Τα φώτα της Ορθοδοξίας στην Αλεξάνδρεια

Image

Με δύο αεροσκάφη της Αεροφλότ και τη συνοδεία 40 αρχιεπισκόπων, επισκόπων, πρεσβυτέρων, διερμηνέων και ανδρών της προσωπικής του ασφαλείας, αναμένεται να αφιχθεί σήμερα στην Αλεξάνδρεια ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος.

Το ταξίδι του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η συνάντησή του με τον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς η Αλεξανδρινή Εκκλησία ανήκει σε αυτές που χαρακτηρίζονται ελληνόφωνες, ο προκαθήμενός της είναι ένας κληρικός ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη και πραγματοποιείται σχεδόν έναν μήνα πριν από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι προσφωνήσεις και οι αντιφωνήσεις των δύο Πατριαρχών, οι κινήσεις, τα νεύματα, οι κουβέντες ακόμη και οι ψίθυροι αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο των ορθόδοξων προκαθημένων καθώς όλοι θα προσπαθήσουν να διαβλέψουν τη γραμμή πλεύσης την οποία θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της πατριαρχίας του ο κ. Κύριλλος.

Αλλά και τη στάση που θα τηρήσει έναντι αυτής το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο αποτελεί από την εποχή της ενιαίας και αδιαίρετης Εκκλησίας και της λεγόμενης Πενταρχίας της Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και της Ιερουσαλήμ έναν ιστορικό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι καμπάνες και η χορωδία

Κορωνίδα της επίσκεψης του κ. Κυρίλλου αναμένεται να αποτελέσει το πατριαρχικό συλλείτουργο το οποίο θα τελέσει με τον κ. Θεόδωρο στον πατριαρχικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το πρωί της Κυριακής.

Και είναι σαφές ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη μεγαλοπρέπεια της θείας λειτουργίας, αφού στην προσπάθειά του να ενισχύσει το φρόνημα των μερικών, ελαχίστων, χιλιάδων ορθοδόξων της Αλεξάνδρειας ο κ Κύριλλος θα συνοδεύεται από τα μέλη μιας από τις καλύτερες χορωδίες της Μόσχας.

Οι εντυπωσιακές και βαρύτονες φωνές των 22 χορωδών θα αναδείξουν τη λαμπρότητα της θείας λειτουργίας, στην καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου.

Μία παρουσία η οποία όμως θα γίνει πιο αισθητή με τις επτά καμπάνες που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσφέρει ως δώρο στον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο ο Πατριάρχης πασών των Ρωσιών, κατά τα πρότυπα της άλλοτε Μητέρας Ρωσίας, προκειμένου να τοποθετηθούν στον πατριαρχικό ναό της Αλεξάνδρειας και στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο. Και να στέλνουν πιο ηχηρά το μήνυμα σε μια χώρα, σε μια περιοχή, όπου η Ορθοδοξία μεγαλούργησε ανά τους αιώνες. 


Τα οικόπεδα σε Παρίσι και Πεκίνο

Για τη Μόσχα που ξαναβρίσκει τον βηματισμό της και αναζητεί τις ρίζες της μεταξύ άλλων και στην τσαρική Ρωσία, η Εκκλησία και η Ορθοδοξία αποτελούν τον πολιτιστικό, κοινωνικό και θρησκευτικό «ομφάλιο λώρο» που τη συνδέει με τα εκατομμύρια των μεταναστών της ανά τον κόσμο.

Γι΄ αυτό και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στηρίζουν κάθε προσπάθεια που πραγματοποιεί το Πατριαρχείο Μόσχας.

Πριν από μερικούς μήνες η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε ένα οικόπεδο στο κέντρο του Παρισιού, του λατρεμένου μέρος των τσάρων, αντί του ποσού των 45 εκατ. ευρώ με στόχο την ανέγερση ναού με χρυσοποίκιλτους τρούλους και πολιτιστικό κέντρο.

Η ρωσική κυβέρνηση κέρδισε μάλιστα δύο ισχυρότατους αντιπάλους, τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες ενδιαφερόταν να στεγάσουν εκεί τις διπλωματικές τους υπηρεσίες. Επίσης μόλις πριν από έναν χρόνο την ίδια στάση τήρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν έναντι της Κίνας.

Εγκαινίασε τον ναό τον οποίο έχτισε στο εσωτερικό της πρεσβείας της χώρας του στο Πεκίνο και το μήνυμα της ορθοδοξίας μεταφέρθηκε από τις καμπάνες που για πρώτη φορά ήχησαν στην Κίνα.

Εμφανίσεις: 14917
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!