Ο Αχελώου Ευθύμιος στον Φ.Σ. Παρνασσού

ImageΟ παλαίφωτος και υπεραιωνόβιος Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, με δωρική απλότητα, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

και ώρα 7μ.μ. υποδέχθηκε ως επίτιμο Μέλος το Συλλόγου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη χελώου κύριο Ευθύμιο Στύλιο.

 

Η φράση του τίτλου, ειπώθηκε στην εκδήλωση για να δηλώσει την πνευματική δύναμη που εισήλθε στον Σύλλογο, εν τω προσώπω του πολυγραφότατου Ιεράρχου, ο οποίος ως κληρικός και βοηθός Επίσκοπος πέντε Αρχιεπισκόπων Αθηνών, δίδαξε την πίστη του στο Θεό, ενέπνευσε με την υπομονή του και μεταλαμπάδευσε το απόσταγμα της σοφίας του, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας τόσο στα ευρύτερα όσο και στα σημερινά γεωγραφικά όρια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και σε πολλούς τόπους, όπου έφτασαν Ιεραποστολικά τα βήματα του.

 

Εκεί λοιπόν που είναι αδύνατον να συναντηθούν η δύναμη των νερών του ποταμού Αχελώου με την στιβαρότητα των βράχων του Παρνασσού, έγινε δυνατόν να συναντηθεί η δύναμη της σοφίας του πολιού Ιεράρχου του φέροντος τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσσης Επισκοπής Αχελώου, με την μέσα σε τρεις αιώνες ιστορική παρουσία του ομωνύμου με το Ρουμελιώτικο βουνό Συλλόγου.

 

Επί παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μαραθώνος κ. Μελίτωνος ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου  Αθηνών κ. Ιερωνύμου, του Γραμματέως παρά τη Ιερά Συνόδ Αρχιμανδρίτου Τιμοθέου νθη, του Γραμματέως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ρχιμανδρίτου ερωνύμου Νικολόπουλου, Κληρικών, Καθηγητών Πανεπιστημίου, οικογενών, συνεργατών και φίλων του τιμωμένου Ιεράρχου, καθώς και μελών του Συλλόγου, με τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέως του Συλλόγου Καθηγητού Διονυσίου Καλαμάκη, ο Πρόεδρος  Αυτού  Καθηγητής Ιωάννης Μαρκαντώνης προ της επιδόσεως του Χρυσού Μεταλλίου του Συλλόγου μετά σχετικού Διπλώματος,  προσφώνησε τον τιμώμενο ως κάτωθι:

 

«Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, με ομόφωνη απόφαση της Εφορείας του, κατά την Συνεδρίαν της 15/1/09, υποδέχεται σήμερα τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Αχελώου κ. Ευθύμιον Στύλιον, ως επίτιμον Μέλος του.

 

Το έργον του τιμωμένου θα παρουσιάση ο ομότιμος Καθηγητής και παλιός καλός φίλος μας κ. Αθανάσιος Παλιούρας. Με την τιμητική αυτή διάκριση, ο πρεσβυγενής Σύλλογος μας διανύων ήδη το 145ον, έτος από της ιδρύσεως του, εκφράζει την αμέριστη εκτίμηση και αγάπη στο πρόσωπο του υποδειγματικού Ιεράρχου, ο οποίος με την μακροχρόνια, πολύμορφη και πολυδύναμη προσφορά του, ιδία προς την Νεότητα της Πατρίδας μας, εν ταπεινότητι και απλότητι, εν προσηνεία και πραότητι, εύθυμος, καλόκαρδος, ευπροσήγορος, ανεπιτηδευτος, δίκαιος, φιλόφρων, εμψυχωτής και εμπνευστής πλείστων έργων αγαθών, πίστεως και αγάπης επ΄ωφελεία της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας εν πνεύματι χριστότητος απροσωπόληπτως και ασυνάλλακτως.

 

 

Η Εφορεία του Φ.Σ.Π εξετίμησε ιδιαιτέρως το σπάνιο ήθος, την ταπεινότητα, πέρα από την ευρύτερον αναγνωρισμένη λογιότητα, την πλουσίαν ποιμαντορικήν εμπειρίαν και την περί της Χριστιανικής Εκκλησίας και της Ορθοδόξου πίστεως Ποιμαντορικήν και καθ΄ολου Θεολογική επιστήμη και έκρινε Αυτόν άξιον της διακρίσεως του επιτίμου μέλους του γεραρού Συλλόγου μας, με τα προβλεπόμενα στη διάκριση αυτή διάσημα:

 

Το χρυσούν μετάλλιον του Συλλόγου και το διακριτικόν σήμα του, ευχόμενοι στον άξιον Ιεράρχην να συνεχίση να φωτίζη στο σκοτάδι της εποχής μας και όπως λέει ο Κάλβος στο ποίημα του « Φιλόπατρης» : « Η λαμπάς η αιώνιος σου βρέχει την ημέραν, τους καρπούς και τα δάκρυα γίνονται εις εσέ κρίνα»

 

Η «Romfea.gr» ζήτησε και θα έχει σε λίγες μέρες προς δημοσίευση τα κείμενα των ομιλιών και του καθηγητού Παλιούρα και του Μητροπολίτου Ευθυμίου, στον οποίον και εύχεται έτη πλείστα επ΄ αγαθώ πάντων.
Εμφανίσεις: 27749
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!