Κηδεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χαϊνόφκα Μύρων

ImageΜε τις αρμόζουσες στρατιωτικές τιμές κηδεύτηκε από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Βαρσοβίας, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χαϊνόφκα και Ταξίαρχος του Πολωνικού Στρατού κυρός Μύρων, ο οποίος ετελεύτησε στο αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ μαζί με τον Πρόεδρο και 94 ακόμα αξιωματούχους της Πολωνίας.

Από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν οι Πολωνοί Ιεράρχες με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, απουσίαζε ο γηραιός και ασθενών Αρχιεπίσκοπος Αδάμ, ενώ συμμετείχαν Ιεράρχες των Εκκλησιών Ρωσίας και Τσεχίας - Σλοβακίας που κατάφεραν να πάνε οδικώς στην Βαρσοβία από τα όμορα κράτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Βινίτσα κ. Συμεών και οι Επίσκοποι Βολοδιμίρ Βολίνσκι κ. Νικόδημος και Σεπετόφσκι κ. Βλαδήμηρος έφτασαν από την Ουκρανία ενώ ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος από την Σλοβακία. Δεν έγινε δυνατόν να μεταβούν κληρικοί από την Ελλάδα και αλλού, αφού ο εναέριος χώρος της Πολωνίας παραμένει κλειστός από την ηφαιστειακή τέφρα.

Στην τελετή παρέστησαν Πολιτικοί και Στρατιωτικοί αξιωματούχοι, καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Waldemar PAWLAK, καθώς και τους Υπουργό Αμύνης Bogdan Klich και Υπουργό Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Barbara Kudrycka.

Ακόμα παρέστησαν εκπρόσωποι των άλλων δογμάτων, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Leszek Slawoj Głódź και ο Επίσκοπος Wysoczański Victor της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Βουλευτές, Πρεσβευτές και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, ο Δήμαρχος Μπιαλίστοκ, όπου γεννήθηκε ο αοίδιμος κληρικός,  Tadeusz Truskolaski και άλλοι κρατικοί παράγοντες του τόπου καταγωγής του.

Στον εκλιπόντα, με εισήγηση του Υπουργού Αμύνης, απονεμήθηκε μετά θάνατον ανώτερος Στρατιωτικός Βαθμός, από τον προεδρεύοντα της Πολωνίας Bronislaw KOMOROWSKI

Τιμητικά στάθηκαν γύρω από το λείψανο ντυμένοι τις στρατιωτικές ενδυμασίες τους οι Στρατιωτικοί Ιερείς, ενώ τιμές απέδωσαν αγήματα των τριών όπλων και Στρατιωτική φιλαρμονική.Image

Επικήδειοι εκφωνηθήκαν από τον Μητροπολίτη κ. Σάββα, τον Υπουργό Αμύνης, τον Ευρωβουλευτή και φίλο της οικογένειάς του εκλιπόντος κ. Michał Kamiński και τέλος τον Μιτροφόρο Πρωθιερέα Συνταγματάρχη π. Michał Dudicz, ο οποίος είπε πως όταν έπρεπε να γίνει μια επικίνδυνη αποστολή όπως στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν ο Αρχιεπίσκοπος Μύρων αντικαθιστούσε ο ίδιος όποιον έπρεπε να πάει, λέγοντας  «Έλα, εγώ είμαι μοναχός. Εσύ έχεις οικογένεια και παιδιά».

Μετά την εξόδιο, οι Ιεράρχες και οι επίσημοι, συνόδευσαν το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου Μύρωνα, στο Μοναστήρι του Σούπρας, στο οποίο έφτασαν στις 5 το απόγευμα και τέλεσαν την τελευταία παννυχίδα.  Εκεί μίλησαν ο επιχώριος Αρχιεπίσκοπος Μπιαλίστοκ κ. Ιάκωβος και η Υπουργός Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Barbara Kudrycka. Αμέσως μετά η σορός λιτανευτικέ πέριξ του Καθολικού και σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντος, ετάφη σε κρύπτη κάτω από το Καθολικό του Ευαγγελισμού.

Οι χιλιάδες των πιστών που κατέκλυσαν το χώρο της Μονής, μέχρι αργά το βράδυ κατέρχονταν στην κρύπτη όπου απέδιδαν τον ασπασμό στην λάρνακα του μακαριστού Ιεράρχου, υπό την τιμητική παράσταση παιδιών της αδελφότητας του Αγίου Νικολάου του Bialystok.

Τον ναό του Ευαγγελισμού ο Αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος, όταν ήταν Καθηγούμενος της Μονής, ανήγειρε εκ βάθρων, όμοιο με εκείνον που είχαν καταστρέψει οι κομουνιστές και εκεί έκανε και την τελευταία του Λειτουργία στην εορτή του Ευαγγελισμού στις 7 Απριλίου 2010,  3 μέρες πριν τον θάνατο του.

Εμφανίσεις: 63726
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!