Ο θείος των 2 ορφανών διαψεύδει Αμερικής Δημήτριο και π. Κων/νο Σιταρά

ImageΟ θείος των δύο ορφανών παιδιών από το Κονγκό, του Κωστάκη και του Δημήτρη Σπορίδη, ο κ. Ιωάννης Σπορίδης, από την πόλη της Φιλαδέλφειας, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» αποκάλεσε ως «ψέμα» το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής.

Αποκάλυψε ταυτόχρονα, πως ο π. Κωνσταντίνος Σιταράς, διευθυντής της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, τηλεφώνησε στον γιο του, τον κ. Φίλιππο Σπορίδη, και τον παρακάλεσε να παρέμβει στον πατέρα του, δηλαδή στον κ. Ιωάννη Σπορίδη, να μη σχολιάσει το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής σε περίπτωση που του ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον «Εθνικό Κήρυκα» διότι, όπως φέρεται να είπε ο π. Σιταράς, «θέλουμε να τελειώσει το θέμα».

Στην ερώτηση, αν θα σχολίαζε αυτό που αναφέρεται στο ανακοινωθέν, ότι η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου δεν αρνήθηκε ποτέ να δεχθεί τα παιδιά και βρίσκεται σε επικοινωνία με την εδώ οικογένειά των, τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ιωάννης Σπορίδης είπε: «Με μία λέξη είναι ψέματα». Εξήγησε, πως «ένα Σάββατο πήγα στην Ακαδημία με μία κυρία από την εκκλησία εδώ στη Φιλαδέλφεια διότι θεωρούμαι 'τυφλός' κατά το νόμο και δεν μπορώ να οδηγήσω.

Εκεί συνάντησα τον κ. Εύαν και του μίλησα για τα δύο παιδιά. Μου είπε πως υπάρχουν δύο τρόποι να φέρουμε τα παιδιά, είτε να πάρουμε φοιτητική βίζα ή θα πρέπει να τα υιοθετήσει ο π. Σιταράς τα παιδιά διότι έχει υιοθετήσει κι άλλα. Μου είπε ότι τα παιδιά πρέπει απαραιτήτως να είναι Ορθόδοξα και πρέπει να τα δούμε.

Του είπα εάν ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής δώσει μία βεβαίωση ότι τα ξέρει τα παιδιά, είναι εντάξει; Κι ο κ. Εύαν απάντησε ' ναι'. Κι έτσι ξεκίνησε η όλη ιστορία, μιλούμε για την Ανοιξη του 2009 τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου. Έπειτα από μερικές μέρες μου τηλεφώνησε ο π. Σιταράς και μου είπε, 'θα βάλουμε δικηγόρο να ελέγξει αν μπορούμε να πάρουμε βίζα για τα παιδιά'. Από τότε και μετά δεν άκουσα ξανά από τον π. Σιταρά».

Ο κ. Σπορίδης εν τω μεταξύ έκανε ενέργειες, εστάλησαν τα πιστοποιητικά βαπτίσεως, η επιστολή του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιου και οι φωτογραφίες των παιδιών. Ολο το υλικό εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, [e-mail] στον κ. Εύαν. «Ξαναπήγα στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου την ημέρα της αποφοίτησης, 20 Ιουνίου, -συνέχισε ο κ. Σπορίδης- και μαζί μου ήταν κι ο π. Νεκτάριος Κοτρότσιος από τον Καθεδρικό Ναό εδώ της Φιλαδέλφειας. Εκεί μιλήσαμε για λίγο με τον π. Σιταρά, ο οποίος με παρέπεμψε να μιλήσω με μία κυρία κοινωνική λειτουργό, η οποία μου είπε να την πάρω τηλέφωνο. Την πήρα δυο-τρεις φορές αλλά μου έλεγαν δεν ήταν εκεί ή ότι ήταν απασχολημένη.

Ο Φίλιππος έστειλε τις πληροφορίες και στον π. Σιταρά και μέχρι σήμερα που μιλούμε δεν έχουμε πάρει απάντηση». Στην ερώτηση «τότε, πώς λένε στο ανακοινωθέν ότι ήταν σε επικοινωνία μαζί σας τους τελευταίους εφτά μήνες;», ο κ. Σπορίδης έδωσε την παρακάτω απάντηση: «Είναι παραμύθι, δεν είχαμε επικοινωνία, έπαιρνα τηλέφωνο και μου έλεγαν ότι και οι δύο (Σιταράς και Εύαν) ήταν απασχολημένοι».

Και συμπλήρωσε: «Κάποια στιγμή, μου τηλεφώνησε ο π. Σιταράς και μου είπε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά διότι εμείς ασχολούμαστε μόνο με παιδιά που είναι στην Αμερική. Δεύτερον, υπάρχει πρόβλημα διότι αυτά τα παιδιά δεν ξέρουν αγγλικά. Του απάντησα πως δεν είναι τόσο δύσκολο να μάθουν αγγλικά, παιδιά που ξέρουν γαλλικά.

Ο π. Σιταράς είπε, 'έχω τη φωτογραφία τους μπροστά μου και λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω τίποτε'. Δεν μου είπε ποτέ ο π. Σιταράς φέρετε τα παιδιά εδώ και θα τα πάρουμε». Στην ερώτηση, πόσες φορές επικοινώνησαν μαζί του έπειτα από αυτό, ο κ. Σπορίδης απάντησε «ποτέ».

Και συνέχισε: «Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μετά το δημοσίευμά σας ο π. Σιταράς τηλεφώνησε στο γιο μου τον Φίλιππο και του είπε ότι θα πάρουμε τα παιδιά όταν τα φέρετε εδώ. Είπε ακόμα 'να πεις στον πατέρα σου να μην πιέζει το θέμα για να ηρεμήσει, θα σας δώσουμε ένα γράμμα ότι θα πάρουμε τα παιδιά, μόνο δώσε μας το δικαίωμα να κάνουμε μία δήλωση στον Τύπο στην οποία να γράψουμε ότι η Ακαδημία είναι σε επικοινωνία με την οικογένεια επί επτά μήνες και του είπε ο Φίλιππος ότι δεν μπορείς να γράψεις ότι έχεις επικοινωνία με την οικογένεια διότι δεν έχεις».

Τόνισε ο κ. Ιωάννης Σπορίδης, πως «είναι λάθος, είναι ψέμα αυτό που έβαλαν στο ανακοινωθέν». Οταν ρωτήθηκε πώς επικοινώνησε με την Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ανέφερε πως «εφόσον είδα ότι μου έκλεισε την πόρτα ο π. Σιταράς, έστειλα ένα γράμμα με φαξ στην Αρχιεπισκοπή στο οποίο έλεγα ότι έχω ένα επίσημο γράμμα από τον Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής το οποίο θέλω να έλθω να το παραδώσω προσωπικώς στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Η κ. Μαίρη Δούβρη (μία εκ των γραμματέων του Αρχιεπισκόπου) μου είπε 'ο Αρχιεπίσκοπος είναι κουρασμένος, ήταν εδώ ο Πατριάρχης, γιατί δεν το στέλνεις με το ταχυδρομείο;' Της απάντησα πως φοβάμαι μήπως χαθεί και το στείλαμε με τον γιο μου με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [e-mail] στις 10 Νοεμβρίου 2009, έχω εδώ αντίγραφο. Τηλεφώνησα την επόμενη μέρα για να δω αν έλαβαν το [e-mail] και μου είπε η κ. Μαίρη Δούβρη πως 'ναι το λάβαμε, το διάβασε ο Αρχιεπίσκοπος και η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά'.

Της είπα, ότι αυτά που μου λέτε είναι ακριβώς τα λόγια του π. Σιταρά, διότι μου είχε πει η ίδια 'γιατί δεν το στέλνεις στον π. Σιταρά' και της απάντησα πως το έχω στείλει εδώ και μήνες και δεν μου απαντά». Εξάλλου, ο κ. Σπορίδης επεσήμανε, πως «από τις 10 Νοεμβρίου που στείλαμε το [e-mail] στον Αρχιεπίσκοπο μού απάντησε με γράμμα του με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2009 το οποίο το γνωρίζετε».

Στην ερώτηση, πώς εξηγεί αυτό που αναφέρουν στο ανακοινωθέν, ότι η Αρχιεπισκοπή και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπήρξαν και παραμένουν πρόθυμοι και επιθυμούν διακαώς να βοηθήσουν αυτήν την οικογένεια, ο κ. Σπορίδης είπε ότι είναι «μεγάλο ψέμα, θέλουν να δικαιολογηθούν. Δεν είδα ποτέ καμία συμπαράσταση».

Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε όταν έλαβε το γράμμα του Αρχιεπισκόπου της 21ης Δεκεμβρίου στο οποίο του έλεγε ότι «δεν είμεθα σε θέση να πραγματοποιήσουμε την προτεινόμενη λύση» για τα παιδιά, ο κ. Σπορίδης τόνισε πως «ήταν μία από τις πιο δύσκολες και πιο λυπητερές μέρες της ζωής μου διότι μου έκλεισαν την πόρτα και η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και ο Αρχιεπίσκοπος».

Και διευκρίνισε: «Κι είναι ψέμα αυτό που λέγει στο ανακοινωθέν ότι δεν αρνήθηκε ποτέ να δεχθεί τα παιδιά. Αισθάνομαι λύπη διότι οι ιερωμένοι άνθρωποι γράφουν τέτοια πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Διαστρεβλώνουν ένα τέτοιο θέμα για να δικαιολογήσουν τη στάση τους κι αυτό είναι λυπηρό. Το γράμμα του Αρχιεπισκόπου είναι ξεκάθαρο, λέγει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε».

Ο κ. Σπορίδης αποκάλυψε ότι «την Τετάρτη 13 του μηνός ο π. Σιταράς πήρε τηλέφωνο το γιο μου τον Φίλιππο και του είπε ότι ο πατέρας σου μας έκανε μεγάλη ζημιά, σε παρακαλώ πολύ να του πεις να μην σχολιάσει το ανακοινωθέν στον 'Ε.Κ.' το οποίο κάναμε για να μπορέσουμε να κλείσουμε αυτή την ιστορία».

Ο κ. Σπορίδης υποστήριξε πως «προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα λάθη τους και γράφουν ότι μπορεί ο κόσμος να πιστέψει, αλλά το γράμμα του Αρχιεπισκόπου της 21ης Δεκεμβρίου μιλάει από μόνο του». Αποκάλυψε ακόμα, ότι «ο π. Σιταράς είπε στον Φίλιππο πως αν τα παιδιά πάνε στον Μητροπολίτη Παϊσιο, αυτός θα τα κάνει παπαδάκια».

Στην ερώτηση πού βρίσκονται τώρα τα παιδιά, ο κ. Σπορίδης είπε ότι «είναι στην Κινσάσα με την μητέρα τους με την οποία μίλησα σήμερα και με παρακάλεσε να της στείλω λεφτά γιατί τα σχολεία στην Αφρική ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου και θέλει να αγοράσει ρούχα για τα παιδιά και κάτι βιβλία».

Στην ερώτηση τι σκέπτεται να κάνετε για τα παιδιά, τόνισε πως «η μόνη μου αγωνία είναι να φροντίσω να βγάλω αυτά τα παιδιά από την Αφρική σε κάποιο χώρο στον οποίον να μεγαλώσουν πιο ανθρώπινα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τα συντηρήσω όσο μπορώ μέχρι να βρω μια λύση».

Στην ερώτηση, τι θα έλεγε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο εάν τον είχε μπροστά του, ο κ. Σπορίδης είπε ότι «θα καθόμουν να του εξηγήσω τι θα πει φτώχεια, τι θα πει ορφάνια και τι θα πει Αφρική και πως δεν έπρεπε να συμπεριφερθεί τόσο σκληρά και να πει δεν τα δέχομαι τα παιδάκια. Επρεπε να μου πει έλα εδώ κ. Σπορίδη κάθισε κάτω να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτά τα παιδιά, ενώ αντιστρόφως μου έδωσε αυτή την αρνητική απάντηση στο γράμμα του της 21ης Δεκεμβρίου».

Όπως είπε, «μας έχει συγκινήσει η κινητοποίηση και η ευαισθησία της Ομογένειας, δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσα τηλεφωνήματα έχουμε λάβει. Μας πήρε τηλέφωνο η κοινωνική λειτουργός της Φιλοπτώχου, η κ. Διαμάντω Πρασάκου, και μας είπε ότι υπάρχει ένα ζεύγος Ελλήνων από τη Φλόριδα που επιθυμούν να τα υιοθετήσουν.

Με πήρε ο Μητροπολίτης Παϊσιος κι έχουμε συνεννοηθεί να πάω να μιλήσουμε». Και συμπλήρωσε: «Ο λαός, ο κόσμος, μόλις διάβασε το δημοσίευμά σας άρχισε να επικοινωνεί μαζί μας κι είπα ότι αυτή είναι άλλη μία απόδειξη ότι υπάρχει Θεός».

Εμφανίσεις: 46295
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!