Στήλη με τίτλο: «Προς Δημήτριο Επιστολή»

ImageΜε την καινούργια χρονιά ξεκινούμε μία καινούργια στήλη κάθε Τρίτη, με τίτλο «Προς Δημήτριο Επιστολή», η οποία θα είναι αυτό ακριβώς που εξαγγέλλει ο τίτλος της: «Επιστολή», με σκέψεις, πληροφορήσεις, επισημάνσεις, ανησυχίες, προβληματισμούς, φιλοφρονήσεις, τέλος πάντων ό,τι μπορεί να πει κάποιος σε μία επιστολή των τριακοσίων λέξεων, για θέματα που άπτονται του εκκλησιαστικού μας βίου, πολλά από τα οποία μάλιστα ορίζουν το σήμερα και καθορίζουν το αύριο.

Κι αυτό το αύριο οφείλει να μας απασχολεί από σήμερα όμως. Ο στόχος αυτής της καινούργιας στήλης θα είναι να υπενθυμίζει κάποια πράγματα στον Σεβασμιώτατο, διότι κατανοητό πως είναι πολυάσχολος, εργαζόμενος νυχθημερόν χωρίς ανάπαυλα και δίχως γογγυσμό. Κατά κοινή ομολογία είναι αεικίνητος, πράγμα το οποίο προκαλεί τον θαυμασμό.

Ξεκινούμε λοιπόν: Σεβασμιώτατε, ευσεβάστως σας γράφω ότι έχει γίνει κοινή πεποίθηση ευρέως στην Εκκλησία και την Ομογένεια ότι η κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής σε επί μέρους Μητροπόλεις ήταν λάθος τελικά, διότι έχει αποδυναμώσει την ενότητα και την καλώς εννοούμενη εμβέλεια της Αρχιεπισκοπής. Αποκτήσαμε, λένε, οι άνθρωποι, «εννέα μικρούς αρχιεπισκόπους και ισάριθμες μικρές αρχιεπισκοπές».

Ναι μεν η αποκέντρωση είναι ευεργετική όπου κι όταν λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, γίνεται διαιρετική έως διασπαστική και απονευρώνει τον θεσμό, όταν μάλιστα συντρέχουν και επί μέρους λόγοι, όπως π.χ. οικονομικοί. Δεν πρέπει να βλέπουμε το παράδειγμα της Ελλάδος διότι εκεί είναι «κρατική» η Εκκλησία δυστυχώς και η νοοτροπία της αυτονομίας είναι ασύμπτωτη με την εδώ νοοτροπία, διότι εδώ όλους και όλα τα συντηρεί οικονομικά ο οβολός της ευσέβειας των πιστών και ο εθελοντισμός.

Αυτοί οι πιστοί λοιπόν, Σεβασμιώτατε, διερωτώνται το πώς και το γιατί δεν σας υπολογίζουν καν οι λοιποί «αρχιεπίσκοποι», ούτε το όνομά σας δεν μνημονεύεται πουθενά στις Ακολουθίες ανά την Αμερική, μ' άλλα λόγια είναι σαν να μην υπάρχετε.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εσείς είσθε ο (μόνος) Αρχιεπίσκοπος, διότι είστε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική και στην κυριολεξία ο μόνος κυρίαρχος Επίσκοπος, αφού η Εκκλησιαστική Επαρχία εδώ είναι μία, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Μη τους πείτε περί Εκκλησιολογίας και τα τοιαύτα. Οι άνθρωποι λένε γεμίσαμε «αρχιεπισκόπους», τέλος πάντων πού είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος;

Εμφανίσεις: 35885
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!