Ανοιχτά τα ενδεχόμενα για την Πανορθόδοξη Συνέλευση της Νέας Υόρκης

ImageΤα εντός και τα εκτός, τις στοχεύσεις που φαίνονται και αυτές που είναι δυσδιάκριτες, τα έξοδα και την ανάληψή τους με απλοχεριά από τη δική μας την ελληνική Αρχιεπισκοπή, αλλά και την απόπειρα του Λιγκονίερ του 1994, συζητά με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρωτοπρεσβύτερος Μάρκος Αρέι, για την επικείμενη Πανορθόδοξη Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, από τις 26 μέχρι τις 28 Μαΐου, όπως έγραψε στη χτεσινή του έκδοση ο «Ε.Κ.».

Ο π. Μάρκος είναι εκτελεστικός διευθυντής του τομέα Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπεύθυνος για την διοργανωτική πλευρά της Συνέλευσης. Ο π. Μάρκος είναι μεταστραφείς στην Ορθοδοξία, από τον Επισκοπελιανισμό προ τριακοπενταετίας και πλέον.

Ενα από τα πρώτα προβλήματα που ανέκυψαν με τη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνελεύσεως ήταν και η συμμετοχή ή όχι της λεγόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική, γνωστής ως [OCA], η οποία είναι κατ' ουσία η πρώην Ρωσική Μετροπόλια και στην οποία το Πατριαρχείο της Ρωσίας χορήγησε αυτοκεφαλία το 1970 παραγκωνίζοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο μόνο αυτό έχει το ιστορικό και εκκλησιαστικό προνόμιο χορήγησης αυτοκεφαλίας σε τοπικές Εκκλησίες.

Αποκαλύπτουμε σήμερα ότι η αρχική εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ήταν να μην προσκληθεί η [OCA] για να αποφευχθούν περαιτέρω εμπλοκές θεσμικής και πρακτικής φύσεως, τη στιγμή μάλιστα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο ουδέποτε ανεγνώρισε την αυτοκεφαλία της, καθώς επίσης και άλλες αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν έχουν κοινωνία με την [OCA].

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ωστόσο έστειλε πρόσκληση στην [OCA] παρά τη ρητή εντολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, γι' αυτό πρόσφατα που επισκέφτηκε το Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε μία συμβιβαστική λύση.

Ο π. Μάρκος Αρέι είπε στη συνέντευξη, πως «οι επίσκοποι που συγκροτούν την λεγόμενη [OCA] θα συμμετάσχουν διότι είναι κανονικοί επίσκοποι που διαβιούν στην περιοχή και πληρούν τα κριτήρια για την πρόσκληση» και συμπλήρωσε πως «όλοι οι επίσκοποι προσκλήθηκαν ιδιωτικώς, εννοώ ότι οι προσκλήσεις δεν πήγαν στην κεφαλή της Δικαιοδοσίας». Διευκρίνισε ακόμα, πως «όλοι οι επίσκοποι της [OCA] θα συμμετάσχουν ατομικά ως επίσκοποι».

Αναφορικά με τον Μητροπολίτη της [OCA] Ιωνά, ο οποίος εμφανίζεται ως αρχηγός της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας εν Αμερική, ο π. Μάρκος είπε ότι «προσκλήθηκε ατομικά ως επίσκοπος και η εντύπωσή μου είναι ότι θα έλθει και θα συμμετάσχει ατομικά ως επίσκοπος».

Στην ερώτηση αν θα συμμετάσχει ως Μητροπολίτης της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική, είπε: «Οχι, προφανώς όχι, διότι η αυτοκεφαλία της [OCA] δεν αναγνωρίζεται από την Ορθοδοξία, αναγνωρίζεται μόνο από μερικές Εκκλησίες». Στην ερώτηση «αφού δεν αναγνωρίζεται τότε γιατί εμείς είμαστε σε Ευχαριστιακή κοινωνία μαζί τους;», είπε ότι «επίσημα δεν μπορώ να σας απαντήσω» και συμπλήρωσε «όλες οι διάφορες Μητέρες Εκκλησίες οι οποίες έχουν παρουσίες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντοτε σε κοινωνία με την [OCA], ακόμα και σήμερα μέλη της [OCA] κοινωνούν στις δικές μας κοινότητες και δικοί μας ενορίτες μπορούν να κοινωνήσουν σε κοινότητες της [OCA] αν και δεν αναγνωρίζουμε καθ' οιονδήποτε τρόπο τη νομιμότητα της λεγόμενης αυτοκεφαλίας της».

Στην ερώτηση «δεν βλέπετε κάποια υποκρισία εδώ;», ο π. Μάρκος είπε, ότι «βλέπω περισσότερο περιπλοκή παρά υποκρισία» και συμπλήρωσε πως «ελπίζεται αυτή η Συνέλευση να γίνει το όχημα για όλα αυτά τα θέματα και να μελετήσει τις λύσεις τους».

Αναφορικά με το ποιος είναι ο απώτερος σκοπός αυτής της Συνελεύσεως, απάντησε: «Οπως αναφέρεται στους κανονισμούς να προτείνει στη μέλλουσα να συγκληθεί Αγία και Μεγάλη Σύνοδο μία κανονική λύση για τις ανωμαλίες που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες είναι πολλές, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είναι του ενός επισκόπου στον ίδιο τόπο (πόλη)».

Στην ερώτηση, αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς τη δημιουργία Αυτοκέφαλης Αμερικανικής Εκκλησίας, ανέφερε πως «κατά την προσωπική μου άποψη είναι δυνατόν να γίνει», ενώ κληθείς να εξηγήσει το πώς, είπε, «αυτό θα πρέπει να είναι η απόφαση της Μεγάλης και Ιεράς Συνόδου, μόνο μία οικουμενική Σύνοδος όλων των Ορθοδόξων μπορεί να κανονίσει την κατάσταση», ενώ αναφέρθηκε σε ενδιάμεσα μοντέλα όπως «της αυτονομίας και ημιαυτονομίας».

Στην ερώτηση αν οδηγούμαστε μ' αυτή την Επισκοπική Συνέλευση στη δημιουργία μιας Αμερικανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο π. Μάρκος Αρέι, δήλωσε: «Δεν γνωρίζω, αυτή είναι εντίμως η απάντησή μου».

Και συμπλήρωσε: «έπειτα από γενιές από σήμερα θα μπορούσε να ήταν μία πιθανότητα». Πρόσθεσε ακόμα, πως «το έχω ακούσει μερικές φορές να λέγεται από ανθρώπους άλλων Δικαιοδοσιών πως στην Αμερική πρέπει να γίνει Πατριαρχείο. Νομίζω και το λέγω με σεβασμό για τους άλλους πως υπάρχει κάποιο επίπεδο ανωριμότητας. Μερικές φορές μιλούμε με βιασύνη. Εγώ προσωπικά είμαι προσήλυτος στην Ορθοδοξία, η οικογένειά μου ήλθε σ' αυτή τη χώρα πριν από τριακόσια χρόνια, η Αμερική δεν είναι τόσο παλιά και την αγαπώ αυτή τη χώρα».

- Πού στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σ' αυτό το θέμα της αυτοκεφαλίας και τι θα κάνει αν στη διάρκεια της Συνελεύσεως σηκωθούν μερικοί επίσκοποι συμπεριλαμβανομένων και αυτών της [OCA] και ο ένας μετά τον άλλον διακηρύττουν αυτοκεφαλία, ρωτήθηκε ο π. Μάρκος, για να εξηγήσει πως «ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο πρόεδρος της Συνελεύσεως και υπάρχουν και δύο αντιπρόεδροι από τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ρωσίας.

Η Συνέλευση έχει αρμοδιότητες, οι οποίες δεν σχετίζονται με ανακηρύξεις και διακηρύξεις, έχει να κάνει εποικοδομητική εργασία».

Οσον αφορά πόσο όμοια ή πόσο διαφορετική είναι η τωρινή Συνέλευση από εκείνη του Λιγκονίερ του 1994, ο π. Μάρκος είπε, ότι «νομίζω πως ο τρόπος με τον οποίον εμφανίσθηκε έπειτα από τη σύγκλησή της δημιούργησε διαφορετικές εντυπώσεις για το τι βασικά έκανε ή δεν έκανε. Το Λιγκονίερ ήταν μία Συνέλευση η οποία συγκλήθηκε από την [SCOBA] η οποία ποτέ δεν είχε εγκριθεί ως μία πανορθόδοξη διαδικασία, ήταν κάτι τοπικό».

Στην ερώτηση «κατόπιν που μελετήθηκαν τα κείμενα, οι ανακοινώσεις, οι αποκαλύψεις που έκαναν ιεράρχες στον 'Εθνικό Κήρυκα' έχετε αμφιβολία ότι το Λιγκονίερ ήταν ένα είδος εκκλησιαστικού πραξικοπήματος για την δημιουργία Αυτοκέφαλης Αμερικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας;», είπε ότι «νομίζω πως ενδεχομένως να ήταν οι προθέσεις κάποιων ανθρώπων». Ερωτηθείς αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε λάθος που τα ανέτρεψε, είπε «όχι δεν το είπα αυτό, ούτε το Πατριαρχείο της Σερβίας έκανε λάθος που ανακάλεσε τον Επίσκοπό του, υπήρξαν μερικές σοβαρές αντιδράσεις».

Ο π. Μάρκος ομολόγησε ότι η Ελληνική Αρχιεπισκοπή θα καλύψει όλα τα έξοδα όλων των επισκόπων, «χάρη στη γενναιοδωρία της 'Ηγεσίας των 100' και σε δωρεές που λάβαμε από άλλες πηγές» και συμπλήρωσε ότι «το κάναμε εύκολο για να έλθουν, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που έρχονται» ωστόσο δεν γνωρίζει πόσο θα στοιχίσει.

Εμφανίσεις: 30231
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!