Στη Μονή Βίσοκι Ντέτσανι στο Κόσοβο ο πρόεδρος της Σερβίας

ImageΜήνυμα ειρήνης απέστειλε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς με αφορμή το σημερινό εορτασμό των Χριστουγέννων με το Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο προς όλους τους πολίτες που γιορτάζουν τη χριστιανική γιορτή και προς όσους δεν γιορτάζουν.

Ο κ. Τάντιτς βρίσκεται από χθες στη μονή Βίσοκι Ντέτσανι στο Κόσοβο για να περάσει την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων με την αδελφότητα του μοναστηριού.

Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος ειρήνευσης για όλους όσους βρίσκονται σε διένεξη, τόνισε ο κ. Τάντιτς.

«Γιορτάζοντας τη γέννηση του Ιησού Χριστού στέλνουμε μήνυμα ειρήνης προς όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους, μήνυμα ειρήνης σε όσους γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και σε εκείνους που δεν τα γιορτάζουν. Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι ευκαιρία για όσους βρίσκονται σε διαμάχη ή σε διαφωνία να ανταλλάξουν χειραψία και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον καλύτερα, απ΄ότι τον προηγούμενο χρόνο», πρόσθεσε.

"Ως πρόεδρος της Σερβίας, απευθύνω μήνυμα ειρήνης παντού και σε όλους εκ μέρους των πολιτών της Σερβίας, εκ μέρους του σερβικού κράτους πιστεύοντας ότι η ειρήνη είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ στην περιοχή στην οποία ζούμε, ότι η ειρήνη είναι αναγκαία σε όλους τους λαούς, σε όλους τους ανθρώπους που μοιράζονται κοινή μοίρα, στο χώρο των Βαλκανίων, ένα χώρο σύνθετο και δύσκολο», υπογράμμισε.

Ο κ. Τάντιτς ευχαρίστησε τους μοναχούς για τη φιλοξενία υπογραμμίζοντας ότι η θέση και το καθεστώς των σερβικών μοναστηριών και των μνημείων στο Κόσοβο είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διαφύλαξη της σερβικής εθνικής ταυτότητας.

Ορισμένες από τις σερβικές μονές στο Κόσοβο δεν είναι μόνο τμήμα της σερβικής εθνικής θρησκευτικής κληρονομιάς, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είπε ο πρόεδρος της Σερβίας. Η Σερβία συνεπώς είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει αυτή την πολιτιστική κληρονομιά", συμπλήρωσε.

Τον πρόεδρο της Σερβίας υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος, ηγούμενος του μοναστηριού. Ο κ. Τάντιτς προσκύνησε τα λείψανα του Αγίου Στέφανου του Ντέτσανι, Σέρβου μονάρχη, ιδρυτή της μονής που ανεγέρθηκε την περίοδο 1327 - 1335.

Ο κ. Τάντιτς παρέστη χθες, παραμονή Χριστουγέννων, στην τελετή καύσης κλάδων βελανιδιάς (μπάντνιακ) μαζί με τους μοναχούς και εκατοντάδες ορθόδοξους πιστούς και σήμερα το πρωί παρακολούθησε τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.

Η μονή Βίσοκι Ντέτσανι είναι η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική μονή γνωστή για τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Το χωριό, στο οποίο βρίσκεται, κατοικείται από Αλβανούς και η μονή φρουρείται από Ιταλούς στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR).

Με αφορμή την άφιξη του κ. Τάντιτς στο Κόσοβο χθες ομάδα Αλβανών πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και απέκλεισε για δύο ώρες το δρόμο που οδηγεί στη μονή.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου επέτρεψε την επίσκεψή του προέδρου της Σερβίας, αλλά ζήτησε από τον κ. Τάντιτς να αποφύγει μηνύματα πολιτικού περιεχομένου.

Η Σερβία έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, από το οποίο ζήτησε να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Εμφανίσεις: 31576
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!