Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο προς τιμήν του Αμερικής Δημητρίου
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 14:22
-
Ο Πρωθυπουργός. Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε, την Δευτέρα το βράδυ, ο Λευκός Οίκος, προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου.
Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Σεβασμιότατε, Εξοχότατοι, αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπατριώτες,
Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ, σήμερα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, για την ευκαιρία που μου προσφέρετε, για την τιμή που μου κάνετε να με δεχθείτε απόψε, ανάμεσα σε διακεκριμένους εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά και φίλους από την Κυβέρνηση και το Κογκρέσο.
Θα ήθελα να σας πω ότι, οι δεσμοί μου με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, χρονολογούνται από την παιδική μου ηλικία, όταν ήμουν και εγώ ένας Έλληνας που μεγάλωνε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα φοιτητικά μου χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρέασαν τη ζωή μου και φυσικά τη σταδιοδρομία μου.
Αργότερα, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω πλήρως την εκπληκτική συμβολή, τόσο της Αρχιεπισκοπής, όσο και των Ελλήνων της Διασποράς, όταν ανέλαβα για πρώτη φορά το αξίωμα του Υφυπουργού Εξωτερικών και ήμουν υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Σεβασμιότατε, γνωρίζοντας την ταπεινοφροσύνη σας, επιτρέψτε μου να εξάρω δημόσια το θαυμάσιο έργο που έχετε επιτελέσει επί έντεκα χρόνια στην Αρχιεπισκοπή αυτής της χώρας. Η σημαντική σας συμβολή στην αμερικανική κοινωνία, στον Ελληνισμό, έχει αναγνωριστεί με πολλές τιμές και διακρίσεις, τόσο από αμερικανικές κυβερνήσεις - τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις - όσο και από τις κυβερνήσεις και τις Εκκλησίες, της Ελλάδας και της Κύπρου και, φυσικά, από πολλούς άλλους Οργανισμούς και θεσμούς σε όλη την υφήλιο.
Θα ήθελα, όμως, να αποτίσω φόρο τιμής και στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Βλέπω τόσους φίλους εδώ, τους Paul Sarbanes, Andy Athens, καθώς και πολλούς άλλους που θα μπορούσα να κατονομάσω, από τον επιχειρηματικό κόσμο, τον κόσμο του πνεύματος, τον ακαδημαϊκό και τον πολιτικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα επιτεύγματά σας αποτελούν έμπνευση για τους Έλληνες ανά την υφήλιο, και σίγουρα για τους Έλληνες της Ελλάδας. Είμαστε υπερήφανοι για το προοδευτικό σας έργο και στηριζόμαστε σε εσάς, για να μας δώσετε τις ιδέες σας, την έμπνευσή σας, αλλά και την υποστήριξη που χρειαζόμαστε σε δύσκολες εποχές.
Σας βλέπουμε ως υπόδειγμα, όχι μόνο της διαφύλαξης της κληρονομιάς του παρελθόντος, αλλά και της δημιουργίας ενός νέου πνεύματος του Ελληνισμού, σε άλλες περιοχές του κόσμου, και οπωσδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γι’ αυτό, πριν κλείσω την ομιλία μου, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που βιώνει η Ελλάδα. Όπως ξέρετε, μόλις πριν από λίγους μήνες, εξελέγην στο πρωθυπουργικό αξίωμα και, η κατάσταση που κληρονόμησα είναι πολύ δύσκολη, μία από τις δυσκολότερες - θα έλεγα, η σοβαρότερη οικονομική κρίση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι άμεσες προσπάθειές μας, συνεπώς, έχουν ως άξονα την αντιμετώπιση του τεράστιου δημοσιονομικού προβλήματος, του μεγάλου ελλείμματος. Χρειάστηκε φυσικά να πάρουμε σκληρά μέτρα λιτότητας, μέτρα που δεν είχαν ποτέ ληφθεί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Είναι σκληρά, είναι επώδυνα, αλλά νομίζω ότι δείχνουν συγχρόνως την αποφασιστικότητα, όχι μόνο της Κυβέρνησής μου, αλλά και του Ελληνικού λαού, να στηρίξουμε τις αναγκαίες αλλαγές, για να καταστεί η Ελλάδα και πάλι μια χώρα αξιόπιστη, οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη, αλλά και πρωτοπόρος σε ορισμένους νέους τομείς, όπως στην πράσινη οικονομία - και γνωρίζω ότι ορισμένοι επιχειρηματίες εδώ δραστηριοποιούνται και σε αυτό τον τομέα.
Έχουμε καθήκον να μειώσουμε το έλλειμμά μας, επειδή αυτό αποτελεί μέρος των ευρωπαϊκών κανόνων, της αποκαλούμενης Συνθήκης του Μάαστριχτ. Έχουμε όμως ευθύνη και απέναντι σε αυτή την κοινότητα.
Για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Όπως γνωρίζετε - όλα τα χρόνια τα συζητούσαμε και ο Σεβασμιότατος το γνωρίζει επίσης, εφόσον πολλές φορές τον επισκέφθηκα και μιλήσαμε για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της - η Ελλάδα, όσον αφορά τον πολιτισμό της, το κάλλος της, το πνεύμα της, αλλά και τον Ελληνισμό της, είναι μία χώρα με πολλές δυνατότητες.
Έχει πολλές δυνατότητες, αλλά υπάρχουν και πράγματα που οφείλουμε να αλλάξουμε, για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες με παραγωγικό τρόπο και να καταστεί η Ελλάδα μία οικονομία πολύ πιο ανταγωνιστική.
Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις δύσκολες αλλαγές. Δύσκολες αλλαγές στη Διοίκηση, δύσκολες αλλαγές για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, δύσκολες αλλαγές για την αντιμετώπιση των φαινομένων μικρής ή μεγάλης διαφθοράς, που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
Δεν μας αρέσει να συζητάμε αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε ευτυχείς να τα συζητάμε, αλλά είμαστε ειλικρινείς, και τα λέμε, επειδή είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να κάνουμε την Ελλάδα έναν τόπο ουσιαστικών επενδύσεων, επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία, στην καινοτομία, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη γεωργία, στον τουρισμό.
Και θέλω να προσθέσω, επειδή ταξίδεψα ανά τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες και μου είπαν μερικοί, «αξίζει να επισκεφτούμε την Ελλάδα, με όλα αυτά τα προβλήματα;», ότι η απάντησή μου ήταν πως, η Ελλάδα εγκαινιάζει τώρα μια νέα εποχή, και είναι καλοδεχούμενοι όχι μόνον οι Ελληνοαμερικανοί, αλλά και όλοι όσοι σκέφτονται να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Αυτή θα ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, για να πραγματοποιηθούν αυτές οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας.
Αναλάβαμε ήδη πολλές πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, μέτρα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.
Είμαι βέβαιος ότι, με την υποστήριξή σας, μπορούμε μαζί να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γίνει μια χώρα αξιόπιστη και να αξιοποιήσει το μεγάλο οικονομικό δυναμικό της.
Γνωρίζετε όλοι και όλες σ αυτή την αίθουσα ότι εμείς - ο Ελληνισμός, οι Έλληνες, η Ελλάδα - αντιμετωπίσαμε διάφορες κρίσεις, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ιστορίας μας, αλλά κατορθώσαμε να τις ξεπεράσουμε. Θα έλεγα ότι συχνά μια κρίση αποτελεί ευκαιρία να αναδείξει κανείς τις ικανότητες του και να ισχυροποιηθεί.
Είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω αυτή την κατεύθυνση. Είμαι αποφασισμένος να πάρω όλα τα αναγκαία μέτρα, να προχωρήσω στις απαραίτητες αλλαγές, ώστε η κρίση να γίνει πραγματική ευκαιρία για μια νέα Ελλάδα.
Σ αυτή την προσπάθεια, υπολογίζω στην υποστήριξη σας. Είμαι βέβαιος ότι θα μου την παράσχετε. Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει στην αλλαγή για μια καλύτερη Ελλάδα, για μεγαλύτερη ευημερία του Ελληνισμού, στην Ελλάδα και σε όλη την υφήλιο.
Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση σας και για την τιμή που μου κάνατε απόψε. Ευχαριστώ πολύ.
- Εμφανίσεις: 23804