Πατέρας Σεβαστιανός: "Ο Ηλίας Ψινάκης είναι βαθιά θρησκευόμενο άτομο"

ImageΟ Ηλίας Ψινάκης δεν είναι μόνο δαιμόνιος μάνατζερ, αλλά και βαθιά θρησκευόμενο άτομο, κάτι που (ορθώς) δεν διατυμπανίζει. Πρόσφατα, το μέλος της κριτικής επιτροπής του «Ελλάδα, έχεις ταλέντο» (με τη γλώσσα που τσακίζει κόκαλα) πήγε στο νυχτερινό κέντρο «Thalassa», όπου εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή, μαζί με έναν ιερωμένο. Η «Espresso της Κυριακής» έμαθε τα πάντα για τον κύριο με τα ράσα που τον συνόδευε.  

Πρόκειται για τον πατέρα Σεβαστιανό (Νικόλαο Τσαγκαράκη), πνευματικό του Ηλία Ψινάκη, τον οποίο γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Η «Espresso της Κυριακής» μίλησε με τον πατέρα Σεβαστιανό, ο οποίος μας αποκάλυψε και την άλλη ιδιότητά του, είναι πιλότος με δική του αεροπορική εταιρεία, μας μίλησε όμως και για τη φιλία αλλά και τα φιλάνθρωπα αισθήματα του Ηλία, που (ως σωστός πιστός) δεν τα διατυμπανίζει.

Ο πατέρας Σεβαστιανός στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του έκανε focus και στο αν θα κατέβει τελικά ο μάνατζερ ως υποψήφιος στις εκλογές στον δήμο Αθηναίων. Μας είπε πως το εύχεται, αφού, όπως υποστηρίζει, ο Ηλίας Ψινάκης επιθυμεί το κοινωνικό καλό, χωρίς να έχει προσωπικό συμφέρον. «Αν τον αφήσουν, μπορεί να προσφέρει στον τόπο» λέει χαρακτηριστικά. 

«Χειροτονήθηκα το 1998 στην Κωνσταντινούπολη, στο Πατριαρχείο, από τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος Ιωακείμ και έλαβα το όνομα Σεβαστιανός» μας λέει κάνοντας αναδρομή στη ζωή του... «Τέλειωσα το πανεπιστήμιο και το μεταπτυχιακό μου στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών, στη συνέχεια υπηρέτησα στον Ελληνικό Στρατό και στη συνέχεια πήγα στην Αμερική, όπου εκπαιδεύτηκα και πήρα πτυχίο χειριστού αεροσκαφών.

Η σχέση μου με τα αεροπλάνα δεν είναι τυχαία. Ο πατέρας μου ήταν αεροπόρος και επί χρόνια διετέλεσε γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή. Ηταν μάλιστα πιλότος του Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίζει να ασχολείται με  το αεροπορικό. Επηρεάστηκα από εκείνον και αποφάσισα να ακολουθήσω και το αεροπορικό επάγγελμα. Από το 2006 ανήκω στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν. Πλέον εξασκώ το λειτούργημα του κληρικού, είμαι όμως και κυβερνήτης αεροσκαφών, αφού η οικογένειά μου έχει την αεροπορική εταιρεία Sky Express με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης και εκτελεί δρομολόγια από εκεί».  

Χειμαρρώδης, ο πατέρας Σεβαστιανός δεν μπορούσε να μη μας μιλήσει για το πώς αποφάσισε να αφιερωθεί στον Θεό. «Η αλήθεια είναι πως ήταν το μόνο πράγμα το οποίο ήθελα να κάνω από μικρό παιδί. Δεν το έκανα ορμώμενος από κάτι συγκεκριμένο. Απλώς, το είχα μέσα μου. Είχα κλίση προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την Εκκλησία. Εμαθα να πιλοτάρω αεροσκάφη προκειμένου να είμαι ανεξάρτητος και να μπορώ ελεύθερα να ασκήσω το λειτούργημά μου. Ποτέ δεν μπήκα στην Εκκλησία για να πλουτίσω». 

- Τον Ηλία Ψινάκη τον γνωρίζετε χρόνια;

Πάρα πολλά. Εχουμε πάρα πολύ στενούς δεσμούς από τότε που ερχόταν στην Κωνσταντινούπολη. Μου ζήτησε να βοηθήσω έναν άνθρωπο που όπως αποδείχθηκε τον είχε βλάψει. Παρ’ όλα αυτά, εκείνος θέλησε να του προσφέρει στήριξη, γιατί αυτό θεωρούσε πως ήταν το σωστό. Είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος. Πιστεύει πάρα πολύ στον Θεό.

Πιστεύει πραγματικά και όχι επιφανειακά, όπως όλοι μας -και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Είναι ίσως ο μόνος που ξέρω προσωπικά ότι βοηθάει ακόμα και ανθρώπους που ίσως τον έχουν βλάψει, εν αγνοία του εν προκειμένω. Προσωπικά του έχω ζητήσει πάρα πολλές φορές να δώσει χείρα βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Εκείνος το κάνει και τους ζητάει μόνο ένα πράγμα: να μη βγουν να πουν τι έκανε για εκείνους και τις οικογένειές τους. Ολη η οικογένεια του Ηλία διακατέχεται από φιλάνθρωπα αισθήματα. Βοηθούν πολύ κόσμο, αλλά δεν το διατυμπανίζουν. Ετσι αναπτύχθηκε η πνευματική σχέση που έχουμε με τον Ηλία. Είναι ένας σπάνιος, αξιοθαύμαστος άνθρωπος και gentleman με όλη τη σημασία της λέξεως. Εξομολογείται και κάνει πράξη την ουσία του Ευαγγελίου. Δεν μένει μόνο στα τυπικά και στο φαίνεσθαι.  


- Θεωρείτε πως είναι παρεξηγημένος;

Οχι, δεν νομίζω. Κάποιοι τον παρεξηγούν γιατί λέει την αλήθεια με έναν δικό του τρόπο, που περνάει πάρα πολλά μηνύματα. Μακάρι να υπήρχαν άλλοι δέκα σαν τον Ηλία, θα άλλαζαν μερικά πράγματα προς το καλύτερο στην κοινωνία μας. Εκείνος τηρεί και κάνει πράξη τα λόγια του Χριστού. Δίνει αγάπη, προσφέρει βοήθεια και είναι αλληλέγγυος. Προς τιμήν του, δεν το επιδεικνύει, δεν το εξωτερικεύει. 

- Ακούγεται πως ο Ηλίας Ψινάκης θα κατέβει υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων. Εσείς θα θέλατε να τον δείτε στον πολιτικό στίβο;


Βέβαια, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχει ένα επιπλέον βήμα για να βοηθάει τον κόσμο. Ο Ηλίας γνωρίζει και επιθυμεί το κοινωνικό καλό, χωρίς να έχει συμφέροντα. Γι’ αυτό ακριβώς άνθρωποι όπως αυτός αξίζει και πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική. Αν αποφασίσει τελικά να μπει σε αυτήν την «αρένα», θα τον στηρίξω με κάθε τρόπο και μέσον που διαθέτω. Ο Ηλίας, αν τον αφήσουν, μπορεί να προσφέρει στον τόπο.

Ποιος είπε ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας δεν μπορούν να διασκεδάζουν;

- Είστε μοντέρνος άνθρωπος απ’ ό,τι είδαμε. Μαζί πήγατε να παρακολουθήσετε τη Δέσποινα Βανδή…

Γιατί, ποιος είπε ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας δεν μπορούν να βγουν και να διασκεδάσουν; Απλώς, σε ό,τι κι αν κάνεις δεν πρέπει να υπάρχει δόλος, να μη βγεις για να κάνεις κάτι πονηρό, κάτι από το οποίο θα έχεις προσωπικά οφέλη. Το να βγει ένας άνθρωπος να διασκεδάσει σε ανθρώπινα πλαίσια δεν είναι κακό. Αυτό πιστεύω και πίστευα ανέκαθεν. Ισως αυτά τα πράγματα είναι κάποιες φορές παρεξηγημένα από εμάς τους ίδιους τους κληρικούς. Ο κόσμος θέλει να είμαστε -και θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε- κοντά του. Φυσικά, μέτρον άριστον...

- Πώς κρίνετε κάποιες ακραίες συμπεριφορές ιερωμένων; Κατά καιρούς, ακούγονται πολλά...

Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνει την Εκκλησία. Δεν θα ήθελα να πάρω καμία θέση επ’ αυτού. Υπηρετώ στην Εκκλησία γιατί έτσι μου αρέσει. Τελεία. Δεν έχω καμία οικονομική ανάγκη.

Εμφανίσεις: 52468
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!