Ο Καρδινάλιος Κάσπερ για την επικείμενη επίσκεψη του Ποντίφικα στη συναγωγή της Ρώμης

ImageΒάλτερ Κάσπερ - ο υπεύθυνος του Βατικανού για τις σχέσεις με τον Ιουδαϊσμό - στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' στη συναγωγή της Ρώμης ως στόχο της έχει να αναδείξει "όσα από κοινού μοιράζονται" Καθολικοί και Εβραίοι.

"Η πρόθεση σε αυτήν την επίσκεψη είναι ν' αναφερθούμε σε ό,τι μοιραζόμαστε από κοινού" (...) "όπως την κοινή πίστη τους στον ένα και μοναδικό Θεό", δήλωσε ο Καρδινάλιος Κάσπερ, ο παπικός απεσταλμένος για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας.

"Στην κοινωνία μας, που έχει κατά το μάλλον ή ήττον χαρακτήρα λαϊκό, μοιραζόμαστε πολλές ανησυχίες και οι Καθολικοί και οι Εβραίοι: την έγνοια για την προστασία της ζωής, της οικογένειας, για την κοινωνική δικαιοσύνη", ενώ το ζητούμενο παραμένει να δούμε πώς μπορεί, μαζί, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως είναι "το έιτζ, η κοινωνική δικαιοσύνη, η παιδεία". Η επίσκεψη του Πάπα στη συναγωγή της Ρώμης "έχει μία ιταλική, αλλά και μία διεθνή διάσταση", τόνισε ο παπικός εκπρόσωπος.

"Θέλουμε να εγκαινιάσουμε ένα νέο κλίμα σχέσεων" των θρησκευτικών μας κοινοτήτων, "να το καταστήσουμε φιλικό" (...) "παρά τα--ακόμα--άλυτα θέματα", πρόσθεσε. "Θα είναι μία επίσκεψη, που θα εκφράζει την <ωρίμανση> και τις αυξημένες επαφές" ανάμεσά μας", κατά τις πρόσφατες δεκαετίες. 

Για την ατέρμονη σιωπή του Πίου του 12ου... 

Πρόκειται για επίσκεψη, η οποία λίγο έλειψε ακόμα και να αναβληθεί, όταν γνωστοποιήθηκε η παπική πρόθεση για Αγιοποίηση του Πάπα Πίου του 12ου, που παρέμεινε ατέρμονα σιωπηλός στο Ολοκαύτωμα τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. 

"Κατανοώ την ευαισθησία των επιζώντων του Ολοκαυτώματος...είναι σεβαστή. Να αναφέρουμε, όμως, και το τί έκανε, τότε, ο Πάπας υπέρ των Εβραίων...ότι στη Ρώμη--κι αλλού--κρύφτηκαν με παπικές οδηγίες χιλιάδες Εβραίοι...Εάν μιλούσε τότε ο Πάπας μ έντονο λόγο, τούτο θα απέβαινε καταστροφικό κι εν πάσει περιπτώσει <αντι-παραγωγικό>...Λοιπόν, ας αποτιμήσουμε τον Πίο τον 12ο δίκαια", υπογράμμισε.

-Ο πρώτος Πάπας που πήγε στη συναγωγή της Ρώμης ήταν ο Ιωάννης Παύλος Β', το έτος 1986. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'--έχει ήδη επισκεφθεί τις συναγωγές Ν. Υόρκης και Κολωνίας--, θα είναι ο δεύτερος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, που επισκέπτεται τη συναγωγή στη Ρώμη.

Σημείωση - Romfea.gr: Να σημειωθεί ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είχε επισκεφθεί την Εβραϊκή Συναγωγή της Νέας Υόρκης, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. 

Εμφανίσεις: 39190
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!