Τους ενώνει η "άδικη" φορολόγηση...

Image«Συσπειρώνονται» όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες που διαθέτουν περιουσία στον ελλαδικό χώρο για να αντιμετωπίσουν την άδικη, όπως τη χαρακτηρίζουν, φορολόγηση που τους επιβάλλει η κυβέρνηση.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα από κοινού μέτωπο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με τον οποίο, παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν, το τελευταίο διάστημα αποφάσισαν να προχωρήσουν με συντονισμένες κινήσεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της φορολόγησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης θα πραγματοποιηθεί ευρύτατη σύσκεψη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και τη συμμετοχή τεσσάρων μητροπολιτών - εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα και του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που διαθέτουν μεγάλη περιουσία στην Ελλάδα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος όρισε ως εκπροσώπους του δύο μητροπολίτες της ημιαυτόνομου Εκκλησίας της Κρήτης και δύο μητροπολίτες από τη Δωδεκάνησο που υπάγονται στη δική του δικαιοδοσία και οι οποίοι με διαβήματά τους προς το Φανάρι δήλωναν ευθέως ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της νέας φορολόγησης που τους επιβάλλει η κυβέρνηση.

Και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία της Εκκλησίας που πραγματοποιείται μια τέτοιου είδους σύσκεψη. 

Την ίδια ώρα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος προβάλλει το ενδεχόμενο αυτή η φορολόγηση να προκαλέσει αντίστοιχα ζητήματα και στο Ισραήλ, στην Ιορδανία και στην Παλαιστινιακή Αρχή όπου το Πατριαρχείο διαθέτει περιουσία, όπως και στην Ελλάδα, αλλά δεν φορολογείται.

 Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα στερήσει τη δυνατότητα του Πατριαρχείου να καταβάλει τους μισθούς στους ιερείς και στους μοναχούς της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας.

 Αντίστοιχη είναι και η στάση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, ο οποίος εκτιμά ότι η επιπλέον φορολόγηση θα στερήσει τα ελάχιστα έσοδα που αποδίδει η περιουσία του Πατριαρχείου στην Ελλάδα. 

Σχεδόν όλοι οι ιεράρχες αναμένουν τα αποτελέσματα και αυτής της συνάντησης διότι θεωρούν ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθεί και η κυβέρνηση τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση, καθώς και ότι η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έχει στόχο της τη στείρα αντιπαράθεση αλλά τη διαπραγμάτευση ώστε να μην καταρρεύσει οικονομικά η Εκκλησία. 

Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται και η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συγκληθεί αύριο το πρωί στη Μονή Πετράκη.

Και πολλοί αρχιερείς τονίζουν ότι θα πρέπει η Εκκλησία να ενημερώσει τους πιστούς για όσα προσφέρει καθημερινά.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιεραρχών δηλώνει προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιβληθούν οι επαχθείς, όπως χαρακτηρίζονται, φόροι που θέλει να επιβάλει η Πολιτεία στην Εκκλησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με δηλώσεις και χθες ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε ότι στόχος της Ιεραρχίας είναι να φορολογηθεί η Εκκλησία επί των καθαρών εσόδων που εισπράττει από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και σε καμία περίπτωση επί των ακαθαρίστων.

Εμφανίσεις: 36501
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!