Οριστικά σε Ρουμάνους η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή στην Καλαβρία;;


ImageΔημοσιεύουμε σήμερα μια γραπτή δήλωση του Δημάρχου του Δήμου του Bivongi της ορεινής Καλαβρίας κ. Ernesto RIGGIO, ο οποίος πριν λίγες μέρες εξέδωσε την επίσημη δήλωση με αφορμή δικαστική απόφαση σχετικά με την Ι.Μ. του Αγίου Ιωάννου του Θεριστή, με τίτλο: " Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΙΒΟΝΤΖΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ".

Η δήλωση του Δημάρχου έχει ως εξής:

Για ακόμη μια φορά η ορθή και συνεπής συμπεριφορά της Διοίκησης του Δήμου μας επιβραβεύεται. Με την Απόφαση της 27ης Απριλίου 2010, που δημοσιεύτηκε την επομένη ημέρα, τον Ανώτατο Δικαστήριο Της Ιταλικής Δημοκρατίας, ΑΠΕΡΡΙΨΕ την προσφυγή που κατέθεσε η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Ιταλίας αναφορικά με την παραχώρηση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή.

Αυτή είναι πλέον η 3η θετική απόφαση υπέρ των θέσεων του Δήμου του Μπιβόντζι: δύο του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Καλαβρίας , Τ.Α.R.  και μία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας. Αυτή η τελευταία έχει  μεγάλη ηθική αξία για μας τους διοικούντες της περιφερείας, δεδομένης της σύνθεσης της έδρας, που αποτελούταν από εξέχοντες νομικούς στην ολότητά τους, ανάμεσα στους οποίους εμφανίζεται ο Καθηγητής Francesco Caringella, διαπρεπής νομικός και συγγραφέας δεκάδων τόμων διοικητικού δικαίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι θέσεις και οι νομικοί μας ισχυρισμοί, μελετήθηκαν και κρίθηκαν από εξέχουσες προσωπικότητες.

Και εδώ επιθυμώ να σταματήσω το σχολιασμό από αγάπη στην Πατρίδα, από έλλειψη διάθεσης πολεμικής εναντίον των "διαφόρων Κασσάνδρων" της περιφέρειάς μας.

Η Παραχώρηση της Ιεράς Μονής στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας αποδείχθηκε ως η σωστή επιλογή και όχι μόνον από την πολιτιστική της σκοπιά.

Σήμερα μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι υπάρχει εκεί μια αξιόπιστη Μοναστική Κοινότητα η οποία εκτός από την εξασφάλιση της τέλεσης των θρησκευτικών και λατρευτικών της τελετών, παρέχει και την αξιοποίηση του Μοναστηριού και του Πολιτισμικού Μνημείου που αυτό είναι.

Απαιτείται λίγη προσπάθεια, για να αντιληφθεί κανείς, πως αυτό το γεγονός είναι για την Δημόσια Διοίκηση, που είναι ο ιδιοκτήτης και ο θεματοφύλακας του Πολιτισμικού αυτού Μνημείου, επιλογή ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ.

Αυτό βέβαια δεν μας οδηγεί στο να λησμονήσουμε την εξαιρετική διακονία των τεσσάρων Πατέρων που επανίδρυσαν ουσιαστικά το Μοναστήρι και που ήταν και οι 4 Ελληνορθόδοξοι.

Και προκειμένου να μην καταστρέψουμε το εκπληκτικό έργο εκείνων των εξαιρετικών ανδρών, ζητάμε από την Ιεραρχία των Ελλήνων, (Αρχιεπισκοπή Ιταλίας), να μην συνεχίσει στο δρόμο της νομικής εμπλοκής.

Εξ' άλλου, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και άλλοι, καλέσαμε επανειλημμένα την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Ιταλίας και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να μην θέσει σε κίνδυνο την δημόσια εικόνα τους με αστήρικτες και αβάσιμες προσφυγές που δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τίποτε άλλο από σκάνδαλο.

Πιστεύω πως 3 διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις θα έπρεπε να είναι αρκετές για να γίνει αντιληπτό ποιά είναι ή άποψη και η βούληση των Δικαστηρίων.Image

Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, ο Δήμος μας και η Ελληνική Εκκλησία, θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα πιο αδύνατα στρώματα των αντίστοιχων κοινοτήτων μας που εν τέλει αποτελεί το καθήκον τόσο της πολιτικής όσο και της Εκκλησίας, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία οικονομικά δύσκολη για τους έλληνες αδελφούς μας, προς τους οποίους απευθύνεται η άδολη συμπάθεια και η αγάπη μας.

Μόνον με την καλή θέληση μπορούμε να "ξαναδέσουμε το σκοινί" του διαλόγου."

O Δήμαρχος

Ernesto Riggio

Bivongi, 03/05/2010

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγεται ότι στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα, σχετικά με την αναγέννηση του Ελληνορθόδοξου Μοναχισμού, στη Καλαβρία και Σικελία και ιδιαίτερα στις δύο ιστορικές μονές του Αγ. Ιωάννου του Θεριστή και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μαντανίτσι.

Να σημειωθεί, ότι την Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού στο Μαντανίτσι κόσμησε με την εκεί επίσκεψή του, την πρώτη στην ιστορία Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το 2001.

Πληροφορίες, ανέφεραν ότι υπήρχε σε εξέλιξη και νέα δικαστική διένεξη με τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Γεννάδιο, όπου έπρεπε να αναμείνουμε την απόφαση.

Σήμερα δημοσιεύουμε την δήλωση του Δημάρχου του Μπιβοντζί, ο οποίος είχε παραχωρήσει πριν από πολλά χρόνια την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεριστή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το οποίο για άγνωστους λόγους αδιαφόρησε (;) - δεν τολμούμε να το πιστέψουμε - και μετά την εκδίωξη των δύο αγιορειτών πατέρων π. Κοσμά Λαυριώτη και Ιερομονάχου Γενναδίου Διονυσιάτου και την απομόνωση του Αρχιμανδρίτη Νείλου Βατοπεδινού εξέχοντος Τακτικού Καθηγητού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κατανζάρο στην Έδρα του Ρωμαϊκού και Βυζαντινού Δικαίου.

Οι εν λόγω αγιορείτες, δικάστηκαν άραγε και καταδικάστηκαν για κάποιο κανονικό ή άλλο αδίκημα; Αν ναι πότε και από ποιό δικαστήριο;

ImageΑκόμη, δεν γνωρίζουμε σε ποιους αναφέρεται η Μητρόπολη Ιταλίας, όταν κάνει λόγο «για παράνομη και άδικη κατοχή της Μονής με την σύμπραξη δυστυχώς και μερικών ανθελλήνων..." (βλέπε δελτίο τύπου της Μητροπόλεως Ιταλίας που δημοσιεύσαμε στις 04/03/2010).

Πάντως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, ένα από αυτά είναι το ποιοι είναι «οι ανθέλληνες» οι οποίοι συμπράττουν στην «παράνομη και άδικη κατοχή της μονής».

Να σημειωθεί, ότι και το έτερο εκ βάθρων ανακαινισθέν Μοναστήρι του Ευαγγελισμού στη Σικελία, που είχε παραχωρηθεί επίσης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επεστράφη στον Δήμο, ο οποίος το παραχώρησε προσωρινά φέτος στους Ρουμάνους μετά από θερμότατη επιστολή 1.300 πιστών, προς το Δήμο για τις εορτές του Ευαγγελισμού και του Πάσχα.

Πάντως η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μεγάλη Ελλάδα, σηματοδότησε την ευλογία για την αναγέννηση του ελληνορθόδοξου μοναχισμού στη Ν. Ιταλία (Καλαβρία και Σικελία).

Σήμερα, 9 χρόνια μετά και για αγνώστους λόγους, βλέπουμε ότι δύο βυζαντινά στολίδια «χάθηκαν» για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πάντως ευτυχώς όχι από την Ορθοδοξία.

Αξίζει, να σημειωθεί, ότι από την Μητρόπολη Ιταλίας πληροφορηθήκαμε ότι εκκρεμεί ακόμη ένα σκέλος που αφορά την απόφαση του Ανωτάτου Ιταλικού Δικαστηρίου για την οριστική τύχη της προσφυγής της Μητρόπολης Ιταλίας κατά των Ορθοδόξων Ρουμάνων, στους οποίους η Μονή παραχωρήθηκε νομίμως από τον Δήμο Μπιβόντζι για 99

Επίσης, μας ενημέρωσαν, ότι "η ουσία της υπόθεσης θα εκδικαστεί σε λίγους μήνες".

Τέλος, απορίας άξιον είναι, το γιατί ο Δήμος ήρε την παραχώρηση από την Μητρόπολη Ιταλίας στην οποία είχε παραχωρήσει και το Μοναστήρι στο Μαντανίτσι της Σικελίας.

Σημείωση ROMFEA.gr:  Για όσους ενδιαφέρονται αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν επίσης στα επίσημα site των δύο Ιταλικών Δήμων:  www.bivongi.com και  www.mandanici.net

Εμφανίσεις: 100506
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!