Απόπειρα δημιουργίας φατριασμού από τον Βοστώνης σε βάρος του Οικουμενικού

ImageΟ Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος επιχείρησε να δημιουργήσει κίνημα φατριασμού ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή την επιστολή του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναγκάσθηκε να εκδώσει ανακοινωθέν στις 18 Ιανουαρίου 2010 παρά την αντίθετη γνώμη πολλών ιεραρχών του Φαναρίου, έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε με γράμμα στις 15 Ιανουαρίου 2010 από τον κ. Εμμανουήλ Τζαχάρη, αντιπρόεδρο, και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, τα οποία είναι όλα διορισμένα από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Στο χορό της υπεράσπισης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου μπήκε και ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, ο οποίος έστειλε στα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπόμνημα, καθώς επίσης και δείγμα επιστολής στην αγγλική γλώσσα, με ημερομηνία Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010, προτρέποντας την Επαρχιακή Σύνοδο σε διαμαρτυρία και ξεσηκωμό εναντίον του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» ενημέρωσε γραπτώς τον Μητροπολίτη Μεθόδιο για το παρόν δημοσίευμα, παρέχοντάς του την ευκαιρία να σχολιάσει και τοποθετηθεί επί του θέματος, πλην όμως δεν είχε ανταποκριθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η ανά χείρας έκδοση.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στο υπόμνημά του προς τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, ανάμεσα στα άλλα έγραφε, πως «ως μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, νομίζω ότι πρέπει να εκφράσουμε την οργή και δυσφορία μας προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σχετικά με το γράμμα του Μητροπολίτη Θεόληπτου, το οποίο δημοσίως πρόσβαλλε όχι μόνο τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, αλλά ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή. Αυτή η αποτρόπαια πράξη δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα δημόσιο λυντσάρισμα».

Παράλληλα, πρότεινε να κάνουν τηλεφωνική συνδιάσκεψη την οποία διοργάνωσε ο ίδιος. Τους έγραψε στο υπόμνημά του, πως, «προτείνω να κάνουμε μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη στις 3 η ώρα το απόγευμα για να συζητήσουμε το θέμα.

Εάν συμφωνείτε, παρακαλώ τηλεφωνείστε 1-646-510-6444 και κατόπιν σχηματίστε τον αριθμό σύνδεσης 134». Παράλληλα, ο κ. Μεθόδιος στο δείγμα επιστολής που συναπέστειλε τηλεμοιοτύπως (με το Φαξ) στα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου για να το συνυπογράψουν κατακεραύνωνε τον Μητροπολίτη Θεόληπτο για την επιστολή του.

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος ανάμεσα στα άλλα έγραφε, πως «αυτή η συμπεριφορά δείχνει έλλειψη εκκλησιαστικού πολιτεύματος, για να μην πούμε ότι είναι ναδίρ εκκλησιαστικής κακοποίησης, αδικήματος και ατίμωσης».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μεθόδιος επιχείρησε να εμπλέξει και να μεμφθεί τον ίδιον τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γράφοντας πως «πολλοί πιστεύουν ότι εσείς γνωρίζατε ή το χειρότερο εγκρίνατε το περιεχόμενό της (επιστολής)» ενώ πρόσθεσε ευθύς αμέσως, πως «περιττό να λεχθεί πως τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου είναι πεπεισμένα ότι αυτό δεν αληθεύει».

Αφού ο κ. Μεθόδιος έστειλε με Φαξ το υπόμνημα και το δείγμα της επιστολής του, στη συνέχεια τηλεφώνησε στα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής την Τετάρτη το πρωί 13 Ιανουαρίου 2010.

Δύο Μητροπολίτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη που έγινε με την πρωτοβουλία και διοργάνωση πάντοτε του κ. Μεθόδιου.

Στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη συμμετείχαν πέντε Μητροπολίτες, εκ των οποίων κάποιοι διαφώνησαν με τον «ανάρμοστο» τόνο και περιεχόμενο της επιστολής του Μεθόδιου.

Αποφασίσθηκε να ανατεθεί σε ιεράρχη ο οποίος γνωρίζει καλώς και τις δύο γλώσσες να μεταφράσει την επιστολή του κ. Μεθόδιου στην ελληνική γλώσσα και ταυτόχρονα να μετριάσει το ύφος, το λεκτικό της και τον εν γένει τόνο της, φοβούμενοι ότι θα επέσυρε την αντίδραση του Πατριαρχείου και θα εκλαμβανόταν ως απόπειρα «απάδουσας φατριαστικής αντεκδίκησης», κατά τον χαρακτηρισμό σημαίνοντος εκκλησιαστικού αξιωματούχου.

Το αρχικό κείμενο της επιστολής του Μητροπολίτη Μεθόδιου, το οποίο αποκαλύπτουμε ολόκληρο πιο κάτω, υπέστη επεξεργασία τουλάχιστον έξι φορές. Εν τω μεταξύ, στους δύο ιεράρχες, οι οποίοι αρνήθηκαν να έχουν οιαδήποτε συμμετοχή προστέθηκε κι ένας τρίτος ο οποίος συμμετείχε αρχικά στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη, αλλά κατόπιν όταν συνειδητοποίησε τη μεθόδευση του κ. Μεθοδίου, απέσυρε επίσημα το όνομά του από την επιστολή η οποία ήταν έτοιμη πλέον στην ελληνική γλώσσα για να σταλεί στον Πατριάρχη.

Τελικά από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας» η επιστολή δεν στάλθηκε, ενώ εν τω μεταξύ υπήρξε και το ανακοινωθέν του Πατριάρχη στις 18 Ιανουαρίου 2010 στο οποίο διαχώρισε τη θέση του από τον Μητροπολίτη Θεόληπτο, παρέχοντας συνάμα πλήρη στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στην άρνησή του να βοηθήσει τα ορφανά παιδιά του Κονγκό.

Ολόκληρο το υπόμνημα και το γράμμα του Μητροπολίτη Μεθόδιου έχουν ως εξής: «Υπόμνημα Προς: Τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Από: Μητροπολίτη Μεθόδιο: Ως μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, νομίζω ότι πρέπει να εκφράσουμε την οργή και δυσφορία μας προς τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σχετικά με το γράμμα του Μητροπολίτη Θεόληπτου το οποίο δημοσίως πρόσβαλλε όχι μόνο τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, αλλά ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή.

Αυτή η αποτρόπαια πράξη δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα δημόσιο λυντσάρισμα. Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος είναι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχοντας στη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Προτείνω να ζητήσουμε από τον π. Σκορδαλλό να επικοινωνήσει μαζί του εκ μέρους της Επαρχιακής μας Συνόδου και να του υποδείξουμε να διαβιβάσει τη διαμαρτυρία μας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει μπει σε πολύ δεινή θέση, επειδή ο Τύπος έχει υπαινιχθεί πως ένα τέτοιο γράμμα δεν θα μπορούσε να είχε γραφεί χωρίς τη γνώση του Πατριάρχη. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη υποψία ανάμεσα στους λαϊκούς οι οποίοι δυστυχώς έχουν δηλητηριαστεί από αυτά που έχουν διαβάσει στον ελληνικό Τύπο.

Προτείνω να κάνουμε μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη στις 3 η ώρα το απόγευμα για να συζητήσουμε το θέμα. Εάν συμφωνείτε, παρακαλώ τηλεφωνείστε 1-646-510-6444 και κατόπιν σχηματίστε τον αριθμό σύνδεσης 134. Ιανουαρίου 13, 2010».

«Δείγμα κειμένου Παναγιότατε, Με μεγάλη λύπη, ευσεβάστως επικοινωνούμε μαζί σας και με την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για την ασυνείδητη προσβολή που συντελέσθηκε όχι μόνον εναντίον του προσώπου του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, αλλά κατ' επέκταση της Επαρχιακής Συνόδου και των κληρικών και λαϊκών της Αρχιεπισκοπής.

Είναι λυπηρό που ένας ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου επέτρεψε στον εαυτό του να γράψει ένα τέτοιο φαρμακερό, σαρκαστικό και συκοφαντικό γράμμα και να το στείλει σε μία εφημερίδα για να προσβάλλει έναν αδελφό ιεράρχη. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει έλλειψη εκκλησιαστικού πολιτεύματος για να μην πούμε ότι είναι ναδίρ εκκλησιαστικής κακοποίησης, αδικήματος και ατίμωσης.

Η αναταραχή η οποία προήλθε από τις ανυπόστατους και αναιδείς ισχυρισμούς που εμπεριέχονται στο κείμενο του Μητροπολίτη Θεόληπτου είναι σημαντική. Το περιεχόμενο της επιστολής και τα γεμάτα υπαινιγμούς συνοδευτικά σχόλια της εφημερίδας έχουν βάλει την Παναγιότητά σας σε μία μάλλον ανέφικτη θέση. Πολλοί πιστεύουν ότι εσείς γνωρίζατε ή το χειρότερο εγκρίνατε το περιεχόμενο της (επιστολής).

Περιττό να λεχθεί πως τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου είναι πεπεισμένα ότι αυτό δεν αληθεύει. Ωστόσο, κληρικοί και λαϊκοί ανά την Αρχιεπισκοπή, οι οποίοι τιμούν, αγαπούν και σέβονται το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν μπερδευτεί και δεν ξέρουν τι να πιστέψουν.

Η ατυχής ανάμειξη του Μητροπολίτη Παϊσίου απλώς πρόσθεσε στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε τώρα. Όντας ο επικεφαλής της Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, δεν του δίνει το δικαίωμα να αναμειγνύεται σε θέματα που αφορούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής».

Εμφανίσεις: 45970
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!