Μήνυμα της Επιτροπής Νέων Echos του Π.Σ.Ε από τη συνάντηση στην Αιθιοπία

ImageΗ Επιτροπή Νέων Echos του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών συνήλθε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας από τις 24 έως τις 29 Ιανουαρίου 2010 για την τρίτη κατά σειρά συνάντησή της.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, τα μέλη της Επιτροπής Echos διαβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την δέσμευσή τους για ανάπτυξη του οικουμενικού κινήματος των Νέων στο Π.Σ.Ε., στις Εκκλησίες και στους Οργανισμούς εκτός του Π.Σ.Ε. των οποίων μέλη συμμετέχουν στην Επιτροπή και στην ευρύτερη οικουμενική κοινότητα. Επίσης η Επιτροπή Echos διακηρυξε την αφοσίωσή της στη διεύρυνση του πεδίου διαλόγου και στην οικουμενική διαμόρφωση, ως δυο πολύ σημαντικά αντικείμενα τόσο μέσα στην ίδια την Επιτροπή, όσο και στο Π.Σ.Ε. γενικότερα.

Πέρα όλων αυτών μια φωνή απηχεί ιδιαίτερα το πνεύμα που επικράτησε στις εργασίες της Επιτροπής: ποταμοί δικαιοσύνης χαράσσουν το δρόμο για μια δίκαιη ειρήνη (just peace). Η Επιτροπή Echos αναζητεί αυτή την ειρήνη. 

Υπέρβαση της βίας. Η βία αγγίζει τις ζωές των παιδιών και των νέων κατά ένα ιδιαίτερο τρόπο. Αν και θλιβόμαστε για το γεγονός πως κάποιες φορές τα παιδιά και οι νέοι γίνονται και οι ίδιοι φορείς βίας, αναγνωρίζουμε όμως επίσης ότι πάρα πολύ συχνά τα παιδιά και οι νέοι είναι τα πιο ευάλωτα, ξεχασμένα και παραμελημένα θύματα βίας. Γι’ αυτό το λόγο το κάλεσμα για μια δίκαιη ειρήνη είναι τόσο κοντά στις καρδιές των νέων.

 Η επιτροπή Echos κατά τη διάρκεια της από κοινού συνάντησής της με τις Επιτροπές Σχεδιασμού «Δεκαετία για την Υπέρβαση της Βίας» (Decade to Overcome Violence) και «Διεθνής Οικουμενική Σύνοδος για την Ειρήνη» (International Ecumenical Peace Convocation) εξέτασε μορφές βίας που απειλούν την παγκόσμια κοινότητα, τον πλανήτη, τις αγορές και τους ανθρώπους (κείμενο προβληματισμού IEPC) και θεολογικές και λοιπές πηγές που μας προτρέπουν στην αναζήτηση της δικαιοσύνης και στην ανανέωση των ελπίδων μας για μια δίκαιη ειρήνη. 

Τόσο λόγω της συνάντησή μας στην Αντίς Αμπέμπα, όσο και της εστίασης της «Δεκαετίας για την Υπέρβαση της Βίας» (DOV) στο χώρο της Αφρικής, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους τρόπους με τους οποίους η βία ταλανίζει την Αφρικανική ήπειρο.

 Η εβδομάδα της συνάντησης άρχισε με ιστορίες βίας και προσπαθειών για την επίτευξη της ειρήνης από νέους της Αφρικής.

 Μαζί με τις μαρτυρίες προσφύγων που ζουν στην Αντίς Αμπέμπα, την ενημέρωσή μας πάνω σε θέματα ισότητας-φύλων και του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) παρουσιάστηκε και η έκθεση του διευθυντή του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης (African Union), Εξοχότατου κ. Mazimhaka Patrick και τέως Αντιπροέδρου του Οργανισμού. Οι ιστορίες αυτές κατέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ήπειρος και το σημαντικό έργο που οι Εκκλησίες εντός και εκτός Αφρικής καλούνται να επιτελέσουν για την επίτευξη της ειρήνης, ιδιαίτερα όταν πρέπει να «σπάσουν» τη σιωπή που επικρατεί σε καιρούς βίας. 

• Η Επιτροπή Echos θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά μαζί με τις Επιτροπής Σχεδιασμού «Δεκαετία για την Υπέρβασης της Βίας» και «Διεθνής Οικουμενική Σύνοδος για την Ειρήνη», επιδιώκοντας την αφύπνιση ιδιαίτερα πάνω σε ζητήματα βίας στη ζωή των νέων, προσφέροντας παράλληλα προοπτικές πάνω στο ζήτημα της επίτευξης μιας δίκαιης ειρήνης και μεταφέροντας το μήνυμα της ελπίδας για μια δίκαιη ειρήνη στις Εκκλησίες και στους Οργανισμούς που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή.

Προσευχές για Δικαιοσύνη και Αφύπνιση για την Ειρήνη από τις γωνιές του ΚόσμουImage

• Αναγνωρίζουμε ότι πολλές συγκρούσεις στην Αφρική πηγάζουν από την ιστορική κληρονομιά της αδικίας που διαπράχθηκε εις βάρος αυτής της ηπείρου, και τις προκλήσεις ορθής διακυβέρνησης εκεί • ομολογούμε και μετανοούμε για την εμπλοκή μας σε τέτοιες μορφές αδικίας • προσευχόμαστε για ταπείνωση, διάκριση και θάρρος, ενώ δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους αναζητούν τη δικαιοσύνη στην Αφρικανική ήπειρο.

• Η Επιτροπή Echos συμμερίζεται τον πόνο για τις καταστροφικές επιπτώσεις του σεισμού που έπληξε την Αιτή στις 12 Ιανουαρίου 2010. Θρηνούμε μαζί με όσους θρηνούν την απώλεια μελών των οικογενειών τους, φίλους και μέλη των κοινοτήτων τους. Δίνουμε φωνή στην αγανάκτησή μας για τη κληρονομία αδικιών που διαμόρφωσαν την Αιτή ως χώρα • ομολογούμε και μετανοούμε για την εμπλοκή μας σε τέτοιες μορφές αδικίας • προσευχόμαστε για ταπείνωση, διάκριση και θάρρος, ενώ απαντούμε στο διαρκές κάλεσμα των Αϊτινών και του Θεού για δίκαιη ειρήνη εν μέσω αυτής της κρίσης.

• Τα μέλη της Επιτροπής Echos θα συνεχίσουμε να κρατούμε αυτά και άλλα παγκόσμια ζητήματα στις προσευχές μας για δικαιοσύνη και ειρήνη: μετανάστευση, κλιματική αλλαγή και οικονομική κρίση.

• Ενώ κρατούμε κάθε μια από τις ηπείρους μας στις προσευχές μας, θέλουμε να προσευχηθούμε ιδιαίτερα για την Μέση Ανατολή και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε ως Επιτροπή να εστιάσουμε περισσότερο σ’ αυτή την περιοχή του Κόσμου στο μέλλον.

Τα μέλη της Επιτροπής Echos ευγνωμονούν τους οικοδεσπότες τους στην Αντίς Αμπέμπα και τον Θεό για την ευλογία της κοινωνίας που τους χάρισε. Salam!

Σημείωση: Το παρόν κείμενο αποτελεί ανεπίσημη μετάφραση του αρχικού μηνύματος που εξέδωσαν τα μέλη της Επιτροπής Echos κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Αντίς Αμπέμπα.

 

Εμφανίσεις: 31068
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!