Κληροδότημα 500 χιλιάδων δολαρίων για τον Καθεδρικό Ναό Βοστώνης

ImageΔωρεά ύψους πεντακοσίων χιλιάδων δολαρίων υπό μορφή κληροδοτήματος, τα έσοδα του οποίου θα διατίθενται για τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Βοστώνης, άφησε στη διαθήκη της η αείμνηστη Πολίν Τουμπούρα, η οποία υπήρξε όλη της τη ζωή δραστήριο μέλος της κοινότητας.

Τον Καθεδρικό Ναό πληροφόρησε πρόσφατα ο Οργανισμός Ταμείων και Κληροδοτημάτων γνωστός ως «The Boston Foundation», ο οποίος διαχειρίζεται ταμεία, κληροδοτήματα, διαθήκες επί εκατό και πλέον έτη. Τα χρήματα θα καταβάλλονται στον Καθεδρικό μία φορά τον χρόνο και συγκεκριμένα κάθε Μάιο.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Φωτόπουλος, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» διευκρίνισε ότι «τα κέρδη από το Κληροδότημα Πολίν Τουμπούρα θα διατίθενται για τη συντήρηση του παρεκκλησίου και του κοινοτικού κέντρου στο Μπρούκλαϊν όσο υπάρχουν».

Τόνισε ότι «δεν είναι επ' ονόματι του Καθεδρικού, αλλά τα έσοδα από το Ταμείο των 500 χιλιάδων θα πηγαίνουν στον Καθεδρικό όσο υπάρχει». Πρόσθεσε ακόμα, ότι «ο λογαριασμός αυτός διέπεται από κάποιους κανόνες, πάντως από αυτά που διάβασα υπολογίζεται να δίνονται 5 με 6 τοις εκατό το χρόνο εκ του κεφαλαίου και επειδή έχουν επενδυθεί θα ανεβαίνουν κάθε χρόνο ανάλογα με τον τιμάριθμο».

Ο κ. Φωτόπουλος χαρακτήρισε τη χειρονομία αυτή της δωρεάς της αείμνηστης Πολίν Τουμπούρα «πολύ σπουδαίο πράγμα» και συμπλήρωσε «μπορεί να μην έγινε η δωρεά απευθείας στον Καθεδρικό, αλλά είναι σαν να ανήκουν στην εκκλησία τα λεφτά διότι εργάζονται για την εκκλησία».

Ο κ. Φωτόπουλος, ο οποίος διανύει τον πρώτο χρόνο της θητείας του, είπε πως «ο Καθεδρικός ναός πηγαίνει καλά, κάνουμε έργα και ήδη βλέπουμε τη διαφορά».

Ο Καθεδρικός σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, «έχει γύρω στις πεντακόσιες οικογένειες» οι οποίες είναι διάσπαρτες παντού στην περιοχή μείζονος Βοστώνης και γενικά της πολιτείας της Μασαχουσέτης, οι οποίες ωστόσο έχουν αγάπη, εκτίμηση και συναισθηματικούς δεσμούς με τον Καθεδρικό και εξακολουθούν να ανήκουν, να εκκλησιάζονται σ' αυτόν και να τον στηρίζουν οικονομικώς. Ο ίδιος ο κ. Φωτόπουλος μένει είκοσι πέντε μίλια μακριά.

Είπε ότι «οι ενορίτες πληροφορήθηκαν την κίνηση αυτή της Πολίν Τουμπούρα και εκφράστηκαν με θαυμασμό».

Η δωρήτρια γεννήθηκε στη Βοστώνη και μεγάλωσε στο Αρλιγκτον, ενώ σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο κολέγιο Burdett. Καταγόταν από την επιφανή οικογένεια Κοντάκη της Βοστώνης και ήταν αδελφή του Δημητρίου, Ιωάννη, Γεωργίου και Λυκούργου Κοντάκη και επίσης συνιδιοκτήτρια και εκτελεστική διευθύντρια της εταιρίας οπωροκηπευτικών και φρούτων της οικογένειας Κοντάκη.

Ο σύζυγός της ο αείμνηστος Γεώργιος Τουμπούρας, ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σάφολκ της Βοστώνης και επί μακρά σειρά ετών Κομίσιονερ του Τομέα Δημοσίων Εργων της πολιτείας της Μασαχουσέτης.

Διετέλεσε τουλάχιστον τρεις φορές πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Καθεδρικού Ναού και πρωτοστάτησε στην αγορά του οικοπέδου και της ακίνητης περιουσίας στο Μπρούκλαϊν όπου ανεγέρθη μεγάλο πολιτιστικό κέντρο καθώς επίσης και παρεκκλήσι, ενώ το οίκημα το οποίο ήδη υπήρχε εντός του οικοπέδου μετατράπηκε σε γραφεία και αίθουσες συνεδριάσεων.

Αναφορικά με την δυνατότητα ή μη ίδρυσης Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου, καθότι το υπάρχον Απογευματινό έχει εκατόν είκοσι μαθητές και μαθήτριες και λογίζεται εκ των καλυτέρων της περιοχής, ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι «το πρόβλημα είναι ότι οι οικογένειες είναι διάσπαρτες παντού και οι αποστάσεις μεγάλες». Η κοινότητα ακολουθεί το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της εθελοντικής προσφοράς. Ο κ. Φωτόπουλος είπε, «δεν υπάρχει ορισμένο ποσό ως ελάχιστη προσφορά, είναι προαιρετικό, μπορεί να δώσει ο καθένας ό,τι επιθυμεί».

Τόνισε ότι «ο Καθεδρικός ναός βρίσκεται σε μία πορεία αναγέννησης», ενώ στην ερώτηση πώς θα απαντούσατε σ' εκείνους που έλεγαν ακόμα και πριν μερικά χρόνια ότι ο Καθεδρικός ήταν τελειωμένη υπόθεση, είπε, «ας έλθουν να δουν τι γίνεται, αλλά και επίσης ας διαβάσουν και τα πρόσφατα άρθρα σας για τις δραστηριότητάς μας και για τα οποία ευχαριστούμε πάρα πολύ».\

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης, ο οποίος το Μάρτιο συμπλήρωσε ένα χρόνο ιερατείας στον Καθεδρικό, είπε ότι «η προσφορά της αείμνηστης Πολίν Τουμπούρα, καθώς και η δράση του μακαριστού συζύγου της Γεωργίου, αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη αυτής της οικογένειας για την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού Νέας Αγγλίας και συμπίπτει με την έναρξη της προσπάθειας της κοινότητας να συλλέξει χρήματα για την εκ βάθρων ανακαίνιση της κοινοτικής αίθουσας» και συμπλήρωσε πως «η κοινότητα του Καθεδρικού θα τιμά αδιαλείπτως τη μνήμη της με προσευχές και λόγους ευγνωμοσύνης».

Στην ερώτηση πώς πάει ο Καθεδρικός Ναός σήμερα, απάντησε ότι «με την βοήθεια του Θεού προσπαθούμε να βιώσουμε το Χρυσοστομικό, «ουκ ιστάμεθα, πορευόμεθα γαρ» και εξήγησε πως «υπάρχει έντονη διάθεση προόδου και ενθουσιασμός σ' ολόκληρη την κοινότητα κι αυτό αποδεικνύεται στην πρωτοβουλία δημιουργίας νέων προγραμμάτων που αγκαλιάζουν κάθε ηλικία από την βρεφική, τους Ορθόδοξους φοιτητές της Βοστώνης μέχρι και τους ενορίτες προχωρημένης ηλικίας».

Ο Αρχιμανδρίτης Κλεόπας οραματίζεται τον Καθεδρικό Ναό σε πέντε χρόνια να σημειώσει «θεαματική άνοδο του αριθμού των εκκλησιαζομένων στις λατρευτικές μας συνάξεις και στην εν γένει ζωή του Καθεδρικού, την ενδυνάμωση και βελτίωση όλων των εν λειτουργία προγραμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση σ' αυτά που αφορούν τη νεολαία και την ίδρυση νέων προγραμμάτων, καθώς και τη δυναμική συμμετοχή της κοινότητας σε πρωτοβουλίες στήριξης των πασχόντων αδελφών μας που ζουν στην πόλη μας, ανεξαρτήτου κοινωνικής, θρησκευτικής ή εθνικής προέλευσης».

Είπε χαρακτηριστικά, πως «ο κόσμος υποφέρει πολύ σήμερα και είναι καθήκον μας να δίνουμε αδιαλείπτως το παρών σε όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου».

Στην ερώτηση πώς απαντάει σ' εκείνους που θεωρούν τον Καθεδρικό απονεκρωμένη κοινότητα, είπε: «Απαντώ με το έρχου και είδε», σ' ένα χώρο που εξακολουθεί να δρα καταλυτικά η παρουσία του Θεού με τις λατρευτικές συνάξεις και την εν γένει μυστηριακή ζωή, την αύξηση των μελών μας συμπεριλαμβανομένων και των προσήλυτων, το πρότυπο Ελληνικό μας σχολείο, τα ποικίλα εκκλησιαστικού, ενημερωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα προγράμματά μας τα οποία προσελκύουν πιστούς και από άλλες κοινότητες» και πρόσθεσε πως «είναι γεγονός ότι η ίδρυση νέων προγραμμάτων προσελκύσει νέα μέλη και επαναφέρει παλαιά».

Είπε επίσης, ότι «η επόμενη εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 21 Μαΐου στις 7 το βράδυ στο κοινοτικό μας κέντρο στο Μπρούκλαϊν και θα είναι αφιερωμένη στον Ποντιακό Πολιτισμό και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παναγία Σουμελά».

Αναφορικά για την ίδρυση Ημερήσιου Σχολείου, είπε, «θα είναι ευχής έργο να γίνει στην περιοχή της Βοστώνης με την συνεργασία όλων των κοινοτήτων της περιοχής».

Ο Αρχιμανδρίτης Κλεόπας συμπλήρωσε ακόμα, πως «επιθυμώ να ευχαριστήσω τον 'Ε.Κ.' για τη στήριξη του στις κοινοτικές μας πρωτοβουλίες».

Εμφανίσεις: 42035
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!