Παρουσίαση του "Μηνολογίου του Βασιλείου Β΄" στις Βρυξέλλες

ImageΣτις 3 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε σε Αίθουσα των Βρυξελλών η παρουσίαση του πανομοιότυπου (fac-simile) του φημισμένου «Μηνολογίου του Αυτοκράτορος Βασιλείου του Β’» (Vat. gr. 1613).

Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχοντας στη Βιβλιοθήκη της το αριθμημένο πανομοιότυπο 48 του κώδικα, ως πατρική προσφορά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, οργάνωσε--με τη συνεργασία της Βελγικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών-- την πρώτη επιστημονική παρουσίαση του Τόμου εκτός Ελλάδος με ομιλητές τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχαΐας  Δρ. Αθανάσιο (Χατζόπουλο), Διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ, τον Δρα Xavier Lequeux, Βολλανδιστή, και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Δ. Σωτηριάδη, Ιστορικό-Βυζαντινολόγο και Σύμβουλο της Αντιπροσωπείας.

Το Μηνολόγιο του Βασιλείου του Β’, που είναι γνωστό στους μελετητές ως το αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης της μικρογραφίας, αποτελεί προϊόν της πρώτης πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ρώμης, και η έκδοση του πανομοιοτύπου του έγινε με επιμέλεια της Αποστολικής Βατικανής Βιβλιοθήκης και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2005.

Με εντολή του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ το πρώτο του αντίγραφο παραδόθηκε από τον Καρδινάλιο Jean Louis Tauran, τότε Βιβλιοθηκάριο της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στις 16 Νοεμβρίου 2005 κατά τη διάρκεια λαμπρής τελετής στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.

Είναι ένας κώδικας μοναδικός στο είδος του, ζωγραφισμένος από 8 περιώνυμους αγιογράφους, που εργάσθηκαν στο β΄ μισό του 10ου αι., και ως Συναξάριον περιέχει 434 μινιατούρες εξαιρετικής τέχνης, που εξιστορούν βίους αγίων, μαρτύρια, δεσποτικές και θεομητορικές εορτές  και άλλα ιστορικά γεγονότα που μνημονεύονται κατά το α’ εξάμηνο του λειτουργικού έτους (Σεπτέμβριος-Φεβρουάριος).Image

Ο εκδοτικός άθλος και η χρηματοδότηση του πανομοιοτύπου του χειρογράφου έγινε από τον επιφανή εκδοτικό οίκο Testimonio-Olmos  της Μαδρίτης σε 950 αριθμημένα αντίγραφα, από τα οποία τα 120 χαρίσθηκαν στην Εκκλησία της Ελλάδος σε ένδειξη φιλίας και τιμής.

Κατά την παρουσίαση του πανομοιοτύπου οι 3 ομιλητές περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο και επιστημονική εμβρίθεια θέματα σχετικά με τη γραφή, τη χρονολόγηση, το περιεχόμενο, την καλλιτεχνική αξία, τις ιστορικές περιπέτειες του χειρογράφου, καθώς και το χρονικό έκδοσης του πανομοιοτύπου του.

Την παρουσίαση, που συνοδεύθηκε με προβολή λεπτομερών απεικονίσεων του κώδικα με πρόγραμμα power point, τίμησαν με την παρουσία τους οι εκκλησιαστικές, πρεσβευτικές, προξενικές και επιστημονικές αρχές της Ελληνικής Κοινότητας του Βελγίου και ικανός αριθμός φιλιστόρων και φιλοτέχνων.

 

Image

Εμφανίσεις: 61464
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!