Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους…

ImageΠριν από μία εβδομάδα βρέθηκα με δημοσιογραφική αποστολή στους Αγίους Τόπους. Hταν η πρώτη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι, που το ονομάζω Ταξίδι Ζωής. Από μικρό παιδί ήθελα κάποτε να επισκεφθώ τους Αγίους Τόπους, κι αυτό έγινε πραγματικότητα.

Οι στιγμές που ζει ο επισκέπτης, και θα έλεγα καλύτερα ο κάθε προσκυνητής, είναι συγκλονιστικές! Μένει άναυδος από αυτά που ζει, βλέπει κι ακούει.

Είναι οι περιοχές που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε ο Χριστός και σ’ αυτές τις περιοχές συγκεντρώνονται εκατομμύρια πιστοί από όλη την υφήλιο για να προσκυνήσουν τον Ιησού.

Μας συνόδευε στην αποστολή ένας αξιόλογος ιερωμένος και βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος, ο αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός, έξαρχος του παναγίου τάφου στην Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο ξεναγός μας σε όλους τους ιερούς χώρους που επισκεφτήκαμε.

Μετά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ πρώτος σταθμός μας ήταν η Λήδα και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Είναι ο τόπος που μαρτύρησε ο άγιος, και μάλιστα κάτω από την εκκλησία υπάρχει η κρύπτη και ο τάφος του. Συνεχίσαμε οδικώς προς την Ιερουσαλήμ, μια πανέμορφη πόλη, χτισμένη πάνω σε λόφους.

Όπως μας έλεγε ο πατήρ Δαμιανός, η Ιερουσαλήμ είναι θρησκευτικό και λατρευτικό κέντρο και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Χριστιανισμό με κέντρο τον ναό της Αναστάσεως, τον Ιουδαϊσμό με το Τείχος των Δακρύων και τον Μουσουλμανισμό με τα τεμένη του Ομάρ και του Ελ-Ακσά.

Για μας τους Χριστιανούς, το ιερότερο προσκύνημα και το σπουδαιότερο μνημείο είναι ο πανάγιος τάφος μέσα στον ναό της Αναστάσεως.

Μπαίνοντας μέσα στον ναό και προχωρώντας αριστερά συναντάμε τον τάφο του Χριστού σ’ έναν ιδιαίτερο χώρο που σκύβοντας να προσκυνήσεις καταλαμβάνεσαι από δέος.

Λίγο πιο πάνω, εντός του ναού, είναι ο Γολγοθάς και πιο πίσω το σημείο στο οποίο η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, βρήκε θαμμένο τον Τίμιο Σταυρό.

Έξω από την παλιά πόλη, στο Όρος των Ελαιών βρίσκεται η Γεθσημανή. Εκεί ετάφη η Παναγία και η σημερινή τεράστια κρύπτη που καλύπτει τον τάφο είναι το μόνο υπόλειμμα από τη διώροφη εκκλησία που είχε κτιστεί από τον αυτοκράτορα Μαρκιανό, γύρω στο 450.

Επισκεφθήκαμε τη Βηθλεέμ, τον τόπο που γεννήθηκε ο Χριστός (εκεί είναι οι παλαιστινιακές περιοχές), το μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού όπου συναντήσαμε τον δραστήριο ηγούμενο πατέρα Κλαύδιο, τη μονή Αββά Γερασίμου, τη Νεκρά Θάλασσα, το όρος Θαβώρ, την Κανά της Γαλιλαίας, την Τιβεριάδα, την Καπερναούμ και άλλες περιοχές.

Στο χωριό των Ποιμένων, έξω από τη Βηθλεέμ, υπάρχει άλλο ένα ελληνικό μοναστήρι με ηγούμενο τον π. Ιγνάτιο, έναν ιδιαίτερα μορφωμένο ιερωμένο. Δεσπόζουσα μορφή στους Αγίους Τόπους είναι ένας πανάξιος εκπρόσωπος της εκκλησίας μας, ο Πατριάρχης Θεόφιλος.

Είναι ηγετική φυσιογνωμία που κρατάει ψηλά τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία μας, σ’ αυτές τις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές.

Υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πατριάρχης, στα οποία θα αναφερθώ στην ίδια στήλη την ερχόμενη Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:  ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Εμφανίσεις: 45962
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!