Η Παναγία της Ιεράς Μονής Μυριοκεφάλων στην Αθήνα

ImageΓια μία μόνο μέρα έρχεται στην Αθήνα η εικόνα της Παναγίας της Αντιφωνήτριας από την Ι. Μ. Μυριοκεφάλων Ρεθύμνου

για πρώτη φορά σε μία από τις ελάχιστες εξόδους της εικόνας από την Κρήτη, λόγω της μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής σπουδαιότητάς της.

 

Η εικόνα της Παναγίας, που η παράδοση θέλει  να προέρχεται από το χέρι του Ευαγγελιστή  Λουκά, βρέθηκε από τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο κρυμμένη σε δασώδη περιοχή, γεγονός στο οποίο αποδίδεται και το προσωνύμιο «Αντιφωνήτρια».

 

Σφραγίδα που φυλάσσεται στην Ι. Μονή Μυριοκεφάλων  φέρει την μορφή της εικόνας και αναγράφει την χρονολογία 1043. Ωστόσο τόσο το ειλητάριο και άλλα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά, όσο και το υπόστρωμα, που αποτελεί παλαιότερη ζωγράφιση μαρτυρούν την αρχαιότητά της, που οπωσδήποτε ξεπερνά την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο (16-17ος αι.).

 

Η λαϊκή παράδοση και οι προφορικές μαρτυρίες αποδίδουν θαύματα στο εικόνισμα, το οποίο σεμνύνεται το Ρέθυμνο, αλλά και ολόκληρη η Κρήτη.

 

Βάση  της εικόνας είναι τρεις ισομεγέθεις  σανίδες πλάτους 0,20 που μεταγενέστερα περιβλήθηκαν από σκαλισμένο με άνθινες παραστάσεις ξύλινο πλαίσιο.

 

Πρόκειται για φορητή εικόνα εξαιρετικής  τέχνης (1x0,60 μ) που ακολουθεί τον τύπο «η των Πάντων Δεσπόζουσα», όπως επιγράφεται και δίπλα από το αρχίγραμμα Μ[ήτη]ρ Θ[εο]ύ.

 

Έτσι, η εικόνα παρουσιάζει τις δύο μορφές σε μετωπιαία στάση με την Θεοτόκο καθήμενη σε ξύλινο θρόνο να φέρει στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος σε νηπιακή ηλικία. Τα πρόσωπα των μορφών περιγράφουν φωτοστέφανα, που μεταγενέστερα καλύφθηκαν από επίχρυσα καλύματα.

 

Η Παναγία εμφανίζεται αυστηρή και μεγαλειώδης με πορφυρό μανδύα της, ενώ το Θείο Βρέφος με πραότητα και ηρεμία ευλογεί  με το δεξί χέρι, ενώ με το αριστερό κρατά ειλητάριο.

 

Εκατέρωθεν της Θεοτόκου ψηλά στο ύψος της κεφαλής οι δύο Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ σε στηθάρια σεβίζουν στρεφόμενοι προς την Παναγία και τον Χριστό.

 

Ο χρόνος έχει αφήσει σημάδια στο εικόνισμα. Τόσο η εμφανής ρήξη των τριών σανίδων που το αποτελούν, αλλά και η σκίαση που οφείλεται καπνό από πυρκαγιά που χρονολογείται σύμφωνα με την τοπική παράδοση στα χρόνια του Αγίου Ιωάννου του Ξένου, που αποτελεί και τον κτήτορα της Ι.Μ. Μυριοκεφάλων.

 

Η Θαυματουργή  εικόνα της Παναγίας Μυριοκεφάλων θα τεθεί σε προσκύνημα για μία ημέρα την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2009 στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι με ενέργειες του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για τη συμπλήρωση 80 χρόνων παρουσίας στον πολιτισμό και την παράδοση.

 

Η μεταφορά πραγματοποιείται με έγκριση της 22ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ανθίμου.
Εμφανίσεις: 72904
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!