Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς θα ανακηρυχθεί ο σερβικός ορθόδοξος ναός στη Λιουμπλιάνα

ImageΤο δημοτικό Συμβούλιο της Λιουμπλιάνας αναμένεται να ανακηρύξει, σε σημερινή συνεδρίασή του, την ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη σλοβενική πρωτεύουσα, πολιτιστικό-ιστορικό μνημείο τοπικής σημασίας.

Ο ναός, που βρίσκεται στο κέντρο της Λιουμπλιάνας, ανεγέρθηκε την περίοδο μεταξύ των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και είναι η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στη Σλοβενία.

Σύμφωνα με το δήμο της Λιουμπλιάνας, η αρχιτεκτονική του ναού και η ιστορική αξία του είναι εξαιρετικής πολιτιστικής σημασίας για την πόλη. Η εκκλησία αντανακλά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της σλοβενικής πρωτεύουσας και τη θρησκευτική πολυφωνία της.

Η δημοτική αρχή της Λιουμπλιάνας εκτιμά ότι, με την ανακήρυξή του σε πολιτιστικό μνημείο, ο ναός θα γίνει περισσότερο αναγνωρίσιμος και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο στην προστασία της.

Ο πνευματικός ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λιουμπλιάνα, Πέραν Μπόσκοβιτς, δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι, ο ναός είναι μοναδικός στο συγκεκριμένο τμήμα της Ευρώπης και γι' αυτό η κοινότητά του προώθησε την ανακήρυξή του σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ο ναός στη Λιουμπλιάνα έχει το μεγαλύτερο υπερώο με τοιχογραφίες στο συγκεκριμένο τμήμα της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μπόσκοβιτς.

Ο ναός σχεδιάστηκε από τον Σέρβο αρχιτέκτονα Μόμιρ Κορούνοβιτς (1883 - 1969). Οι εργασίες ανέγερσης του ναού άρχισαν το 1932 και ο ναός καθαγιάστηκε τον Οκτώβριο του 2005.

Η σερβική ορθόδοξη κοινότητα στη Σλοβενία ιδρύθηκε το 1921 και ως θρησκευτική κοινότητα εγγράφηκε το 1976.

Εμφανίσεις: 55242
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!