Καρδινάλιος Σπίντλικ: έφυγε ο τελευταίος Μαέστρος της Ορθόδοξης πνευματικότητας

ImageΣτον  Άγιο Πέτρο της Ρώμης κηδεύτηκε σήμερα, 20 Απριλίου 2010, από τον Καρδ. Άγγελο Σοντάνο και πληθώρα Καρδιναλίων, Αρχιεπισκόπων και ιερέων από όλο τον κόσμο ο φημισμένος και αξιαγάπητος Ιησουίτης Καρδινάλιος και Καθηγητής Θωμάς Σπίντλικ, που απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών.

Παρών στην εξόδιο ακολουθία θέλησε να είναι και ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, που χθες γιόρτασε τα 5 χρόνια της Πρωθιεραρχικής του Αρχιεροσύνης, και που μίλησε συγκινητικά για την προσωπικότητα και το έργο του προαπελθόντος, τονίζοντας τις πιο σημαντικές πτυχές του έργου του μεγάλου εκκλησιαστικού ανδρός:

«τη χαρά της Ανάστασης, την αναζήτηση του προσώπου του Χριστού, την προσευχή του Ιησού, το πνευματώδες και παιδικό του χιούμορ, την πνευματική πατρότητα, την πίστη, τη φιλοκαλία και τη συμβολή του στο θεολογικό διάλογο μεταξύ των Χριστιανών Ανατολής και Δύσης».

Γεννημένος το 1919 στη Μοραβία ο Σπίντλικ πέρασε πολλές περιπέτειες, που όμως δεν τον εμπόδισαν να σπουδάσει, να μάθει 16 γλώσσες, να εμβαθύνει στην πνευματικότητα της Χριστιανικής Ανατολής, και βέβαια της Ρωσίας, και να της αφιερώσει όλο τον πνευματικό του δυναμισμό και την επιστημονική παραγωγικότητα.

Καθηγητής στο φημισμένο Ποντιφικό Ανατολικό Ινστιτούτο της Ρώμης για σειρά ετών, υπήρξε μαέστρος σοφίας και υπόδειγμα πνευματικού ανθρώπου για όλους τους Ορθοδόξους υποτρόφους του Βατικανού που πέρασαν από τη Ρώμη και δεν έπαψαν ποτέ να τον τιμούν ως θεολόγοι, κληρικοί η λαϊκοί, κυρίως όμως ως φίλοι.

Ως αναγνώριση του τεράστιου διεθνούς εκκλησιαστικού και επιστημονικού  του έργου ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο Β’ τον έκανε Καρδινάλιο το 2003.

Αγάπησε την Ορθοδοξία όσο λίγοι και υπηρέτησε με συνέπεια, ειλικρίνεια  και χαμόγελο το όραμα της ενότητας των Χριστιανών.

Τελευταία του επιθυμία να ταφεί στη Μοραβία, στο Βέλεχραντ, τόπο ταφής του προσφιλούς του Αγίου Μεθοδίου, του Θεσσαλονικέως φωτιστού των Σλάβων.

Μεγάλο το συγγραφικό έργο που αφήνει πίσω του αλλά και δυσαναπλήρωτο το κενό. Αναμφισβήτητα του ανήκει μια αξιοζήλευτη θέση στο Πάνθεον των μεγάλων θεολόγων του 20ού αιώνα.

Εμφανίσεις: 32966
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!