Δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες στον πεζοναύτη που ξυλοκόπησε τον ιερομόναχο

ImageΟι εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές δεν θα απαγγείλουν τελικά κατηγορητήριο σε βάρος του 28χρονου έφεδρου Αμερικανού  πεζοναύτη Τζέισεν Μπρους, ο οποίος, ως γνωστόν, το Νοέμβριο του 2009 είχε επιτεθεί και τραυματίσει με σιδερένιο λοστό  τον  ιερομόναχο  Αλέξιο Μαράκη, ιερέα  (εφημέριο)  του Ελληνορθόδοξου  Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην ελληνική  παραθαλάσσια πόλη Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας.

Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 11 Νοεμβρίου 2009, ο Τζέισεν Μπρους  είχε  εκλάβει τον ιερομόναχο Αλέξιο Μαράκη ως τρομοκράτη λόγω της εξωτερικής περιβολής του ράσου, της γενειάδας και των μαλλιών του.

Είχε ισχυριστεί μία μέρα αργότερα, ότι ο ιερομόναχος Αλέξιος επιδόθηκε σε  σεξουαλικής φύσεως προτάσεις και χειρονομίες, πράγμα το οποίο διέψευσε από την πρώτη στιγμή ο π. Αλέξιος.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ  της περασμένης Δευτέρας 9 Νοεμβρίου 2009 γύρω στις 6:30 και ενώ ο π. Αλέξιος Μαράκης, ο οποίος  διορίστηκε  την  1η  Σεπτεμβρίου στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου τους Τάρπον Σπρινγκς από τον Μητροπολίτη Ατλάντας  κ. Αλέξιο επέστρεφε από ποιμαντική αποστολή χάθηκε με το σύστημα πλοήγησης, γνωστό ως GPS, και σταμάτησε  να ζητήσει βοήθεια από τον έφεδρο πεζοναύτη στο χώρο στάθμευσης οχημάτων στο κτιριακό συγκρότημα των διαμερισμάτων όπου διέμενε ο πεζοναύτης.

Τότε  ο Τζέισεν Μπρους άρπαξε ένα σιδερένιο λοστό και χτύπησε στο κεφάλι τον  ιερομόναχο Αλέξιο ο οποίος άρχισε να τρέχει και να καλεί σε βοήθεια. Εν τω μεταξύ ο πεζοναύτης είχε τηλεφωνήσει στον αριθμό 911 άμεσων  περιστατικών και είχε πει στην τηλεφωνήτρια ότι είχε συλλάβει κάποιον τρομοκράτη.

Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί επί  τόπου ο πεζοναύτης αποκάλεσε τον ιερομόναχο Αλέξιο «τρομοκράτη» και είπε ακόμα, πως «φώναζε (ο ιερεύς) ‘Allahu akbar’ που σημαίνει ο Θεός είναι μεγάλος’».

Ο πεζοναύτης συνελήφθη με την κατηγορία της επίθεσης με την απειλή  φονικού  οργάνου, οδηγήθηκε στη φυλακή αλλά αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση  7.500  δολαρίων.

Ο  π. Αλέξιος Μαράκης διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και πήρε εξιτήριο την ίδια μέρα, και επέστρεψε  κανονικά  στα ιερατικά του καθήκοντα.

Από την άλλη μεριά, ο δικηγόρος του πεζοναύτη Τζέισεν Μπρους, Τζεφ Μπράουν, ισχυριζόταν εξ’ αρχής ότι ο πελάτης του «ήταν σε θέση άμυνας», ότι ο π. Αλέξιος «τον ακολούθησε μέχρι το παρκινγκ του διαμερίσματός του, όπου προέβη σε σεξουαλικής  φύσεως σχόλια και έπιασε τα γεννητικά  του  όργανα».

Ο  π. Αλέξιος  σε  συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» είχε αρνηθεί την κατηγορία ότι προέβη σε σεξουαλικές προτάσεις ή  χειρονομίες σε βάρος του πεζοναύτη Τζέισεν Μπρους.

Σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει στον «Ε.Κ.», «τι να σας πω περισσότερο για ένα τέτοιο ψέμα; Του το είπε ο δικηγόρος του κι εκείνος το είπε μετά από 24 ώρες, μετά από μία μέρα».

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου κατέστη γνωστό από τον Μάικ Σινακόρε, επικεφαλής του τμήματος κακουργημάτων της Εισαγγελίας της Κομητείας του Χίλσμπορο πως δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Τζέισεν Μπρους.

Ο κ. Σινακόρε είπε ότι το Γραφείο του μελέτησε τα στοιχεία, τις καταθέσεις  των ενδιαφερομένων μελών και τα επιχειρήματα του δικηγόρου του Τζέισεν Μπρους.

Ο κ. Σινακόρε ανέφερε ότι «καθίσταται φανερό ότι δεν  μπορούμε  να  αποδείξουμε πέρα από λογική αμφιβολία πως, ο κ. Μπρους επιτέλεσε κακούργημα και ενήργησε χωρίς νομική δικαιολογία».

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Τζέισεν Μπρους, κ. Τζεφ Μπράουν, είπε ότι η απόφαση αυτή είναι δικαίωση του πελάτη του.

Είπε χαρακτηριστικά, πως «όλα όσα είπε ο Τζέισεν από τη αρχή ήταν αλήθεια και σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα τον αντιλήφθηκε».

Από την άλλη μεριά, ο δικηγόρος του ιερομόναχου Αλέξιου Μαράκη, ο κ.  Τζέρη Θεοφιλόπουλος, είπε ότι ο Μπρους τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης επειδή εργάσθηκε ως απόρρητος  πληροφοριοδότης.

 

Ο κ. Θεοφιλόπουλος είπε πως «το Γραφείο της Εισαγγελίας της Τάμπα είτε  δεν έχει εμπιστοσύνη στους εισαγγελείς του ή η κατηγορία απορρίφθηκε επειδή ο Τζέισεν Μπρους εργάσθηκε με τις αστυνομικές αρχές της Τάμπα ως  πληροφοριοδότης τους, ή όπως είναι αλλιώς γνωστός ως καταδότης, πολύ πριν χτυπήσει τον ιερέα με τον σιδερένιο λοστό».

Ο κ. Σινακόρε είπε πως αυτό δεν έπαιξε ρόλο στην απόφαση να μην προχωρήσει στην απαγγελία  κατηγοριών ποινικής φύσεως εναντίον του.

Ο κ. Μπράουν ανέφερε πως «ο πελάτης  του ήταν πληροφοριοδότης, αλλά η απόφαση του εισαγγελέα βασίστηκε στις περιστάσεις  του  συμβάντος, κι όχι στην προηγούμενη επαφή του πελάτη  του»  και συμπλήρωσε πως «ο  Θεοφιλόπουλος μπορεί να λέγει ό,τι θέλει, αλλά τα τεκμήρια μιλούν από μόνα τους».

Σημειώνεται ότι ο ιερομόναχος Αλέξιος Μαράκης κατάγεται από την Κρήτη και ανήκει στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το Ηράκλειο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήλθε πριν από δυόμισι χρόνια μαζί με τον πνευματικό  του αυτάδελφο, ιερομόναχο Κύριλλο Τσερεβελάκη βασικά για να κάνουν αμφότεροι μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Κατά τα  δύο προηγούμενα χρόνια, ο π. Αλέξιος Μαράκης ιερουργούσε  κατ’  ανάθεση σε κοινότητες της Νέας Αγγλίας που δεν είχαν μόνιμο ιερέα, αλλά τις περισσότερες  φορές  συνόδευε τον  Μητροπολίτη  Μεθόδιο σε διάφορες κοινότητες της Νέας Αγγλίας.

Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου  Επανωσήφη ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, ο οποίος έκανε πρόταση  στους δύο ιερομονάχους να τους διορίσει σε κοινότητες της Μητρόπολής του.

Εκείνοι  δέχθηκαν και έτσι διορίσθηκε ο μεν π. Αλέξιος στον Καθεδρικό του Αγίου Νικολάου του Τάρπον της Φλόριδας, ο δε π. Κύριλλος στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας της Νέας Ορλεάνης.

Περιγράφοντας το περιστατικό ο ιερομόναχος Αλέξιος Μαράκης, στον «Εθνικό Κήρυκα» είχε πει, πως «κατευθυνόμουν προς την Τάμπα γύρω στις 6:30  με  7 η ώρα  τη  Δευτέρα  το  απόγευμα (9 Νοεμβρίου) χάθηκα στο δρόμο και σταμάτησα  να  ρωτήσω κάποιον άνθρωπο ο οποίος ήταν στο αυτοκίνητό του και πλησιάζοντάς  τον νόμισε ότι πήγα να τον κλέψω, όπως είπε στους αστυνομικούς, κι ότι τον έπιασα, λέγει, και τον έριξα κάτω πράγμααδύνατο διότι εκείνος ήταν δύο μέτρα, γεροδεμένος άνθρωπος, εγώ δεν έχω τη  δύναμη.

Στην αρχή φοβήθηκε πήγε στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου  και πήρε κάτι,  σαν γκλομπ ήταν, σαν σίδερο, δεν κατάλαβα  κι εγώ καλά κι άρχισε να με χτυπά κι εγώ του είπα ‘παρακαλώ βοήθεια’».

«Με χτύπησε στο κεφάλι, εγώ άρχισα να τρέχω διότι φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσει, αλλά ευτυχώς ήλθε η Αστυνομία νωρίς και γλίτωσα», τόνισε.

Είχε πει ακόμα, πως «επισκεπτόμουν τα γηροκομεία εκείνη την ημέρα, το GPS (σύστημα πλοήγησης) είναι χαλασμένο και πότε-πότε κολλάει και δεν δείχνει τους δρόμους, κι άλλη μια φορά το είχα ξαναπάθει πηγαίνοντας στο Κλίαργουότερ και χάθηκα πάλι. Πολλές φορές χάνομαι και παίρνω τηλέφωνο τους ανθρώπους κι έρχονται και με παίρνουν διότι δεν ξέρω τους δρόμους».

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του κ. Μπρους ότι ο π. Αλέξιος επιδόθηκε σε απρεπείς χειρονομίες, δήλωσε πως είναι ψέμα. «Τι να σας πω περισσότερο για ένα τέτοιο ψέμα; Του το είπε ο δικηγόρος του κι εκείνος το είπε μετά από 24 ώρες, μετά από μία μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο π. Αλέξιος αρνήθηκε ότι εκείνος προέβη σε κάποια απρεπή χειρονομία, λέγοντας: «Όχι βεβαίως, όχι βεβαίως».

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του  2010 ο π. Αλέξιος Μαράκης, καθώς επίσης και ο πνευματικός του αυτάδελφος, ο ιερομόναχος Κύριλλος Τσερεβελάκης, επέστρεψαν στην Κρήτη κατ’  εντολή  του Αρχιεπισκόπου Κρήτης  Ειρηναίου.

Εμφανίσεις: 56077
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!