Από 32 άγαμους κληρικούς η μελλοντική ιεραρχία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

ImageΑπό 32 άγαμους κληρικούς, σε σύνολο 600 και πλέον ιερέων, θα προέλθει η μελλοντική ιεραρχία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο, ο οποίος εγκρίθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.

Σχετικό ανακοινωθέν δημοσιεύθηκε (στην αγγλική γλώσσα) στην εφημερίδα της Αρχιεπισκοπής «Ορθόδοξος Παρατηρητής» του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010.

Οι 32 άγαμοι κληρικοί πληρούν τους όρους και διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για να προαχθούν στον βαθμό του Επισκόπου.

Από τους 32, οι 5 προέρχονται από τον έγγαμο κλήρο, δηλαδή ήταν νυμφευμένοι πριν, απόκτησαν παιδιά και εγγόνια, πλην όμως σήμερα τελούν εν χηρεία λόγω θανάτου της πρεσβυτέρας τους, τους απενεμήθη το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη κι έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων και είναι οι εξής: Κωνσταντίνος Μπεμπής, Παναγιώτης Τσάμπηρας, Φραγκούλης Κιρλαγκίτης, Κωνσταντίνος Κωσταρής και Παντελεήμων Κωσταράκης. Ο ένας εξ' αυτών υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, ενώ δύο είναι ήδη πέραν των 70 ετών.

Οι υποψήφιοι προς επισκοποίηση, οι οποίοι πληρούν τους όρους, δηλαδή είναι άνω των 35 ετών, πτυχιούχοι ανεγνωρισμένης ανωτάτης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής και με επαρκή υπηρεσία στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, είναι οι ακόλουθοι: Διονύσιος Αναγνωστόπουλος, Ιγνάτιος Αποστολόπουλος, Τιμόθεος Μπακάκος, Κωνσταντίνος Μπεμπής, Αμβρόσιος Βιτζιάδης, Αναστάσιος Μπλουγουράς, Κυπριανός Μπουμπούτσης, Παναγιώτης Τσάμπηρας, Ιωάννης Κωνσταντίνου, Παντελεήμων Κωσταράκης, Ιωακείμ Κοτσώνης, Νεκτάριος Κοτρώτσος, Λεωνίδας Δρακόπουλος, Δαμασκηνός Γκανάς, Αλέξανδρος Κίλε, Λουκάς Κοτζαμπασάκης, Κωνσταντίνος Κωσταρής, Απόστολος Κουφαλάκης, Κύριλλος [Loeb], Γεράσιμος Μακρής, Σταυροφόρος Μαμάης, Κωνσταντίνος Μερσινιάς, Κωνσταντίνος Μωράλης, Μακάριος Νιάκαρος, Γεώργιος Νίκας, Ευγένιος Παπαγιαννάκος (Πάππας), Σεραφείμ Πούλος, Νεκτάριος Σέρφες, Σεβαστιανός Σκορδαλλός, Κλεόπας Στρογγύλης και Ιωάννης Τράβης.

Σε επικοινωνία με το γραφείου του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, απάντησε εκ μέρους του ο Πρωτοσυγκελεύων, Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, ο οποίος σε σχετική ερώτηση είπε «όχι δεν θα γίνουν εκλογές νέων αρχιερέων».

Αναφορικά με το όνομα του Αρχιμανδρίτη Λεωνίδα Δρακόπουλου που είναι στον κατάλογο αλλά ο ίδιος είναι νεκρός, είπε ότι «ετοιμάσαμε τον κατάλογο στην Πρωτοσυγκελία, τον στείλαμε πάνω στη Σύνοδο, εν τω μεταξύ πέθανε ο άνθρωπος δεν το έπιασαν πριν, δεν το είχε δηλώσει ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ και γι' αυτό παρέμεινε το όνομα του».

Αναφορικά με τη διαγραφή του Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Πεντερίδη, είπε ότι «υπάρχει λόγος», ενώ ο Επίσκοπος Αντώνιος δήλωσε άγνοια για το ποίος είναι ο λόγος.

Για τη διαγραφή του Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Φλιώνη, ανέφερε ότι «φαίνεται ότι έγινε παράλειψη, δεν θυμάται κανείς γιατί ή αν κάποιος είχε δηλώσει να μην συμπεριληφθεί το όνομά του, αλλά θα αναφερθεί τον Απρίλιο στη Σύνοδο κι αν δεν υπάρχει λόγος θα ξαναμπεί το όνομα του στον κατάλογο».

Όσον αφορά για τους υπέργηρους, διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει στο καταστατικό όριο ηλικίας».

Ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Πάππας από το Μπρούκλιν δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «είμαι επί τριάντα χρόνια στον κατάλογο των υποψηφίων, πληρώ όλα τα προσόντα, έχω τέσσερα πτυχία Θεολογικής εκπαιδεύσεως, έχω υπηρετήσει επί 44 χρόνια ως ιερεύς πρώτης τάξεως και Αρχιμανδρίτης Μέγας, ιεραπόστολος στην Κορέα, βγάζω την Αρχιεπισκοπή ασπροπρόσωπη κάθε φορά που θέλουν κάποιον ομιλητή και με βάζουν να αντιπροσωπεύσω στα οικουμενικά θέματα, αλλά εν τω μεταξύ είναι και κοροϊδία για μένα διότι έχω φτάσει 69 χρονών και πού βαδίζω να γίνω Επίσκοπος εφόσον δεν υπάρχει καμία αδειανή θέση;».

Πρόσθεσε ακόμα, πως «βάζουν το όνομά μου τρίτο στη σειρά στο τριπρόσωπο ώστε να συμπληρώσουν μία κενή θέση για να βγάλουν τον πρώτον στη σειρά». Στη ερώτηση γιατί δεν σας έχουν επιλέξει τόσα χρόνια, είπε, «μόνο ο Θεός ξέρει» και συμπλήρωσε «δεν αισθάνομαι θλίψη γι αυτό, αισθάνομαι αποκαρδίωση».

Στην ερώτηση πώς σχολιάζει ότι στον κατάλογο υπάρχουν προχωρημένης ηλικίας υποψήφιοι, απάντησε: «Ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί ιερείς στον κατάλογο που είχαν πάθει νευρικό κλονισμό, έχουν βάλει και χήρους κληρικούς», ενώ αρνήθηκε να κατονομάσει εκείνους που είχαν υποστεί νευρικό κλονισμό, λέγοντας «τα ονόματα είναι εκεί».

Ο π. Παναγιώτης Τσάμπηρας, ο οποίος προέρχεται από τον έγγαμο κλήρο και έχει διοριστεί στη Σχολή ως εκκλησιάρχης δεν απάντησε στο τηλεφωνικό μας μήνυμα.

Για πρώτη φορά στον κατάλογο έχουν συμπεριληφθεί τα ονόματα των Αρχιμανδριτών Κλεόπα Στρογγύλη από τον Καθεδρικό Ναό Βοστώνης και Απόστολου Κουφαλλάκη από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο π. Κλεόπας Στρογγύλης είπε στον «Ε.Κ.» σε σχετική ερώτηση «ας γίνει ό,τι είναι θέλημα Θεού». Ο π. Απόστολος Κουφαλλάκης δεν επέστρεψε το τηλεφωνικό μας μήνυμα.

Ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μερσινιάς από την κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης της πόλης Νάπλες της Φλόριδας είπε ότι «είναι τιμή ακόμα και το γεγονός να είμαι σε έναν τέτοιο κατάλογο».

Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι αναγκαστικά αναμενόμενο να γίνει κάποιος επειδή είναι στον κατάλογο, αλλά είναι σίγουρα τιμή». Στην ερώτηση είναι κάτι που θα επιθυμούσε, ανέφερε πως «έχω μάθει να λέγω και να πράττω ό,τι θέλει ο Θεός».

Ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Μπλουγουράς, ο οποίος είναι συνταξιούχος και διαμένει στη Φλόριδα, είπε ότι «πρώτη φορά έβαλαν το όνομα μου» και τόνισε «είμαι συνταξιούχος».

Ο π. Αναστάσιος είναι Αρχιμανδρίτης από το 1980, ενώ στην ερώτηση γιατί έβαλαν το όνομα του τώρα στον κατάλογο, είπε «δεν ξέρω πώς το ανακάλυψαν, ίσως επειδή δεν φορώ επανωκαλύμμαυχο διότι δεν αποτελεί άμφιο του ιερέως». Συμπλήρωσε δε, πως «είμαι σε προχωρημένη ηλικία και απορώ γιατί με έβαλαν».

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Κίλε από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Πιτσκάγουεϊ της Νέας Ιερσέης είπε, «έχει ο Θεός, αν είναι θέλημα Θεού θα γίνει».

Ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σκορδαλλός, αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, απουσίαζε από το γραφείο του, ενώ δεν είχε ανταποκριθεί στο τηλεφωνικό μήνυμα.

Από τον κατάλογο έχουν διαγραφεί τα ονόματα των Αρχιμανδριτών Βασιλείου Πεντερίδη και Βασιλείου Φλιώνη. Ο μεν π. Βασίλειος Πεντερίδης υπηρετούσε μέχρι πριν από ένα χρόνο στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του [Ocean City] του Μέριλαντ και ξαφνικά έφυγε από την ενεργό υπηρεσία. Η γραμματέας της κοινότητας είπε ότι «βρίσκεται στην Ελλάδα».

Ο δε π. Βασίλειος Φλιώνης υπηρετούσε πριν από ένα χρόνο στην κοινότητα των Αγίων Αναργύρων στην πόλη Μάλμπορο της Μασαχουσέτης, από την οποία αναχώρησε δια διάφορα Μοναστήρια της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Ορους όπου διέμενε επί ένα έτος. Επανάκαμψε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπηρετεί ως βοηθός ιερεύς στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου της πόλης Λιν της Μασαχουσέτης. Ο π. Φλιώνης είπε «δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο γι' αυτό το θέμα».

Σημειώνεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει σήμερα δώδεκα συνολικά αρχιερείς συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου. Εξ' αυτών οι εννέα είναι Επαρχιούχοι Μητροπολίτες και οι τρεις βοηθοί Επίσκοποι.

Οι Επαρχιούχοι είναι: Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, Σικάγου Ιάκωβος, Πιτσβούργου Μάξιμος, Βοστώνης Μεθόδιος, Ντένβερ Ησαΐας, Ατλάντας Αλέξιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Νέας Ιερσέης Ευάγγελος. Εξ' αυτών ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο Σικάγου Ιάκωβος είναι πάνω από 80 ετών, ο Πιτσβούργου Μάξιμος και ο Ντένβερ Ησαΐας άγουν ή υπερβαίνουν εν πολλοίς το 70ό έτος της ηλικίας τους, ενώ ο Ατλάντας Αλέξιος, ο Βοστώνης Μεθόδιος και ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, υπερβαίνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους. Ο Ντιτρόιτ Νικόλαος υπερβαίνει το 55ό έτος και ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, οδεύει προς το 50ό έτος, σύμφωνα με το επίσημο Ημερολόγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου του έτους 2010.

Οι υπάρχοντες τρεις βοηθοί Επίσκοποι είναι ο Τρωάδος Σάββας επικεφαλής του τομέα Εκκλησία και Κοινωνία, ο Φασιανής Αντώνιος Πρωτοσυγκελεύων της Αρχιεπισκοπής και υπεύθυνος του Τομέα Φιλανθρωπίας και ο Μωκησσού Δημήτριος πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Σικάγου.

Από τον κατάλογο διαγράφτηκαν οι εξής: Νικόλαος Γκραφ από τη Φλόριδα λόγω της δημοσιοποίησης του σκανδάλου παιδεραστίας, Γαβριήλ Καράμπης από το Τέξας λόγω του σκανδάλου με τον μασέρ και Ιωάννης Χαιρόπουλος ο οποίος ζήτησε οικειοθελώς να αποσχηματιστεί και επανήλθε στις τάξεις των λαϊκών.

Εμφανίσεις: 126094
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!