Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας για Χάλκη "Θα λυθεί το ζήτημα"

Image«Ελπίζω να μην υπάρξει προσφυγή, να μην υπάρξει κατάσταση, που θα οδηγήσει στην προσφυγή», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκίν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, ο Σ. Εργκίν δέχθηκε ερωτήσεις και για τη Σχολή.

Δήλωσε πως «πρόκειται για ζήτημα, που μπορεί να λυθεί με νομοθετική αλλαγή». Ερωτηθείς για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να λειτουργήσει η Σχολή, απάντησε πως «εξαρτάται από την απόδοσή του υπουργείου. Δεν μπορώ εγώ να δώσω χρόνο, επειδή είναι άλλο υπουργείο. Το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει προσπάθειες για να λύσει το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός, στη συνάντησή του με τους ξένους ανταποκριτές, αναφέρθηκε και στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, που σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση, ειδικότερα ως προς τη δομή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, παραπέμποντας μάλιστα στην «Επιτροπή Βενετίας».

Η συγκεκριμένη Επιτροπή, που είναι γνωμοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, προχθές είχε υιοθετήσει «γνώμη» με την οποία προειδοποιούσε την Τουρκία πως συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει νομικό καθεστώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η παρεμπόδιση του Πατριαρχείου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Οικουμενικό». 

«Η Επιτροπή της Βενετίας συστήνει, η βουλή να διορίζει μέλη σε αυτό το Σώμα, που δεν είναι δικαστές, άλλων επαγγελμάτων, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ποικιλομορφία μέσα στο Σώμα. Αλλά ο ρόλος της κυβέρνησης και της βουλής δεν θα πρέπει να είναι αποφασιστικός, αλλά συμβολικός», είπε ο Σ. Εργκίν ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Η Επιτροπή Βενετίας, ωστόσο, υπήρξε και στο παρελθόν σημείο αναφοράς στην Τουρκία.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2010, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, σε ομιλία του σε ημερίδα με θέμα το «δίκαιο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού», αναφέρθηκε στις αλλαγές, που σχεδιάζει να κάνει η τουρκική κυβέρνηση στη δομή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών Εισαγγελέων, στο οποίο μετέχει, ως πρόεδρος και ο ίδιος. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε την «Επιτροπή Βενετίας» λέγοντας ότι «το 2007, η Επιτροπή Βενετίας, στην έκθεσή της περί δικαστικών διορισμών, είχε αναφέρει πως μολονότι η συμμετοχή της εκτελεστικής εξουσίας στο Συμβούλιο δημιουργεί ανησυχίες ως προς την εμπιστοσύνη, ωστόσο η πρακτική αυτή ισχύει ευρέως» και πως «το γεγονός ότι η συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού στο εν λόγω Συμβούλιο στην Τουρκία, δεν θα αποδυνάμωνε από μόνη της την ανεξαρτησία του Συμβουλίου».

Σε συνέντευξή του, στις 27 Αυγούστου του 2009 στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο ίδιος υπουργός είχε επικαλεστεί και πάλι την ίδια έκθεση της Επιτροπής Βενετίας λέγοντας πως «η Επιτροπή λέει ότι η σημαντική πλειοψηφία του Συμβουλίου πρέπει να εκλέγεται από την ίδια τη Δικαιοσύνη. Αλλά, επίσης, άποψη της "Επιτροπής Βενετίας" είναι και το ότι τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να εκλέγονται από το κοινοβούλιο μεταξύ ενάρετων ατόμων, με σκοπό να διασφαλιστεί η δημοκρατική νομιμότητα του Συμβουλίου». 

Στη γραπτή υπεράσπιση, που είχε καταθέσει στο τέλος Απριλίου 2008 το κυβερνών «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την υπόθεση περί κλεισίματος του κόμματος, είχε γίνει αναφορά μεταξύ άλλων και στα «Κριτήρια της Βενετίας». Πρόκειται για τις «κατευθύνσεις για την απαγόρευση και τη διάλυση των πολιτικών κομμάτων και τα ανάλογα μέτρα», που είχε εγκρίνει η εν λόγω Επιτροπή στις 10 Δεκεμβρίου 1999 και είχε ανακοινώσει στις 10 Ιανουαρίου 2000.

Στο κείμενο της υπεράσπισης του κυβερνώντος κόμματος αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έχει εγκρίνει και τα Κριτήρια της Βενετίας. Σύμφωνα με τα Κριτήρια της Βενετίας, τα κόμματα μπορούν να τεθούν εκτός νόμου, σε περίπτωση που αναμιχθούν στη βία και την τρομοκρατία, σε περίπτωση που άμεσα ή έμμεσα στηρίξουν τη βία και την τρομοκρατία».

Στις 17 Μαρτίου 2009, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας δηλώσεις για τις νομοθετικές αλλαγές που θα θέσει η κυβέρνησή του σχετικά με τα πολιτικά κόμματα, είχε πει «θα λάβουμε υπόψη μας τα κριτήρια της Βενετίας. Πρέπει να περιοριστεί το κλείσιμο των κομμάτων και να οριστεί η βία».

Εμφανίσεις: 15236
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!