Η Τιμία κάρα της αγίας Ελένης της Σινωπίτιδος στην Σλοβακία

ImageΣτις 10 – 12 Απριλίου 2010, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεωργίου, πραγματοποήθηκε στην Σλοβακία με την άδεια της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου η προσκυνηματική επίσκεψη της τίμιας κάρας της Αγίας νεομάρτυρος Ελένης της εκ Σινώπης του Πόντου, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγ. Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Η δεκαπεντάχρονη Ελληνίδα νεομάρτυς του 18. αιώνα τυγχάνει μία από τους τέσσερεις πολιούχους αγίους της εν Σλοβακία Ιεράς Μητροπόλεως Μιχαλουπόλεως (Michalovce) και Κασσοβίας (Košice) της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας και τιμάται στην εν λόγω Ι. Μητρόπολη ως ιδιαίτερη προστάτιδα της Ορθόδοξου νεολαίας.

Το Σάββατο 10 Απριλίου το ευοδιάζον ιερό λείψανο, συνοδευόμενο από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Διόδωρο Μαρκατία, εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Μαρίνης Θεσσαλονίκης, και τον κ. Ιοακείμ Μιχαηλήδη, αγιογράφο από την  Θεσσαλονίκη, ευλόγησε για πρώτη φορά με την παρουσία του τους νέους της Ι. Μητροπόλεως στο προσωρινό Μητροπολιτικό Ναό (αίθουσα) στην Κασσοβία (Košice), συμπρωτεύουσα της Σλοβακίας, στον οποίο έγινε εκείνη την ημέρα συνάντηση Ορθόδοξων Σλοβάκων νέων και των εκπροσώπων της παγκοσμίου οργανώσεως Ορθόδοξου νεολαίας ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ από την Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρωσσία, Τσεχία και Ρουμανία με θέμα «Ανθρώπηνο σώμα ως ναός του Αγίου Πνεύματος».

Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, π. Χριστόφορος D’Aloisio από το Βέλγιο. Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε η επίσημη υποδοχή της τίμιας κάρας της Αγ. Ελένης και ακολούθως η δοξολογία με κήρυγμα στον υπό κατασκευήν Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος στην Κασσοβία.

Πολλοί Ορθόδοξοι από όλη την Σλοβακία, ιδιαίτερα οι νέοι, περίμεναν με χαρά να προσκυνήσουν τα πάνσεπτα οστά της πολιούχου τους.

Την Κυριακή του Θωμά, 11 Απριλίου, τελέστηκε στον προσωρινό Ορθόδοξο Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Κασσοβίας η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργώντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Γεωργίου, του οποίου συλλειτούργησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Διόδωρος και άλλοι ιερείς της Ι. Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας πλήθος πιστών προσέγγισε το ιερό λείψανο, απευθύνοντας στην Αγία Ελένη με τους πόνους και τις ανησυχίες τους. Το βράδυ της ίδιας μέρας η τίμια κάρα μεταφέρθηκε για προσκύνημα στον Ι. Ναό Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου στο χωριό Brezina και ύστερα στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Μιχαλούπολη (Michalovce). Και στους δύο ναούς υποδέχτηκε τα ιερά λείψανα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεώργιος και οι ιερείς της περιοχής.

Η πομπή του κλήρου και του λαού που έψελνε το απολυτίκιο της Αγίας στην εκκλησιαστική Σλαβονική γλώσσα, συνοδευόμενη από χαρμόσυνη κουδουνοκρουσία, τριγύριζε με λάβαρα τρεις φωρές την εκκλησία, στην οποία ύστερα τελέστηκε δοξολογία με κήρυγμα.

Πάλι κόσμος πολύς ήρθε να προσευχηθεί κοντά στα ιερά λείψανα της προστάτιδος Αγίας του.Image

Την Δευτέρα 12 Απριλίου η τίμια κάρα της νεομάρτυρος Ελένης τέθηκε σε προσκύνημα με το ίδιο τυπικό πρώτα στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Nižná Rybnica, όπου με ευλάβεια φυλάσσεται το αντίγραφο της επί πολλά χρόνια στην Βιέννη της Αυστρίας χαμένης τοπικής θαυματουργικής εικόνας της Παναγίας «Κλοκοτσόφσκα», δώρο του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωάννη Τασσιά, Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης.

Το προσκύνημα ολοκληρώθηκε στον Ι. Ν. Αγ. Προφήτου Ηλία και του Αγ. Νέου Ιερομάρτυρος Μαξίμου Γκορλίτσκι στο χωριό Inovce, το οποίο βρίσκεται στα βουνά μόλις 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα Σλοβακίας και Ουκρανίας.

Στο παραδοσιακό Καρπατορουθενικό χωριό αυτό, το οποίο είναι μοναδικό μέρος της Ι. Μητροπόλεως Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας όπου ζούν μόνο Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έχουν ήδη ιερουργήσει δύο Έλληνες Ιεράρχες, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Και την τρίτη ημέρα της προσκυνηματικής επισκέψεως πλήθος Ορθόδοξων πιστών πλησίασε την σεπτή κάρα της Αγίας Ελένης της Σινωπίτιδος για να ζήσει κοντά της την αναστάσημη χαρά, η οποία νικάει το τραγικό γεγονός του θανάτου.

Η Ιερά Μητρόπολη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας, η οποία φέτος εορτάζει 60 χρόνια από την ίδρυσή της, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σλοβακίας, όπου οι περίπου 14 χιλιάδες πιστοί της αποτελούν μια σημαντική  θρησκευτική μειονότητα ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική (Λατινική και Ουνίτικη) πλειοψηφία.

Στις 37 κοινότητές της υπηρετούν 27 ιερείς. Ο Ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως είναι ο ελληνομαθής Τσέχος επίσκοπος κ. Γεώργιος Stransky.

Image

Image

Image

 

Εμφανίσεις: 94616
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!