Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγ. Ιωάννη του Θεριστού στο Bivongi της Καλαβρίας

ImageΕορτάστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα μετά από χρόνια στην Ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή στο χωριό Bivongi της Καλαβρίας που ανήκει στην «MAGNA GRAECIA» ή ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ όπως προσδιορίζεται ακόμη και από τους ιταλούς αυτή η περιοχή της Ν. Ιταλίας.

Στις 10 το πρωί τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιασμάτος πιστών που ήρθαν από όλη την περιοχή και αποτελείτο εκτός από κατοίκους του χωριού και από φτωχούς ρουμάνους ορθοδόξους μετανάστες που ευλαβούνται ιδιαίτερα τον θαυματουργό Άγιο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΟΙ Γονείς, πρώτοι οδηγοί των τέκνων τους προς την Αγιότητα»

Εκ παραδόσεως η Πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου του Θεριστού εορτάζεται το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την ημερομηνία της εορτής του που είναι στις 24/02. Έτσι φέτος συνέπεσε με την εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά την Κυριακή 28 και άρχισε από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία έφτασαν από κάθε γωνιά της Καλαβρίας και όχι μόνον με ρουμάνους ορθοδόξους που ενώθηκαν με τους ντόπιους για να γιορτάσουν τον δικό τους θαυματουργό Άγιο.

Το υπέροχο αναστηλωμένο Βυζαντινό Καθολικό της Μονής που έχει ανακηρυχτεί από χρόνια πανιταλικό προσκήνυμα και στον εξωραϊσμό του οποίου τα μέγιστα προσέφερε τόσο ο π. Κοσμάς όσο και δεκάδες ανώνυμοι πιστοί έλληνες από όλο τον κόσμο αλλά και ο τελευταίος έλληνας αγιορείτης «οικιστής» ιερομόναχος Γεννάδιος Διονυσιάτης, γέμισε από κόσμο, προσευχή και μελωδία.

Στην Θ. Λειτουργία εκτός των Ρουμάνων συμμετείχε ο Αρχιμανδρίτης Νείλος Βατοπαιδινός, Καθηγητής Πανεπιστημίου της Νομικής Σχολής του Κατανζάρο που επί χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή και αποτελεί σύμβολο της αναγέννησης της Ορθοδοξίας στις πατρογονικές της εστίες στην «Μεγάλη Ελλάδα»

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙ Γονείς, πρώτοι οδηγοί των τέκνων τους προς την Αγιότητα»

Με την αφορμή της Αγιοποιήσεως της οικογενείας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, των Αγίων Θεοδοσίου και Επιχάρης, (γονέων του Αγίου), των Αγίων Θεοδότης,  Καλής, Κωνσταντίνου και Μακαρίου, (αδελφών του Αγίου), Στις 15:30 του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τελετών του Δήμου διοργανώθηκε Θεολογικό Επιστημονικό Συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν οι εξής:

Καθηγητής Φώτιος Τζελέπης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητής Αντώνιος Παπαδόπουλος Ειδικός στην Πατρολογία στο Α.Π.Θ. που υπήρξε εισηγητής με εξαιρετικά σημαντική εισήγηση στο συνέδριο, ο Καθηγητής του Ρωμαϊκού και Βυζαντινού Δικαίου του Πανεπιστημίου “MAGNA GRAECIA” στο Κατανζάρο της Καλαβρίας π. Νείλος Βατοπαιδινός, η Καθηγήτρια Grazia Zaffino (Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του Bivongi), ο Καθηγητής  Domenico Minuto από το Ρήγιον της Καλαβρίας και ο Καθηγητής Don Pino Silvestri της Θεολογικής Σχολής του Κατανζάρο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: π. Ιουστίνος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεριστού και ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Έξαρχος όλων των Ιερών Μονών της Επισκοπής των Ρουμάνων Ορθοδόξων στην Ιταλία.Image

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010. Θεία Λειτουργία και Λιτάνευσης του Ιερού Λειψάνου επι τη εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Στις 10 το πρωί της Κυριακής τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στη συνέχεια έγινε περιφορά των Ιερών Εικόνων και του Αγίου Λειψάνου Του.

Η ζωή του Αγίου Πατρός ημών Ιωάννου του Θεριστή «σημαδεύτηκε» την εντολή προς ένα παιδάκι που ζούσε στο ισλαμοκρατούμενο Παλέρμο της Σικελίας από την ίδια την μητέρα του που πέθαινε: «Κανένας δεν μπορεί να σωθεί χωρίς το Άγιο Βάπτισμα που τελείται στην πατρίδα μας την Καλαβρία που ζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί.

Το παιδάκι ενστερνίζεται την μητρική παρακαταθήκη, φεύγει από την υποδουλωμένη προσωρινή του πατρίδα την Σικελία, φτάνει στην βυζαντινή κοιλάδα της ορεινής Καλαβρίας, βαπτίζεται στο Στύλο και αφιερώνεται στην Άσκηση στην περιοχή που σημαδεύεται από την παρουσία χιλιάδων ασκητών και αγιάζεται έως σήμερα.

Η εορτή όλων αυτών των Αγίων όπως και της Οικογενείας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, μας οδηγούν να προβληματιστούμε πάνω στην θρησκευτικότητα της παιδικής μας ηλικίας και την ευθύνη των γονέων να παιδαγωγήσουν χριστιανικά τα παιδιά τους, μοιραζόμενοι μαζί τους την Πίστη στον Κύριο, την ελπίδα στην Θεία Πρόνοια, την φιλανθρωπία προς τον πλησίον, ώριμο φρούτο της πίστης στον Χριστό που μας θέλει όλους σεσωσμένους που σημαίνει όλους αγίους.

ImageΤέλος, θα ήθελα να αναφέρω, ότι μετά το πέρας της Πανηγύρεως και περιπλανώμενος ανάμεσα στα ερειπωμένα κτίσματα που μαρτυρούν την πρότερα αίγλη, δεν μπόρεσα να μην θυμηθώ την ιστορική επίσκεψη του Σεπτού Προκαθημένου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σ’ αυτή ακριβώς τη Μονή που «είδε» ξανά την σημαία με τον δικέφαλο αετό των Παλαιολόγων να κυματίζει στον αέρα της Καλαβρίας, να φουσκώνει όπως τα στήθη των ξεχασμένων από αιώνες κατοίκων της ακούγοντας τον εμπνευσμένο Αυτό Ηγέτη της Ορθοδοξίας να δηλώνει: «Είχαμε σ’ αυτή τη γη ένα ανεξόφλητο χρέος από αιώνες…».

Αναρωτιέμαι, τι πήγε στραβά έτσι ώστε αυτό το ιστορικό μοναστήρι «να φύγει» και πάλι από το φυσικό του χώρο;

Θυμίζουμε ότι η Ιερά Μονή που αρχικώς είχε παραχωρηθεί στην Ιερά Μητρόπολι Ιταλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά από χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης προς τους  δύο αγιορείτες μοναχούς  π. Κοσμά Λαυριώτη και Ιερομόναχο Γεννάδιο Διονυσιάτη και την αδυναμία επάνδρωσής του με άλλους μοναχούς, επεστράφη στον Δήμο με δικαστική απόφαση που τελικά το διέθεσε σε Συνοδεία Ρουμάνων Ορθοδόξων που στην κυριολεξία «ανάστησαν» το ιστορικό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού που ευλόγησε και αγίασε με την εκεί επίσκεψή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος το 2001.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Francesco Passarelli

Image




Εμφανίσεις: 62458
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!