«Πολυδιάσπαση» έφερε η Μητροπολιτοποίηση, τόνισε ο καθηγητής Γ. Μπεμπής
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος 12:59
-
«Η Μητροπολιτοποίηση έφερε πολυδιάσπαση στην Εκκλησία της Αμερικής», τόνισε ο καθηγητής της Πατερικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής, Δρ. Γεώργιος Μπεμπής, σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.», συμπληρώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται να μην ακούγεται η μνημόνευση του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου».
Δέκα σχεδόν χρόνια έπειτα από την επίσημη συνταξιοδότησή του, ο καθηγητής της Πατερικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, Δρ. Γεώργιος Μπεμπής, όχι μόνο διδάσκει δύο μαθήματα το χρόνο, άλλα επιμένει να διδάσκει στην ελληνική γλώσσα.
Είναι ο μόνος καθηγητής που διδάσκει στην Ελληνική μαθήματα Πατρολογίας και μάλιστα μόνο για το ένα μάθημα λαμβάνει ένα ελάχιστο συμβολικό φιλοδώρημα, το άλλο το διδάσκει εντελώς δωρεάν. Το περασμένο εξάμηνο δίδαξε το Γεροντικό των Πατέρων. Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», είπε «βεβαίως το διδάσκω στην ελληνική γλώσσα και ενίοτε λέγω και γράφω στον πίνακα και κάποιους όρους στα αγγλικά».
Ο Δρ. Μπεμπής έχει σπουδάσει στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του «Χάρβαρντ» και της Αθήνας από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση επισήμανε, πως «φέτος δεν είδα πολλούς μεγάλους στην ηλικία φοιτητές, αλλά νέα παιδιά κι αυτό είναι καλό σημάδι. «Θα ήθελα να συνεχιστεί να έρχονται παιδιά και από την Ελλάδα. Ήδη στο μάθημά μου έχω έναν φοιτητή από την Ελλάδα, λέγεται Κωνσταντίνος Βασιλάκης».
Και συμπλήρωσε, ότι «και για την Ελλάδα είναι καλό να έρχονται φοιτητές από εκεί στη δική μας Σχολή αντί να πηγαίνουν σε Προτεσταντικές Σχολές εδώ, αλλά για τη Σχολή μας είναι καλό και την Εκκλησία μας αν μείνουν εδώ και ιερωθούν ή σταδιοδρομήσουν στη Θεολογία». Ο καθηγητής Γεώργιος Μπεμπής ήλθε στη Θεολογική Σχολή το έτος 1950 όντας φτωχό και ορφανό παιδί εκ Κρήτης και κατόρθωσε και αναδείχθηκε μόνος του. Στην ερώτηση πόσο διαφορετική ή πόσο όμοια ήταν η Θεολογική Σχολή τότε από ό,τι είναι σήμερα, απάντησε πως «ήταν πολύ διαφορετική, μιλούσαμε μόνο ελληνικά». Και συμπλήρωσε: «Θυμάμαι είχα ελληνική γραφομηχανή και έγραφα τις ακαδημαϊκές μου εργασίες στα ελληνικά».
Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» ότι μέσα σε μισό αιώνα βρεθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα, ο καθηγητής κ. Μπεμπής συμφώνησε, λέγοντας «ναι, δυστυχώς». Πρόσθεσε ακόμη, πως «όταν ήλθε και μίλησε ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου πέρυσι, ο π. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα εναντίωσης στην ελληνική γλώσσα, διότι παιδιά από την Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή και πολλοί δικοί μας διαμαρτυρήθηκαν ότι ήταν πολύ ελληνική η ομιλία. Κι ο π. Ελπιδοφόρος, προς τιμήν του, είπε ‘μα τι είναι εδώ, δεν είναι Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή;’».
Μιλώντας για την ψαλμωδία στο παρεκκλήσι, είπε ότι «έχω να δω τον κ. Κετσετζή (ψάλτης και καθηγητής Εκκλησιαστικής Μουσικής) στη Σχολή από το Σεπτέμβρη, τον καλούν και πηγαίνει και ψέλνει, εν τω μεταξύ τη Μεγάλη Εβδομάδα λείπει, ενώ θα έπρεπε να είναι παρών ο ίδιος να δίνει το παράδειγμα στο παρεκκλήσι». Είπε ότι «ψέλνουν στο παρεκκλήσι μισά-μισά στα ελληνικά και στα αγγλικά». Για το αν θα μπορούσε η Σχολή να ήταν πολύ καλύτερη, τόνισε: «Βεβαίως πάντοτε υπάρχει περιθώριο να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, λείπει η ελληνικότητα, θα ήθελα περισσότερη ελληνικότητα. Τονίζω δε πάντοτε ότι το παρεκκλήσι είναι το μόνο μέρος στο οποίο θα μάθουν να ψέλνουν ελληνικά, αλλά μαζεύουμε τους προσήλυτους, τους παντρεμένους κ.λπ. και αρχίζουν και ψέλνουν στα αγγλικά».
Επεσήμανε, πως «εφόσον τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην Ελληνική, τα έργα των Πατέρων στην Ελληνική, η Σχολή είναι το μόνο κέντρο που οι μέλλοντες ιερείς θα μάθουν ελληνικά. Αν δεν τα μάθουν στη Σχολή, πού θα τα μάθουν», διερωτήθηκε. Και συμπλήρωσε: «Κι αυτό δεν το τονίζω ούτε από φανατισμό, ούτε από ολιγωρία, αλλά πιστεύω ότι είναι το μόνο μέρος που πρέπει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, η Παράδοση βεβαίως». Τόνισε ότι «η Σχολή πρέπει να παραμείνει Ελληνική».
Μιλώντας για το Ελληνικό Κολέγιο, ο Δρ. Μπεμπής απεκάλυψε, πως «όταν πρωτοήρθε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην πρώτη συνεδρίαση σηκώθηκαν μερικοί καθηγητές της Σχολής και ζήτησαν να καταργηθεί το Ελληνικό Κολέγιο, κι ήταν τότε που πρώτη φορά είδα τον Δημήτριο να θυμώνει και είπε «το Ελληνικό Κολέγιο θα παραμείνει». Ο κ. Μπεμπής πιστεύει ότι «πρέπει να παραμείνει, να υποστηριχθεί το Ελληνικό Κολέγιο και να γίνει Κέντρο Ελληνικών Σπουδών». Ερωτηθείς αν ήταν παράλειψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος όταν πρόσφατα επισκέφτηκε την Αμερική, δεν επισκέφθηκε και τη Θεολογική Σχολή, να κάνει κι ένα Τρισάγιο στον τάφο του Ιακώβου, είπε ότι «του έστειλα ένα δώρο κι ένα γράμμα στο οποίο τον ρωτούσα ‘μα καλά δεν θα έλθετε και στην ωραία Βοστώνη;’».
Στην ερώτηση αν ήταν τελικά λάθος η διαίρεση της Αρχιεπισκοπής σε Μητροπόλεις, ο καθηγητής κ. Μπεμπής πιστεύει πως «ο Αρχιεπίσκοπος έπρεπε να διατηρεί το κύρος του» και συμπλήρωσε ότι «δεν επιτρέπεται να μην ακούγεται η μνημόνευση του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου».
Υπογράμμισε ότι «η Μητροπολιτοποίηση έφερε πολυδιάσπαση στην Εκκλησία της Αμερικής» και επεσήμανε ότι «όπως είναι το σύστημα σήμερα δεν είναι κανονικό εφόσον υπάρχει ένας Αρχιεπίσκοπος. Μάλιστα, οι Μητροπολίτες οφείλουν να επικοινωνούν δια του Αρχιεπισκόπου με το Πατριαρχείο, κι αυτό είναι άλλη μία απόδειξη ότι ο ποιμενάρχης είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής», ενώ στην ερώτηση αν είναι οι σημερινοί ιεράρχες κάτι μεταξύ βοηθών Επισκόπων και Τιτουλαρίων Μητροπολιτών, είπε «προφανώς» και συμπλήρωσε «αλλά δεν το θέλουν αυτό κι έγινε φασαρία, κι είπε ο Βαρθολομαίος καλά-καλά δεν θέλω φασαρίες». Σήμερα, ο μεγαλύτερος φόβος του κ. Μπεμπή είναι «η διάσπαση».
Μιλώντας για τη λεγόμενη ποιμαντική τής γροθιάς που εφαρμόζουν μερικοί αρχιερείς και ιερείς και διαλύουν τις κοινότητες διώχνοντας ανθρώπους από την εκκλησία, υποστήριξε ότι «δεν συμφωνώ διόλου ούτε με την επιβολή της γροθιάς, ούτε με τους εκφοβισμούς» και τόνισε πως «εμείς οι Θεολόγοι κληρικοί και λαϊκοί πρέπει να δείχνουμε αγάπη και συγχώρηση κι έστω κι αν μας προσβάλλουν να έχουμε ανεκτικότητα, αγάπη και καταλλαγή».
- Εμφανίσεις: 46923