Συνέρχεται στη Νέα Υόρκη η Πανορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση

ImageΣυγκαλείται από τις 26 μέχρι τις 28 Μαΐου 2010 στη Νέα Υόρκη, Συνέλευση όλων των Ορθοδόξων εν ενεργεία ιεραρχών όλων των Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου υπό την ιδιότητά του ως Εξαρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Δυτικό Ημισφαίριο. Η Συνέλευση τελεί εν γνώσει του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μάλιστα κατ' απόφαση της Τέταρτης Πανορθόδοξης Διάσκεψης του Ιουνίου του 2009 στο Σαμπεζύ της Ελβετίας η οποία έγινε εκεί με την πρωτοβουλία του Φαναρίου.

Η επικείμενη Επισκοπική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί να γίνει στο ξενοδοχείο «Χέμσλσεϊ» του Μανχάταν την Τετάρτη και Πέμπτη 26 και 27 Μαΐου, ενώ την Παρασκευή στις 28 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ελληνορθόδοξο Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, της οποίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Ο βασικότερος σκοπός της Επισκοπικής Συνέλευσης είναι να γίνει μία συστηματικότερη καταγραφή και διοργάνωση των υπαρχόντων κανονικών Ορθοδόξων ιεραρχών όλων των Δικαιοδοσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής, καθώς επίσης να συζητηθεί το θέμα της Ορθόδοξης Διασποράς από κανονικής και εκκλησιαστικής σκοπιάς, δηλαδή της ύπαρξης πολλαπλών Ορθοδόξων Επισκόπων στην ίδια πόλη, αλλά και γενικότερα της παρουσίας των Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών εκτός των ορίων των Μητέρων Εκκλησιών τους, γνωστή ως Διασπορά.

Υπογραμμίζεται ότι πολλοί εκ των διαφόρων Δικαιοδοσιών συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής πιστεύουν ότι πρόκειται για το ξεκίνημα ουσιαστικά δημιουργίας μελλοντικά Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική (ακόμα και Πατριαρχείου), με την συμμετοχή όλων των επί μέρους Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών ήτοι Ελλήνων, Ρώσων, Ρουμάνων, Βουλγάρων, Σέρβων, Αράβων, Αλβανών κ.λπ.

Στη Συνέλευση θα συμμετάσχει και η Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική, η πρώην Ρωσική Μετροπόλια, στην οποία το Πατριαρχείο Μόσχας έδωσε αυτονομημένα την Αυτοκεφαλία, παρακάμπτοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο μόνο αυτό έχει ιστορικό και εκκλησιαστικό προνόμιο χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε μία τοπική εκκλησία.\

Στη Συνέλευση έχουν προσκληθεί συνολικά 67 ιεράρχες από τις προαναφερθείσες χώρες εκ των οποίων, σύμφωνα με τον πρωτοπρεσβύτερο Μάρκο Αρέι, Διευθυντή των Διορθόδοξων Ορθοδόξων και Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, «έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής 56».

Τονίζεται ότι αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων και των τριών βοηθών επισκόπων Τρωάδος Σάββα, Φασιανής Αντωνίου και Μωκησού Δημητρίου.

Υπογραμμίζεται ότι τα έξοδα όλων, και των 56, ή και ενδεχομένως περισσοτέρων ιεραρχών που αναμένεται να συμμετάσχουν θα καλυφθούν από την Ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών τους εισιτηρίων, της διαμονής τους στο ξενοδοχείο, των καθ' ημέρα γευμάτων και δείπνων, ακόμα και τα έξοδα του ταξί για την μετάβασή τους από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης στο ξενοδοχείο.

Ο π. Μάρκος Αρέι είπε στον «Ε.Κ.» πως «η 'Ηγεσία των 100' έχει δώσει χορηγία προς τούτο, αλλά και άλλοι παράγοντες έχουν συμβάλλει για την κάλυψη των εξόδων», ενώ δεν είναι γνωστό πόσο θα κοστίσει η όλη αυτή Επισκοπική Συνέλευση.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που συνέρχεται μία τέτοια Επισκοπική Συνέλευση, ο θεσμός της οποίας αποφασίσθηκε στην Τέταρτη Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη που έγινε από τις 6 μέχρι τις 13 Ιουνίου του 2009 με την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ορθόδοξο Κέντρο του στο Σαμπεζύ της Ελβετίας και στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι όλων των ανά την οικουμένη Ορθοδόξων Εκκλησιών, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζούλια) εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Διάσκεψη αυτή του Σαμπεζύ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση που εκδόθηκε προ έτους σχεδόν, «ησχολήθη περί το θέμα της κανονικής οργανώσεως της Ορθοδόξου Διασποράς» για το οποίο «διεπιστώθη ότι αποτελεί κοινήν βούλησιν πασών των αγιωτάτων Εκκλησιών, όπως επιλυθεί».

Από τα έγγραφα της Τετάρτης Διασκέψεως του Σαμπεζύ τον Ιούνιο του 2009 προκύπτει ότι επειδή για πρακτικούς και ιστορικούς λόγους δεν είναι δυνατή σ' αυτή τη φάση η καθιέρωση ενός μόνου Επισκόπου «εις τον αυτόν τόπον», αποφασίσθηκε η δημιουργία μεταβατικής κατάστασης.

Μέσα στα πλαίσια της μεταβατικής κατάστασης αποφασίσθηκε η δημιουργία δώδεκα Επισκοπικών Συνελεύσεων ανά τον κόσμο ως εξής: 1) Βόρειος και Κεντρική Αμερική. 2) Νότιος Αμερική. 3) Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ωκεανία. 4) Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία. 5) Γαλλία. 6) Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. 7) Αυστρία. 8) Ιταλία και Μάλτα. 9) 10) Ελβετία και Λιχτενστάιν. 11) Γερμανία, Σκανδιναβικαί Χώραι (εκτός Φιλανδίας) 12) Ισπανία και Πορτογαλία.

Εμφανίσεις: 28472
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!