Παρουσίαση αφιερωματικού τόμου στη μνήμη του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου

Image«Πορεία μαρτυρίας πίστεως Χριστού, πορεία αγάπης προς τον άνθρωπον, πορεία αδελφοσύνης προς τα ανά τον κόσμον Πατριαρχεία και τας Εκκλησίας». Αυτή η πορεία ενός ξεχωριστού ιερωμένου, βασισμένη έμπρακτα στις παραπάνω αξίες, γίνεται παρακαταθήκη για την Ιστορία. Ένας τόμος με τίτλο «Πορεία Μαρτυρίας» -δανεισμένο από τα δικά του λόγια- τιμά τη μνήμη του Μακαριστού Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ΄, ζωντανεύοντας μνήμες και προσφέροντας μάθηση.

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο από τους εκπροσώπους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β, τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πετράκη πατέρα, Ιάκωβο Μπιζαούρτη, και τον μητροπολίτη Λεοντουπόλεως, Διονύσιο, αντίστοιχα, τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ και τον πρόεδρο της Μή Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Φάρος Ελπίδας», Κώστα Πάτα. 

Η πρωτοβουλία ενός αφιερωματικού τόμου για τη ζωή και το έργο του μακαριστού πατριάρχη Πέτρου -που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με 16 ακόμη άτομα με την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ, στο οποίο επέβαιναν, τον Σεπτέμβριο του 2004- ανήκει στη ΜΚΟ «Φάρος Ελπίδας», μετονομασία του «Αλεξανδρινού Φάρου», που είχε ιδρύσει ο ίδιος ο πατριάρχης, τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και την ευγενή χορηγία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, με πρωτοβουλία του προέδρου της, Πανίκου Παπανικολάου.

Ο τόμος είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης προσπάθειας που έγινε από ανθρώπους, οι οποίοι θέλησαν με τη συμμετοχή τους να τιμήσουν αυτόν τον τόσο ξεχωριστό εκπρόσωπο της ορθόδοξης ελλησίας -όπως είπαν όλοι οι συντελεστές- που διακρινόταν για την ταπεινότητα και το θάρρος του. «Έναν ιερωμένο, που άνοιξε νέους δρόμους στην ποιμαντορία του», όπως είπε ο εκπρόσωπος του κ. Ιερώνυμου, πατήρ Ιάκωβος, μεταφέροντας τις θερμές ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη μνήμη του Πέτρου για όσα προσέφερε στην Εκκλησία. 

Λόγια αγάπης και τιμής απηύθυνε και ο μητροπολίτης Λεοντουπόλεως, Διονύσιος, μαζί με συγκινητικές εικόνες από την προσωπική σχέση που είχε με τον μακαριστό πατριάρχη, άνθρωπο που νοιαζόταν για όλους και κατανάλωσε τον εαυτό του για την ανόρθωση και την προκοπή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Ως «πνευματική κιβωτό συντήρησης της μνήμης ενός ξεχωριστού πατριάρχη», λόγω του υψηλού επιπέδου των κειμένων του, χαρακτήρισε τον τόμο ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ, εκπροσωπώντας την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, κ. Χριστόφια, ο οποίος καταγόταν από την ίδια οικογένεια με εκείνη του Πέτρου. 

Ο ίδιος επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη συνεισφορά του μακαριστού στον διάλογο μεταξύ θρησκειών, τόνισε ότι επρόκειτο για «παράδειγμα προτύπου ιερωμένου» και συνεχάρη τους συντελεστές για την έκδοση.

Στον τόμο αναφέρθηκε ο κ. Πάτας, ο οποίος εξήγησε ότι η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη σύσταση μίας Οργανωτικής Επιτροπής που είχε πρόεδρο τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, η οποία επέλεξε και προσκάλεσε διακεκριμένους Έλληνες να συμβάλουν με την προσωπική τους εργασία σε ορισμένες θεματικές ενότητες όπως η ιεραποστολική ορθοδοξία στην Αφρική και Χριστιανισμός και Ισλάμ. 

Εμφανίσεις: 30632
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!