Λαμπρά αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού

ImageΜε κάθε επισημότητα και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου

Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστόδουλου.

 

Ο κόσμος είχε κατακλύσει την είσοδο της πλατείας, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία κληρικών και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νομού.

 

Στην τελετή εκτός από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο και τον επίσκοπο Βελεστίνου, κ. Δαμασκηνό που εκπροσωπούσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και διάβασε το μήνυμα του, το οποίο μιλούσε για την μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία, ήταν και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού, κ. Δανιήλ όπως και ο Μητροπολίτης Πειραιώς, κ. Σεραφείμ.

 

Μετά τον Εσπερινό τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο όπου βρίσκεται η προτομή του κυρού Χριστόδουλου.

 

Ο αρχιμανδρίτης και πρώην στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου π. Επιφάνιος Οικονόμου αναφέρθηκε στο έργο που επιτέλεσε στη Μητρόπολη Δημητριάδος και στην Αρχιεπισκοπή ο αείμνηστος Χριστόδουλος.

 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον προκάτοχο του χαρακτηρίζοντας τον ως πολυτάλαντο και χαρισματικό ηγέτη που επιστράτευσε στη διακονία των πιστών όλες τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις.

 

Σημείωσε ότι στη Μητρόπολη Δημητριάδος άφησε εποχή ως εκκλησιαστικός ηγέτης, ως στοργικός πατέρας, ως αναμορφωτής και αναδημιουργός που σαγήνευε το ποίμνιο του με τη φυσιογνωμία του, δημιουργώντας έργα που προλάβαιναν την εποχή τους.

 

Τον χαρακτήρισε ως οργανωτικό και ανήσυχο πνεύμα που επιδόθηκε σε αναμόρφωση της Μητρόπολης επιδεικνύοντας μια άνευ προηγουμένου δραστηριότητα.

 

Απαριθμώντας τα έργα του τόνισε ότι προέβη στην αναδιοργάνωση και την επιμόρφωση του κλήρου, στη στελέχωση νευραλγικών θέσεων με νέους μορφωμένους και ικανούς συνεργάτες, στη προσέλκυση στην ιεροσύνη πολλών νέων ανθρώπων με πόθο για την διακονία της Εκκλησίας, στην αναζωπύρωση του λατρευτικού ζήλου, στη δημιουργία έργων κοινωνικής πνοής.

 

Πρόσθεσε ότι επέδειξε έντονη συγγραφική και κηρυκτική δραστηριότητα, για την προβολή του λόγου της Εκκλησίας, ενώ συνεργάστηκε και με τον επιστημονικό κόσμο του τόπου.

 

«Όλα αυτά βέβαια διέπονταν από την αγάπη του για το ποίμνιο του. Η φιλανθρωπία, η ευπροσηγορία, η φιλοστοργία του προς κάθε αναξιοπαθούντα ιδιαίτερα προς τη νεότητα έμειναν παροιμιώδεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχο Βόλου Αλέκος Βούλγαρης ανέφερε ότι ο μακαριστός υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Μίλησε για ένα φωτισμένο ιεράρχη, με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πολύπλευρη κοινωνική δράση. Μαχητής, άφησε το δικό του στίγμα στην Εκκλησία που υπηρέτησε με πίστη, με αποφασιστικότητα, πηγαίο πάθος και εργατικότητα.

 

Τόνισε ότι ήταν ευφυής, οξυδερκής, με ανεξάντλητη ενέργεια και εκπληκτική μνήμη. «Δεν ξεχνούσε ποτέ ο Χριστόδουλος, ούτε τα μεγάλα ούτε τα μικρά. Μέσα σ΄ όλα, είχε τη δυνατότητα να θυμηθεί και τους πιο απλούς ανθρώπους που συναντούσε και να τους μιλήσει με τα μικρά τους ονόματα για τα καθημερινά, τα απλά και τα ανθρώπινα.

 

Μεγάλος λόγιος και άνθρωπος αποστολικού χαρακτήρα που έβρισκε εύκολα το δρόμο προς τις καρδιές των νέων. Μιλούσε στη σύγχρονη και κατανοητή για αυτούς γλώσσα για τα προβλήματα, που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο.

 

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, η αμεσότητα των λόγων του, η αγάπη του για τη χώρα μας και το Βόλο ιδιαίτερα, αλλά και η πολυετής προσφορά του σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο Ελληνισμό θα παραμένουν ζωντανά στη μνήμη μας και θα αποτελούν παραδείγματα για όλους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βούλγαρης.

 

Συγκινημένος για τον πνευματικό του πατέρα

 

Ο στενός φίλος και χορηγός για την κατασκευή της προτομής Χαράλαμπος Τσιμάς δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνηση του αναφερόμενος στον μακαριστό Χριστόδουλο, κάνοντας λόγο για έναν φωτισμένο άνθρωπο που αγαπούσε το ποίμνιο του, ενώ ευχαρίστησε και τον γλύπτη Αν. Κρατίδη για την πιστή αναπαράσταση της μορφής του κυρού Χριστόδουλου.

 

Γ. Σούρλας: Να δοθεί το όνομα του σε δρόμο του Βόλου

 

Μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ο π. αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας εξέφρασε την ικανοποίηση του που η πρότασή του να τοποθετηθεί προτομή του στο προαύλιο του Αγ. Νικολάου την οποία έκανε τον Νοέμβριο του 2008 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου προς τιμήν του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες τόνισε ο κ. Σούρλας ανήκουν στον χορηγό του έργου, τον ευπατρίδη Χαράλαμπο Τσιμά.

 

Ο κ. Σούρλας επανέλαβε την πρόταση του να αξιοποιηθεί το πλούσιο συγγραφικό έργο και τα δημοσιεύματα του μακαριστού με την έκδοση των απάντων του έργου του και να δοθεί το όνομά του σε μία οδό του Βόλου.
Εμφανίσεις: 38958
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!