πολύ δυνατή και θετική η σχέση μας με πλήρη κοινωνία και συνεργασία».

Στην ερώτηση ποια πιθανή λύση θα πρότεινε για το θέμα της Ορθόδοξης Διασποράς, διευκρίνισε ότι «αυτή είναι μία πολύ περίπλοκη ερώτηση και νομίζω πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές δυνατότητες» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την συσσωρευμένη μας δημιουργικότητα και να δούμε τις κανονικές παραδόσεις της Εκκλησίας για το πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι άνθρωποι, σεβόμενοι την όμορφη ποικιλία ενώ συνάμα να επιτύχουμε ενότητα, αλλά νομίζω κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, είναι μία μακρά διαδικασία».

Στην ερώτηση «εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφασίσει να μετακομίσει στην Αμερική είστε διατεθειμένος να υπαχθείτε σ’ εκείνον για τη δημιουργία μίας Ενωμένης Ορθόδοξης παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», ο Μητροπολίτης Ιωνάς είπε, ότι «θα τον καλωσορίζαμε», ενώ στην επισήμανση ότι θα υπαχθείτε όμως υπό το ωμοφόριό του, είπε ότι «εάν έλθει στη Βόρειο Αμερική και ιδρύσει Πατριαρχείο εδώ, πιθανώς να υπαχθούμε» και συμπλήρωσε «δεν έχουμε κανενός είδους απροθυμία».

Αναφορικά με την παιδεραστία στην Εκκλησία, τόνισε πως «είναι μεγάλη αμαρτία» και υπογράμμισε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να προσεγγιστεί μόνο ως αμαρτία, αλλά επίσης και σύμφωνα με τον νόμο. Είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να έχομε καμία ανοχή».

Στην ερώτηση περί ομοφυλοφιλίας κι αν θα δεχόταν να χειροτονηθούν Επίσκοποι και ιερείς ομοφυλόφιλοι, απάντησε: «Οχι, δεν έχω καμία ανοχή για κανένα είδος σεξουαλικής κακοποίησης, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν δώσει υποσχέσεις αγνότητας ή γάμου με μία σύζυγο».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική κατά τον Μητροπολίτη Ιωνά αποτελείται από 700 κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Μεξικό, έχει 9 επαρχιούχους Επισκόπους και Αρχιεπισκόπους, 1.000 ιερείς, 3 Θεολογικές Σχολές και μία Θεολογική Ακαδημία στον Καναδά.

Εμφανίσεις: 35421
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!