Τα "ιερά" σκάνδαλα των Δωδεκανήσων

ImageΜε μία "ανοικτή πληγή" και ένα.... "σημάδι" από τα παλιά, κλείνει το 2009 για τα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα στα Δωδεκάνησα, δύο 'βαρίδια' στα πόδια του Φαναρίου στην πλέον παραδοσιακή περιοχή ευθύνης του. Η.... ανοικτή πληγή, αφορά την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που 'ταλανίζει' την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για το βαρύ κατηγορητήριο των "Εικονικών επιχορηγήσεων του Δήμου Ροδίων προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου την περίοδο 1999 - 2002 συνολικού ύψους 1.788.393 ευρώ" όπως ονομάζεται.

Στην πολύκροτη αυτή υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ και στην τοπική κοινωνία, εμπλέκονται ο τέως δήμαρχος Ρόδου, πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ροδίων καθώς και ο νυν Μητροπολίτης Λέρου - Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσιος (διατελέσας Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Ρ. κατά την περίοδο του σκανδάλου). 

Σύμφωνα με την εφημερίδα 'δημοκρατική' που αποκάλυψε εξ αρχής το σκάνδαλο, στην ετήσια έκθεση του 2008 για τη διαφθορά στο δημόσιο, που δημοσίευσε η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προτεραιότητα με βάση το κατηγορητήριο. Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος των κατηγορουμένων, είναι: για υπεξαίρεση ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε συνδυασμό με τον Ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, για πλαστογραφία με χρήση κατ' εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ, για απάτη κατ' εξακολούθηση με προξενηθείσα ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 73.000 ευρώ, για παράβαση του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και για παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων.

Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, φυσικά, αφού βρίσκεται ακόμη στην ανάκριση μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου και ουδείς είναι σε θέση να διανοηθεί τις εξελίξεις που ίσως να προκαλέσουν 'αλυσιδωτές αντιδράσεις' και συνέπειες στο μέλλον.

Το "αμαρτωλό" Νησί της Αποκάλυψης

Το 2009 πάντως, έγινε ένα..... θαύμα. Το μεγάλο σκάνδαλο των χρησικτησιών και των εικονικών πωλήσεων εκκλησιαστικής περιουσίας στο Ιερό Νησί της Αποκάλυψης αφού πέρασε 'διά πυρός και σιδήρου', ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια, έκλεισε με την τελική καταδίκη του μοναδικού κατηγορούμενου που ήταν ο πρώην μοναχός Γεράσιμος Μιχελής (του επεβλήθη ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση χαρακτήρα και κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατ' εξακολούθηση από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας, χωρίς ελαφρυντικά, ως εμπλεκομένου στην σκανδαλώδη υπόθεση της διαχείρισης ακινήτων της Ιεράς Μονής Πάτμου).

Η έκβαση της υπόθεσης προκάλεσε την ικανοποίηση του Φαναρίου, το οποίο όλα αυτά τα.... 'πέτρινα χρόνια' που βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική διένεξη, τηρούσε σιγήν ιχθύος.

Το σκάνδαλο των χρησικτησιών άφησε πίσω του συντρίμμια - σε κληρικούς και λαϊκούς, ανθρώπους που ενεπλάκησαν και μη.
Η σωρεία των σκανδάλων που συγκλόνισαν κυριολεκτικά την Πάτμο και προκάλεσαν την απαξίωση της εικόνας της Εκκλησίας σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, έδωσε τίτλους τέλους.

Το κλείσιμο της υπόθεσης όμως, δεν έγινε αβρόχοις ποσί.

Άφησε σημάδια που δύσκολα θα εξαλειφθούν από την τοπική κοινωνία και τον κλήρο της Πάτμου ενώ άπαντες εμπλεκόμενοι και παρακολουθούντες, στην τελευταία δίκη που έγινε στην Ρόδο έμειναν με την πικρή γεύση στο στόμα και ένα ερωτηματικό για το ποιος είπε τελικά την αλήθεια, ποιος διέπραξε τα αληθινά κακουργήματα, ποιος κατηγορήθηκε και ποιος (εναπομείνας) καταδικάστηκε δικαίως ή αδίκως.

Εμφανίσεις: 38026
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!