Έκθεση με βυζαντινά εκκλησιαστικά κειμήλια στα Τίρανα

ImageΈκθεση με ιστορικά εκκλησιαστικά κειμήλια διοργανώνουν στα Τίρανα από 23 Απριλίου μέχρι 22 Μαΐου 2010, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχείο του Αλβανικού Κράτους, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει 33 Κώδικες, από τον 6ο έως τον 19ο αιώνα σε περγαμηνές και χαρτί που είναι συλλογή του Κεντρικού Αρχείου του Αλβανικού Κράτους.

Πρόκειται για αυθεντικά χειρόγραφα (Ευαγγελιστόρια, Τετραευαγγέλια κ.α.), τα οποία χρονολογούνται από 150 έως 1.500 χρόνια.

Τα περίτεχνα αυτά κειμήλια της πρώιμης και ώριμης βυζαντινής γραφής συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, με το οποίο μεγεθύνονται εσωτερικά φύλλα των κωδίκων, αναδεικνύεται το είδος των γραμμάτων, το μελάνι της γραφής, η βιβλιοδεσία και η διακόσμησή της.

Να σημειωθεί, ότι οι Κώδικες του Κεντρικού Αρχείου του Αλβανικού Κράτους, περιέχουν κείμενα που πληροφορούν για τον λόγο και λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, εικαστικά δημιουργήματα με αισθητική και καλλιτεχνική αξία (μικρογραφίες, χρυσοποίκιλτα πρωτογράμματα, ασημένια εξώφυλλα κλπ) και πληροφοριακό υλικό για τη σημασία που είχαν άλλοτε περίφημες πόλεις αυτής της χώρας όπως Κορυτσά, Μπεράτι, Δυρράχιο, Αργυρόκαστρο και Αυλώνας.

Τέλος, η έκθεση των ιστορικών εκκλησιαστικών κειμηλίων θα συνοδεύεται από ενημερωτικό υλικό, όπως έντυπο ενημέρωσης για την ιστορία της γραφής και των περγαμηνών Κωδίκων, εκπαιδευτικό υλικό αυτοξενάγησης για μαθητές – φοιτητές, ιστορικό περίγραμμα (με χάρτες εποχής) για τον χώρο ανεύρεσης των Κωδίκων στην Αλβανία καθώς και επιστημονικό κατάλογο εκθεμάτων.

Εμφανίσεις: 40870
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!