Με επιτυχία η ημερίδα για τις Θρησκευτικές ελευθερίες και τους χώρους λατρείας της Κύπρου
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Εκκλησία της Ελλάδος - Βρυξέλλες 17:43
-
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Θρησκευτικές ελευθερίες και θρησκευτικοί χώροι λατρείας στη Δημοκρατία της Κύπρου» (Religious Freedom and Holy Sites in the Republic of Cyprus), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 14 Απριλίου 2010. Το Σεμινάριο συνδιοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ και η Επιτροπή «Εκκλησία και Κοινωνία» του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, και φιλοξενήθηκε από την Κυπρία ευρωβουλευτή Δρα Ελένη Θεοχάρους, η οποία είχε και τον συντονισμό (Moderator) της εκδήλωσης. Το Σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Hans-Gert Pöttering.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος 100 περίπου άτομα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιργοβιστίου κ. Νήφων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Αθηναγόρας, ευρωβουλευτές και αρκετοί άλλοι επίσημοι από διάφορα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος της συναντήσεως ήταν η ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν την συνεχιζόμενη πολιτιστική και θρησκευτική καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων της Κύπρου, καθώς και η συνεχιζόμενη στέρηση των θρησκευτικών ελευθεριών όσων συνεχίζουν να ζουν στις πατρογονικές τους εστίες.
Στην εν λόγω συνάντηση η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Σωτηριάδη, τον Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά και την κ. Αικατερίνη Καρκαλά, συνεργάτες της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τους συνέδρους χαιρέτισαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β' και ο κ. Pöttering. Παρεμβάσεις στην παραπάνω επιστημονική Ημερίδα έκαναν ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών της Κύπρου κ. Youssef Soueifο, ο εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Κοινότητας των Αρμενίων της Κύπρου Δρας Antranik Ashdjian, ο Διευθυντής της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών Αιδεσιμολογιώτατος Rüdiger Noll και ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ.
Στον επίσημο Χαιρετισμό του o Μακαριώτατος, μεταξύ ἄλλων, σημείωσε ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες θα πρέπει να διαφυλαχθούν παντιοτρόπως καθώς και όλοι οι θρησκευτικοί ιεροί χώροι, οι ναοί, οι μονές και τα κοιμητήρια, τα οποία φυσικά και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και κατέληξε: «Αυτό είναι το δραματικό μήνυμα, το οποίο μεταφέρουμε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, στην καρδιά και στην έδρα της Ευρώπης. Η Ενωμένη Ευρώπη ... να στηρίξει έντονα και σθεναρά το αίτημά μας και να εργαστεί συστηματικά και αποτελεσματικά, ώστε να αποκατασταθούν και να τυγχάνουν σεβασμού οι θρησκευτικές ελευθερίες και στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, να σταματήσουν σ’ αυτό οι λεηλασίες των ιερών και των οσίων μας και να προστατευθούν οι θρησκευτικοί μας χώροι...».
Ομοίως και ο κ.Hans-Gert Pöttering από την πλευρά του αναφέρθηκε στη θρησκευτική ελευθερία, την ανεξιθρησκεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατέληξε:«Η Κύπρος δεν βρίσκεται στο πουθενά. Αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης. Ως εκ τούτου οι θρησκευτικές διαμάχες, τυχόν συγκρούσεις και διαταραχές, πρέπει να επιλυθούν μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κεκτημένων. Η συνεχιζόμενη βεβήλωση και καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές αποτελεί πληγή στο σώμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Από την πλευρά των ξένων Ευρωβουλευτών, δια στόματος της Ευρωβουλευτού της Σουηδίας κ. Cecilia Wikstrom, τονίσθηκε «ότι πρέπει νά τερματιστεί η «απαράδεκτη κατάσταση», η οποία παρατηρείται στην Κύπρο και να αποκατασταθούν τα λεηλατημένα μνημεία. Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές αποτελεί «ταπείνωση» όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».
Από τις παρεμβάσεις, καθώς και από την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, τονίσθηκε οτι η απόλαυση της θρησκευτικής ελευθερίας και ο σεβασμός της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τήν ΕΕ, Επίσης, έγινε έκκληση προς τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα και ιδιαίτερα προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης και την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου όπως ενδυναμώσουν την συμβολή τους στην προσπάθεια για την διάσωση των θρησκευτικών μνημείων τα οποία βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
- Εμφανίσεις: 38602