Πασχάλιο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου

ImageΌτι ο Θεός ο ειπών εκ σκότους φως λάμψαι, ος έλαμψεν εν ταις καρδίαις ημών προς φωτισμόν της γνώσεως της δόξης του Θεού (Β’ Κορ. 4:6)

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Χριστός Ανέστη!

Στη χαρά και στο φως της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας, συγκεντρωνόμεθα αυτή την Αγία και Μεγάλη Εορτή του Πάσχα για να εορτάσουμε την ζωοποιό παρουσία και δύναμη του Χριστού. Την ημέρα αυτή, προσφέρουμε την υπέρτατη δοξολογία στον Θεό για την αγάπη Του. Στην εορτή αυτή, αισθανόμεθα απέραντη ευγνωμοσύνη καθώς αναλογιζόμεθα την αποκατάστασή μας από τον θάνατο στη ζωή. Σ

ήμερα, προσφέρουμε την πιο λαμπρή μαρτυρία σ’ ολόκληρο τον κόσμο καθώς διακηρύσσουμε την πίστη μας στον Σωτήρα μας. Την ημέρα αυτή, οι καρδιές μας αναζωογονούνται με τον θρίαμβο όλων των αιώνων. Χριστός Ανέστη! Ο θάνατος νικήθηκε και θα ζήσουμε για πάντα σε ευλογημένη κοινωνία με τον Θεό.

Σ’ αυτή την Εορτή των Εορτών αναγνωρίζουμε ότι η Ανάσταση του Χριστού και η σωτηρία μας είναι απολύτως το έργο του Θεού. Λόγω της μεγάλης αγάπης Του για μας, εξεπλήρωσε την θεϊκή υπόσχεσή Του για λύτρωση. Σ’ αυτή την αγάπη οφείλουμε τη ζωή μας. Η αγάπη Του παρά την ανυπακοή μας δεν μας εγκατέλειψε.

Σ’ αυτή την μεγάλη αγάπη, θεμελίωσε τον τρόπο με τον οποίο θα συμφιλιωνόμασταν μαζί Του, ενώ τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου θα έσπαζαν, και θα είμασταν σε θέση να βιώσουμε τη ζωή όπως Εκείνος την ήθελε. Αυτό δεν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μόνοι μας. Είναι ο Θεός και μόνον ο Θεός ο Οποίος δίνει εντολή στο φως να λάμψη μέσα στο σκοτάδι, ο Οποίος μέσα στον θάνατο φέρνει ζωή.

Το ωραίο και άσβεστο φως του Πάσχα λάμπει στις καρδιές μας, φωτίζοντας τις ψυχές μας με την δύναμη της Αναστάσεως και δίδοντάς μας μία ιδέα της αιωνίου λυτρώσεώς μας. Ο Θεός εν τη μεγάλη σοφία Του κατευθύνει αυτό το φως στις καρδιές, στις ψυχές και στην ίδια την ύπαρξή μας, διαποτίζοντας ολόκληρο τον εαυτό μας με αλήθεια και χάρη. Αυτό το φως συντονίζεται με αυτό που είμεθα και με αυτό για το οποίο δημιουργηθήκαμε.

Μέσα στο φως του Πάσχα, γνωρίζουμε ότι δεν δημιουργηθήκαμε για την αμαρτία και τον θάνατο. Έχουμε δημιουργηθεί για μία ευλογημένη ζωή, μια ζωή χωρίς τέλος. Έχουμε πλασθεί κατ’ εικόνα Θεού για να έχουμε γνήσια και αγαπητική σχέση με τον Θεό και μεταξύ των συνανθρώπων μας. Εδώ, δεν πρόκειται για γνώση η οποία προέρχεται από μεγάλες διανοητικές αναζητήσεις η μπορεί ν’ αποκτηθή μέσω πλούτου η κοινωνικής θέσεως. Πρόκειται μάλλον για θεϊκή γνώση η οποία προσφέρεται σε όλους, και την μεγάλη αυτή ημέρα του Πάσχα καλούμεθα όλοι να έλθουμε και να λάβουμε το φως έτσι ώστε να είμεθα πάντοτε φωτισμένοι από την αλήθεια και μεταμορφωμένοι από την αγάπη.

Η μεταμόρφωση αυτή και η χαρά η οποία προέρχεται από το φως της γνώσεως της δόξης του Θεού(Β’Κορ. 4:6) είναι πολύ αληθινή και δυνατή για μας διότι ο Χριστός είναι ανάμεσά μας. Όλα αυτά έχουν επιτευχθεί και εξακολουθούν να επιτυγχάνονται μέσω Εκείνου. Δια της Σαρκώσεώς Του μετέσχε της ανθρωπίνης ουσίας μας, και δια της δυνάμεώς Του ως Υιού του Θεού υπερνίκησε την αμαρτία και τον θάνατο. Η δόξα Του λάμπει στις καρδιές μας αποκαλύπτοντας τον σκοπό και τις δυνατότητες της ζωής μας. Στο πρόσωπό Του βλέπουμε αυτό το οποίο καλούμεθα να γίνουμε.

Βλέπουμε την βαθειά και παντοτινή αγάπη του Θεού. Βλέπουμε την εκούσια θυσία για τη σωτηρία μας. Βλέπουμε την τρυφερή πρόσκληση για την επιστροφή μας στην κοινωνία με τον Θεό.

Στην επώδυνη εμπειρία μας του τραυματισμένου κόσμου μέσα στον οποίον ζούμε, όπου επικρατούν συνθήκες τυφλώσεως, σκότους και πλήρους συγχύσεως η οποία χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ανθρωπότητά μας, βλέπουμε τον Αναστάντα Κύριο σε θρίαμβο και δόξα, να μας καλεί όλους να έλθουμε σ’ Εκείνον και να λάβουμε το φως της ζωής. Την ημέρα αυτή εορτάζουμε την υπέροχη γνώση της δόξας Του. Ο Χριστός είναι ανάμεσά μας, και θα είναι πάντοτε. 

Είθε αυτό το φως της θεϊκής αλήθειας το οποίο λάμπει στις καρδιές μας να είναι ακόμη λαμπρότερο σ’ αυτή την μεγάλη και ένδοξη Εορτή του Πάσχα. Είθε η χαρά μας να είναι τόσο μεγάλη και η αγάπη την οποία μοιραζόμεθα τόσο πλήρης ώστε κάθε άνθρωπος και ολόκληρη η κτίση να ακούση τον ύμνο μας και να γνωρίση ότι Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!   

Μετά της εν Χριστώ αγάπης,

† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Εμφανίσεις: 49304
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!