Οι Τουρκικές αρχές σκοπεύουν να περιορίσουν την είσοδο στην Αγία Σοφιά

ImageΜια ομάδα Τούρκων και Γιαπωνέζων εμπειρογνωμόνων, στις 16 Φεβρουαρίου 2010, θα ξεκινήσουν μια έρευνα στον Nαό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να περιορίσουν την είσοδο επισκεπτών στο μουσείο.

Έχουν προηγηθεί επανειλημμένες υποθέσεις, όπως ότι η αναπνοή πολλών επισκεπτών βλάπτει τις τοιχογραφίες, διότι έτσι αυξάνεται η υγρασία στο εσωτερικό του ναού. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί σκοπεύουν να ελέγξουν σοβαρά το γεγονός.

Όσον αφορά, το πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη, καθώς και στο κατά πόσο θα περιοριστεί η είσοδος των επισκεπτών, δεν γίνεται κάποια αναφορά. 

Να αναφερθεί, ότι τον περασμένο χρόνο, την Αγία Σοφιά επισκέφτηκαν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ένα αριθμός που αποτέλεσε ρεκόρ.

Ήδη, σήμερα, στον Ναό της Αγίας Σοφίας, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί για τους επισκέπτες, όπως στο μουσείο απαγορεύεται η φωτογραφία με φλας σε μερικά από τα πιο διάσημα έργα τοιχογραφίας και ψηφιδωτά, μεταξύ των οποίων είναι η «Δέηση» - ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα βυζαντινού ψηφιδωτού. 

Σύμφωνα με την Τουρκική Εφημερίδα «Hurriyet», ο κίνδυνος της υψηλής υγρασίας μπορεί να απειλήσει την Αγία Σοφία όχι μόνο λόγω της αναπνοής των επισκεπτών, αλλά και λόγω των αρχαίων υπόγειων καναλιών και δεξαμενών, που αποθήκευαν νερό για περίπτωση πολιορκίας.

Η διεύθυνση του μουσείου επιμένει, ότι παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τη στάθμη του νερού σε κοιλότητες κάτω από το κτίριο. 

Από το 1992, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας πραγματοποιείται μεγάλη αναστήλωση, που άρχισε μετά την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, από τον κεντρικό τρούλο αφαιρέθηκαν οι σκαλωσιές, οι οποίες εδώ και 17 χρόνια χρησιμοποιούσαν οι αναστηλωτές.

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των τοίχων του ναού ανακαλύφθηκαν μερικές, προηγουμένως άγνωστες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. 

Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του τρούλου κατεδαφίστηκαν μερικά κτίρια στο προαύλιο του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας, όπου εργάστηκαν οι συντηρητές.

Επίσης, ο διευθυντής του μουσείου, Αχμέτ Haluk Dursun, είχε δηλώσει ότι "έρχεται η σειρά του δικού του γραφείου". 

Η Αγία Σοφία (Καθεδρικός Ναός της Θείας Σοφίας) χτίστηκε το 532-537 από τους αρχιτέκτονες Ισίδωρο της Μιλήτου και Ανθέμιο του Τραλλιανού από τις Κυδωνίες (σημ. Αϊδίνιο) με τη διαταγή του βυζαντινού αυτοκράτορα Αγίου Ιουστινιανού Α'.

Για σχεδόν μια χιλιετία, ο καθεδρικός ναός ήταν η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο. Ο τρούλος με διάμετρο 31 μέτρων παρέμεινε αξεπέραστο έργο αρχιτεκτονικής μέχρι την κατασκευή, τον ΙΣΤ' αιώνα, του καθεδρικού ναόυ του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (η διάμετρος του τρούλου - 42 μέτρα).

Οι Μουσουλμάνοι αρχιτέκτονες, που μιμούνταν την Αγία Σοφία, μόνο μία φορά κατάφεραν να οικοδομήσουν θόλο αυτού του μεγέθους - στο Τζαμί Selimiye στην Αδριανούπολη (1574, σχέδιο του Μιμάρ Σινάν).

Το 1453, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο καθεδρικός ναός μετατράπηκε σε τζαμί, γύρω του χτίστηκαν τέσσερις μιναρέδες.

Οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν με σοβά, γεγονός που ευνόησε την καλύτερη συντήρησή τους. Το 1935 με διάταγμα του πρώτου Τούρκου Προέδρου, Κεμάλ Ατατούρκ, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

Τέλος, το 1992, ο ναός της Αγίας Σοφιάς εγγράφτηκε στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Εμφανίσεις: 64313
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!