Αποκατάσταση ιερού ναού Αγ. Μαγδαληνής στα Χανιά

ImageΣτη τελική φάση μπήκε από σήμερα η διαδικασία για τη ριζική αποκατάσταση του ιερού ναού της Αγίας Μαγδαληνής,

στα Χανιά της Κρήτης.

 

Σήμερα το πρωί, ειδικά συνεργεία προχώρησαν στην απομάκρυνση του τρούλου του ναού από την βάση του, προκειμένου αυτός να συντηρηθεί και να επανατοποθετηθεί ύστερα από χρονικό διάστημα περίπου 2-3 μηνών.

 

Με τη βοήθεια ειδικού γερανού ο βάρους 450 κιλών τρούλος, 54 χρόνια μετά τη μερική συντήρηση του, απομακρύνθηκε από τη λίθινη βάση του και μεταφέρθηκε σε εργαστήριο της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Ρέθυμνο για τη ριζική του συντήρηση - αποκατάσταση.

 

«Μιλάμε για πολύ σημαντικό ιστορικό μνημείο, που έγινε κάτω από ειδικές συνθήκες στα Χανιά, όταν ήταν πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου κράτους της Κρητικής πολιτείας και ήταν δωρεά της τότε οικογένειας της βασίλισσας Όλγας, σε ρυθμό προσαρμοσμένο στη Ρωσική αρχιτεκτονική. Το μνημείο, βέβαια, είναι πολύ ταλαιπωρημένο, καθώς χρησιμοποιήθηκαν σίδερα ειδικά στην κατασκευή του τρούλου και βέβαια το πέρασμα των χρόνων έχει επιφέρει γήρανση και παρά πολλά προβλήματα», τόνισε ο προϊστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης, προσθέτοντας πως η αποκατάσταση του μνημείου γίνεται μέσα από προγραμματική σύμβαση, που υπογράφηκε με το δήμο.

 

Η συντήρηση του τρούλου και η κάθαρση της λίθινης βάσης θα συντελέσουν στην πλήρη εξωτερική αποκατάσταση του μνημείου.

 

«Είναι έργο που ουσιαστικά χρηματοδοτείται από τους πόρους του δήμου και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποκατάσταση των μνημείων της πόλης», δήλωσε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Χανίων, Άρης Παπαδογιάννης.

 

Ήδη, έχει γίνει η αποκατάσταση - ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και το επόμενο στάδιο είναι η αποκατάσταση και του ιερού ναού.

 

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαγδαληνής

Η εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, «ο ηγεμονικός ναός», κτίστηκε όταν ο ΄Υπατος Αρμοστής Κρήτης Πρίγκηπας Γεώργιος προσέφερε στις αρχές του 1901 δέκα χιλιάδες ρούβλια και τα σχέδια για την ανέγερση μιας εκκλησίας αφιερωμένης στη Μαρία Μαγδαληνή, σε ανάμνηση της διαμονής στα Χανιά της αδελφής του Μαρίας, συζύγου του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Γεωργίου.

 

Τα χρήματα κατέθεσε ο Πρίγκιπας Αρμοστής στην Τράπεζα Κρήτης και τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί στη Ρωσία παραδόθηκαν στο διευθυντή των Δημοσίων Έργων Παντζείρη για να τα μελετήσει.

 

Πρόκειται για ιδιόρυθμο αρχιτεκτονικό τύπο ναού με ευρυγώνια αίθουσα που καταλήγει σε διακοσμητικό τρούλο ρωσικής μορφής και περιβάλλεται από περιμετρική στοά.

 

Τελικά αποφασίστηκε η νέα εκκλησία, δυναμικότητας 80 ατόμων, ν' ανεγερθεί απέναντι από τα Ανάκτορα και σ'αυτή να λειτουργεί ορθόδοξος ιερέας.

 

Την επίβλεψη για την εκτέλεση του έργου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Χρήστος Τσολίνας.

 

Στις 6 του Γενάρη του 1903 τελέσθηκαν τα εγκαίνια σε πολύ στενό κύκλο με παρουσία της βασίλισσας Όλγας της Ελλάδος, του Μητροπολίτη Κρήτης Ευγένιου και του Πρίγκιπα Γεώργιου, του υπασπιστή του πρίγκιπα Λεμπέση και του ιδιαιτέρου γραμματέα Παπαδιαμαντόπουλου και της γυναίκας του.

 

Ο Πρίγκιπας μετά την αναχώρηση του από την Κρήτη, προσέφερε το ναό τον Μάιο του 1909, στο Δήμο Χανίων και στη Χαλέπα, σε ανάμνηση των ημερών που πέρασε στην Κρήτη και της αγάπης με την οποία τον περιέβαλε η κοινότητα της Χαλέπας. 
Εμφανίσεις: 60567
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!