Σώος και ο δεύτερος Ορθόδοξος ιερέας στην Αϊτή

ImageΣώος και ο δεύτερος Ορθόδοξος ιερέας με την οικογένειά του. Ολοκληρωτική καταστροφή των οικιών τους και του ενός Ορθόδοξου σχολείου της Ιεραποστολής. Μεγάλες οι ανάγκες.

Προτιμότερη η αποστολή χρημάτων για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης από τις ΗΠΑ, ώστε να μειωθεί το κόστος αποστολής τους.

Αγωνία για τις τύχες Ορθόδοξων πιστών, μαθητών των σχολείων και του αϊτινού λαού. Προσευχή, συγκίνηση, δάκρυα αγάπης και αλληλεγγύης.

Πρωτοφανείς εκδηλώσεις αγάπης του απανταχού της γης Ελληνισμού και των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Νοιώθουμε ντροπή για τις ανοησίες των τηλε-ευαγγελιστών της Αμερικής.

Έκκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεξικού κ. Αθηναγόρα, που λάβαμε (Ιερ. Σύνδεσμος Αγ. Κοσμά)

Όλοι ζούμε τις μέρες αυτές το δράμα του χειμαζόμενου λαού της Αϊτής. Ένα νησί, το πτωχότερο στην Αμερικανική Ήπειρο, χτυπήθηκε από σεισμό που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια τραυματισμένους και αστέγους.

Χωρίς υποδομή, χωρίς τα πλέον στοιχειώδη και απαραίτητα, υποχρεούνται να πίνουν μολυσμένο νερό και να μένουν μέρες χωρίς ούτε ένα κομμάτι ψωμί, να κοιμούνται στους δρόμους της πόλης δίπλα στα ερειπωμένα κτήρια, δίπλα σε πτώματα νεκρών, εγκλωβισμένα κάτω από τα τσιμέντα. Πείνα, αρρώστια και απόγνωση για εκατομμύρια άτομα, για έναν ολόκληρο λαό.

Ως Ποιμενάρχης της ευρύτερης περιοχής συχνά επισκέπτομαι τα νησιά της Καραϊβικής και επομένως και την Αϊτή, όπου η Ιερά Μητρόπολή μας έχει αναπτύξει μεγάλο Ιεραποστολικό έργο, κοινωνικό και πνευματικό. Εδώ και δώδεκα χρόνια με την βοήθεια και του Ιεραποστολικού σας Συνδέσμου εργάζονται εκεί οι ελληνομαθείς ιερείς μας πατήρ Βαρνάβας Jerome Euginst και πατήρ Παύλος Baby Petite Homme, που έχουν αναπτύξει αξιόλογο ιεραποστολικό έργο στους 1.000 περίπου Ορθοδόξους Αϊτινούς. Παράλληλα διατηρούμε δύο σχολεία με 1.200 μαθητές.

Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα τα του σεισμού, προσπαθούσα να επικοινωνήσω με το εκεί Ιεραποστολικό Κλιμάκιο, για να μάθω αν ζουν οι ιερείς μας, οι πιστοί μας, οι μικροί μαθητές. Χθες μόλις κατάφερα να επικοινωνήσω και να μάθω ότι δόξα τω Θεώ οι ιερείς και οι οικογένειές τους ζουν. Για τους πιστούς και τα παιδιά των σχολείων μας δεν έχουμε νεότερα. Δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα επικοινωνίας για να μάθουμε νέα τους.

Ελπίζω το συντομότερο δυνατόν να καταφέρω να μεταβώ στην Αϊτή και να δω από κοντά την όλη κατάσταση. Πρέπει να οργανώσουμε τους ιερείς μας ώστε μαζί με άλλους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως να προσφέρουμε βοήθεια στους πιστούς και τα παιδιά των σχολείων μας, καθώς και σε όλους τους Αϊτινούς της συνοικίας που βρίσκεται το Ιεραποστολικό μας Κέντρο. Χρειάζονται φάρμακα, τρόφιμα, νερό, γεννήτριες, γκαζάκια για να μαγειρεύουν, κουβέρτες και αντίσκηνα, είδη απαραίτητα για τους επόμενους μήνες που θα περάσουν μέχρι να απομακρύνουν τα μπάζα των κατεστραμμένων κτηρίων και να αρχίσουν πάλι τον αγώνα τους για την ανέγερση των σπιτιών τους.

Ένα χάος επικρατεί στο νησί. ενδεικτικά σας αναφέρω ένα συγκλονιστικό γεγονός που πληροφορήθηκα σήμερα. Μετά από 48 ώρες, ανέσυραν ένα μικρό κοριτσάκι από ερειπωμένο κτήριο. Το πόδι του είχε πλακωθεί από μπάζα και έκαναν δύο μέρες για να την απελευθερώσουν. Χωρίς μηχανές, με τα χέρια τους προσπαθούσαν να το ανασύρουν. Με ένα χαμόγελο περίμενε τη λευτεριά. Δυστυχώς παρά την ανάσυρση, το πόδι του είχε μολυνθεί και μετά από μερικές ώρες το μικρό κοριτσάκι πέθανε από τη μόλυνση.

Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε όσα φάρμακα, τρόφιμα, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης μπορούμε στο νησί το συντομότερο δυνατόν. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι δύσκολη ίσως και δαπανηρή η μεταφορά αυτών των ειδών από την Ελλάδα. Ευκολότερο και καλύτερο είναι να αγοραστούν στην Αμερική και να μεταφερθούν από εκεί άμεσα αεροπορικώς στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα του κράτους.Image

Αδελφοί μου, με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ξεκινούμε μια πορεία αγάπης και σας παρακαλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Η βοήθειά σας τις δύσκολες τούτες ώρες θα αποτελέσει βάλσαμο παρηγοριάς για τους αδελφούς μας στην Αϊτή και θα αναπτερώσει τις ελπίδες τους, ώστε να αναστηθούν και πάλι μέσα από τα ερείπια.

Ως Επίσκοπος και πνευματικός πατέρας απευθύνω την έκκληση αυτή και είμαι βέβαιος ότι θα ακούσετε τη φωνή του Κυρίου και δεν θα μείνετε αμέτοχοι του δράματος αυτού. Ό,τι μπορείτε και όσο μπορείτε.

Θα σας κρατούμε ενήμερους για το έργο και τις προσπάθειές μας. Ο αγώνας είναι μακρύς. Οι οικίες των ιερέων και ένα από τα σχολεία μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αλλά ζη Κύριος ο Θεός. Δόξα τω Θεώ έχουμε πιστούς και φίλους σαν εσάς που δεν μας λησμονούν. 

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Με ευχές και ευλογίες Χριστού

ο Μεξικού Αθηναγόρας

Εμφανίσεις: 36142
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!