Βανδαλισμοί σε Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Καλιφόρνιας

ImageΆγνωστος ή άγνωστοι βανδάλισαν τον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού στην πόλη Οκλαντ της Καλιφόρνιας.

Συγκεκριμένα, στον αύλειο χώρο του περικαλλούς ναού άγνωστοι σχημάτισαν με μπογιά το ναζιστικό σήμα και έγραψαν πεζοδρομιακές αισχρολογίες και συνθήματα μίσους, ανάμεσα στα οποία ήταν και η λέξη «σκοτώστε τους».

Ο βανδαλισμός αποκαλύφθηκε στις 9 το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, όταν οι πιστοί είχαν αρχίσει να φτάνουν στο ναό για τη μεγάλη γιορτή των Βαΐων.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, κ. Γεώργιος Πολύζος, είπε ότι «έγραψαν στο βόρειο μέρος του τοίχου μας, αλλά προλάβαμε και σκεπάσαμε αυτές τις ασχήμιες προτού έλθουν οι άνθρωποι στην εκκλησία διότι ήταν μεγάλη γιορτή την Κυριακή».

Αναφορικά με τον δράστη ή τους δράστες, είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε».

Στο παρελθόν βάνδαλοι είχαν χτυπήσει ξανά το ναό της Αναλήψεως, αλλά όπως εξήγησε ο κ. Πολύζος, «δεν ήταν τέτοιας έκτασης» και συμπλήρωσε «υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις βανδαλισμού με γραφίτη, αλλά όχι σε τέτοιο μεγάλο βαθμό όπως είναι η τωρινή περίπτωση».

Είπε ακόμα ότι «οι ενορίτες ενοχλήθηκαν πολύ, διότι έγινε βλέπετε και σε μια από τις πιο ιερές και άγιες μας μέρες».

Τόνισε ότι «η Αστυνομία το θεωρεί εκδήλωση ρατσισμού και έχθρας και έχει αρχίσει την έρευνα για να βρεθούν οι ένοχοι και να συλληφθούν». Είπε ακόμη, ότι «σκέπτεται μάλιστα η Αστυνομία να ανακοινώσει κάποιο χρηματικό ποσό επικήρυξης του δράστη ή των δραστών».

Η κοινότητα αποτελείται, κατά τον κ. Πολύζο, «από χίλιες οικογένειες» και τόνισε πως «η εκκλησία μας είναι ανοικτή, δεν έχουμε τοίχους ή περιφράγματα με όλη την έννοια της λέξης».

Πρόσθεσε δε, πως «θέλουμε να αισθάνονται ασφαλείς οι ενορίτες μας, αλλά και άλλοι άνθρωποι που έρχονται ως επισκέπτες».

Ο κ. Πολύζος διανύει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, ενώ στην ερώτηση πώς πάει η κοινότητα, απάντησε: «Η οικονομική στήριξη έχει μειωθεί λίγο κι αυτό οφείλεται στην ύφεση της οικονομίας, αλλά αυτό συντέλεσε στο ενισχυθεί η συμμετοχή των ενοριτών». Η κοινότητα εφαρμόζει το σύστημα της εθελοντικής προσφοράς.

Μιλώντας για την Οικονομία γενικότερα, ο κ. Πολύζος ο οποίος είναι γενικός εργολάβος οικοδομών στο επάγγελμα, είπε πως «κατά τη γνώμη μου έχει αρχίσει μία ανάκαμψη, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Στον δικό μου κλάδο υπάρχει μία στροφή κατά τους τελευταίους δύο μήνες, διότι πριν δεν έκανα πάρα πολλά πράγματα από απόψεως εργασίας την περίοδο των εορτών, αλλά τώρα έχει αρχίσει και κινείται η εργασία».

Ο κ. Πολύζος, ο οποίος είναι έγγαμος και πατέρων δύο παιδιών, της Αλεξίας και του Θεοδώρου, είπε ότι «η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η πιο σπουδαία χρονική περίοδος του έτους και θυμάμαι όταν ήμουν μικρός οι γονείς με πήγαιναν πάντοτε στην εκκλησία κι αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ τώρα με τα δικά μου παιδιά».

Ο πατέρας του κατάγεται από τη Λαμία και η μητέρα του είναι πρώτης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα.

Γνωρίζει αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα, ενώ ο ίδιος είπε ότι «καταλαβαίνω πιο καλά από ό,τι μιλώ». Για την ελληνική κληρονομιά, ο κ. Πολύζος υποστήριξε ότι «συνήθως ήταν πιο ζωντανή στην εκκλησία από ό,τι είναι σήμερα και λυπούμαι γι' αυτό».

Και συνέχισε: «Ο π. Τομ (ο προϊστάμενος της κοινότητας) είπε κάτι προχτές που με εντυπωσίασε πως δεν μπορείς να είσαι Έλληνας και να μην είσαι Ορθόδοξος, κι αν δεν διακηρύττεις και τα δύο τότε δεν είσαι και τα δύο».

Σημείωσε ακόμη, πως «επιθυμώ να συνεχιστεί η ελληνικότητα και η ελληνική μας κληρονομιά στην Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα».

Και διευκρίνισε: «Kαλωσορίζω και δέχομαι όλους όσοι έρχονται στην Ορθόδοξη πίστη μας, είναι πολύ καλό πράγμα διότι διακηρύττουμε την πίστη μας, αλλά δεν θέλω να δω την ελληνική κληρονομιά να χάνεται, όχι».

Εμφανίσεις: 42166
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!